Forum

Galeria

Moja pierwsza skałkowa wspinaczka

• Autor: bea39 Data: 2006-04-10 20:46:04

witajcie!
     Dzisiaj chcę się pochwalić moją pierwszą w życiu wspinaczką skałkową.Znajomi weterani wspinaczek wpadli na pomysł urozmaicenia mojego życia i zabrali mnie na pierwszą w tym roku wyprawę.Nie ujechalismy daleko, okolice Krakowa obfitują w wapienne skałki nadające sie do takich wspinaczek.
    kazali nałożyć uprzęż podpieli do liny i pognali na skałki

Wygląda ładnie, prawda? Ale mam lęk wysokości i pomimo moich próśb i błagań nie pozwolili mi zejść na dół, póki nie wojdę do zamej góry

No, wreszcie się udało i dostałam pozwolenie powrotu na ziemię tak bliską memu sercu

I to było naprostrze w całej wspinaczce.
    Chwalę się tym, ponieważ jest to dla mnie powód do dumy, po raz kolejny udowodniłam sobie samej, że swoje lęki czasem można pokonać. I wydaje mi się, że nie był to ostatni mój raz.

• Autor: ekkore Data: 2006-04-10 21:00:23

gratuluję sukcesu. widzę, że specjalne "majtki" miałaś. a za małe buty też?
    Ja byłam na studiach z kolegą, zapalanym taternikiem w Rudawach Janowickich (mają oni tam jedna skałę upatrzoną do wspinania). Pół dnia stałam na ziemi, "asekurujac" go, tzn nic nie robiąc. na koniec ubrał mnie w tą śmieszną uprząż (poza za małymi butami) i pozwolił wejść od najłagodniejszej strony - byłam rozczarowana, bo po większych i bardziej stromych skałkach wspinałam się od dzieciństwa i to bez żadnych zabezpieczeń - rodzina ojca mieszka we Lwówku Śląskim i tam takie są za oknem. i to była moja jedyna przygoda z profesjonalnym wspinaniem.

• Autor: bea39 Data: 2006-04-10 21:09:26

Tak, miałam też za małe buty. Na tych zdjęciach tego nie widać. A na wyższe skałki sami mnie gonili, spróbowałam ale nieopatrznie spojrzałam w dół i koniec imprezy! Asekurowali nas panowie, nie do pomyślenia było, żebyśmy bezczynnie siedziały na dole i opalały się. Notabene i tak sie opaliłam i skórka mnie swędzi!!

• Autor: MonikaK Data: 2006-04-10 21:05:54

Ale Ci zazdroszczę, napewno super doświadczenie, pewnie złapałaś bakcyla ... pozdrawiam

• Autor: bea39 Data: 2006-04-10 21:14:11

Od lat wędrowałam po górach, zresztą studiując geologię nie miałam innego wyjścia.
    Faktycznie nie przepuszczę następnej okazji, zwłaszcza, że doping mam dobry i naprawdę jest to zgrana grupa umiejąca wspólpracować ze sobą.

• Autor: till Data: 2006-04-11 15:33:24

Bea , moje gratulacje . Wygrać z własnym lękiem to niemało !!! Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu