Co roku robię w drewnianej foremce baranki z masła i jak co roku mam problem. Jak je wyjąć, żeby głowa baranka nie została w foremce ? Zawsze najpierw moczę foremkę w wodzie , kilka godzin przed wysmarowaniem jej masłem, ale bardzo często moim barankom " urywam głowy" - zostają w foremkach. Próbowałam różnych sposobów: posypywałam foremkę solą, albo wkładałam na pół godziny do zamrażarki i potem próbowałam wyjmować. Może to od masła zależy? Może jest zbyt kruche? Potrzebuję sprawdzonego sposobu, ktoś zna? :):):)
Robisz prawidłowo, czyli najpierw trzeba foremkę namoczyć w wodzie, wyjąć, wytrząsnąć wodę, nie wycierać foremki i środek monco natrzeć solą. Nałożyć masło, zamknąć foremkę i właściwie zaraz można wyjąć baranka. Koniecznie mocno wetrzeć sól w drewno, samo posypywanie to za mało. Powodzenia.
A ja od lat mam wypróbowaną metodę: też moczę foremkę, ale przed użyciem jeszcze wkładam pod bieżącą zimną wodę na około 5min, składam foremkę i nabijam masłem (zimnym z lodówki). Wcale nie nacieram solą. Aha i nie wycieram foremki tylko w taką mokrą wkładam masło.
Co roku robię w drewnianej foremce baranki z masła i jak co roku mam problem. Jak je wyjąć, żeby głowa baranka nie została w foremce ? Zawsze najpierw moczę foremkę w wodzie , kilka godzin przed wysmarowaniem jej masłem, ale bardzo często moim barankom " urywam głowy" - zostają w foremkach. Próbowałam różnych sposobów: posypywałam foremkę solą, albo wkładałam na pół godziny do zamrażarki i potem próbowałam wyjmować. Może to od masła zależy? Może jest zbyt kruche? Potrzebuję sprawdzonego sposobu, ktoś zna? :):):)
ja wykładam foremke cieniutką folią do żywności zawsze baranek wyjdzie cały,pozdrawiam i wesołych świąt.
Robisz prawidłowo, czyli najpierw trzeba foremkę namoczyć w wodzie, wyjąć, wytrząsnąć wodę, nie wycierać foremki i środek monco natrzeć solą. Nałożyć masło, zamknąć foremkę i właściwie zaraz można wyjąć baranka. Koniecznie mocno wetrzeć sól w drewno, samo posypywanie to za mało.
Powodzenia.
A ja od lat mam wypróbowaną metodę: też moczę foremkę, ale przed użyciem jeszcze wkładam pod bieżącą zimną wodę na około 5min, składam foremkę i nabijam masłem (zimnym z lodówki). Wcale nie nacieram solą. Aha i nie wycieram foremki tylko w taką mokrą wkładam masło.
dziękuję za odpowiedzi, wypróbuję te sposoby i powiem po świętach jak wyszło :) Pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnych i miłych świąt :)