Forum

Kuchenne porady

Jakie ciasto do formy 2 czesciowej ( baranek), Pomocy!!

• Autor: erka Data: 2006-04-10 22:25:02

Mam zamiar uoiec baranka w takiej 2 czesciowej formie ( on powinien stac - 3D), i jakie ciasto powinnam uzyc do tej formy?  drozdzowe? piaskowe? blagam pomozcie, jeszcze jedno, bardzo lubie marcepan, czy myslicie ze na mazurka moge polozyc warstwe marcepanu? myslalam o tym zebty zrobic mase kajmakowa i na to jeszcze marcepan. Dzieki bardzo, pozdrowienia dla wszystkich

• Autor: Glumanda Data: 2006-04-11 02:59:30

2 jajka zwazyc, tyle ile waza wziasc maki, tluszczu i cukru. Mozna dodac szczypte proszku. Powinno wystarczyc na forme, zostaw miejce ok. 1/4 bo ciasto urosnie i koniecznie natlusc foremke i wysyp bulka lub maka. Powodzenia - ja bede piekla zajaczka :)  Ach, co do ciasta- jajka rozdzielic, bialka ubic na sztywno dodajac w polowie ubijania czesc cukru. Potem maslo (tluszcz) ukrecic na krem, dodawac po zoltku a na koniec przesiana make z proszkiem. Na samym koncu lekko wmieszac piane z bialek.Piec  na 170°C ok 25-30 minut.

• Autor: erka Data: 2006-04-10 23:57:57

bardzo dziekuje, Wesolych Swiat

• Autor: malbec Data: 2006-04-11 01:19:14

Możesz zrobić mazurek z kajmakiem i marcepanem, jak najbardziej! Robiłam już taki i był pyszny, proponuję Ci z marcepana utoczyć niewielkie kuleczki i pokryć nimi całą powierzchnię kajmaku na mazurku, a następnie posypać wszystko ciemnym kakao używając sitka. Ślicznie wygląda! Pozdrawiam!

Przejdź do pełnej wersji serwisu