Forum

Kuchenne porady

JAK wyjąć baranka z masła z drewnianej foremki?

  • Autor: dada Data: 2006-04-12 09:12:04

    Co roku robię w drewnianej foremce baranki z masła i jak co roku mam problem. Jak je wyjąć, żeby głowa baranka nie została w foremce ? Zawsze najpierw moczę foremkę w wodzie , kilka godzin przed wysmarowaniem jej masłem, ale bardzo często moim barankom " urywam głowy" - zostają w foremkach. Próbowałam różnych sposobów: posypywałam foremkę solą, albo wkładałam na pół godziny do zamrażarki i potem próbowałam wyjmować. Może to od masła zależy? Może jest zbyt kruche? Potrzebuję sprawdzonego sposobu, ktoś zna? :):):)

  • Autor: Dorotas Data: 2006-04-12 09:36:07

    ja wykładam foremke cieniutką folią do żywności zawsze baranek wyjdzie cały,pozdrawiam i wesołych świąt.

  • Autor: elas Data: 2006-04-12 09:43:45

    Robisz prawidłowo, czyli najpierw trzeba foremkę namoczyć w wodzie, wyjąć, wytrząsnąć wodę, nie wycierać foremki i środek monco natrzeć solą. Nałożyć masło, zamknąć foremkę i właściwie zaraz można wyjąć baranka. Koniecznie mocno wetrzeć sól w drewno, samo posypywanie to za mało.
    Powodzenia.

  • Autor: maxxzza Data: 2006-04-12 10:20:47

    A ja od lat mam wypróbowaną metodę: też moczę foremkę, ale przed użyciem  jeszcze wkładam pod bieżącą zimną wodę na około 5min, składam foremkę i nabijam masłem (zimnym z lodówki). Wcale nie nacieram solą. Aha i nie wycieram foremki tylko w taką mokrą wkładam masło.

  • Autor: dada Data: 2006-04-12 11:21:42

    dziękuję za odpowiedzi, wypróbuję te sposoby i powiem po świętach jak wyszło :) Pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnych i miłych świąt :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu