Forum

Kuchenne porady

Proste ciasto drozdzowe?

• Autor: Zabuszka Data: 2006-04-13 09:43:00

Mam ogromna prosbe czy ktos zna i mogl by mi podac sprawdzony przepis na ciasto drozdzowe z uzyciem drozdzy instant?z gory bardzo dziekuje :o)

• Autor: nellie Data: 2006-04-13 09:49:15

http://wielkiezarcie.com/przepis14898.html  Przepis na pyszna i mega prosta drozdzowe nocna, co prawda z nie z drozdzami instant ale naprawde warto wyprobowac bo ciast wychodzi pyyyyyyszne!

• Autor: terwila Data: 2006-04-13 11:15:54

Moje ulubione i proste ciasto 50 dkg mąki - pół szkl cukru, -pól kost margaryny, - 4 żółtka, - 0,5 litra mleka, - 5 dkg drożdży, szczypta soli. wykonanie;  mąke przesiać do miski , zrobić rozczyn [ drozdze rozetrzec z jedną łyżką cukru, troszke mąki i tyle cieplgo mleka zeby rozczyn miał gęstość śmietany] przykryć i zostawic w cieple dowyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i wyłożyc do miski z wyrosnientymi juz drozdzami, wlać resztę ciepłego mleka i dodac szczypte soli. Wyrabiac ciasto dokładnie,aż bedzie lśniące i gładkie pod koniec wyrabiania wlać stopiony tluszczi jeszcze przez chwilę wyrabiac, ciasto powinno byc dośc gęste. Zostawić do wyrosnięcia. gdy podwoi swoja objętośc  rozwalkowac i nakladac np mak wychodzi dwa makowce lub z jablkami kto co lubi taka strucla. Do tego  masa makowa -25 dkg maku, 15 dkg cukru pudru , 2 żółtka ,troszke bakali,rodzynek, orzechow, migdalow,olejek migdalowy  Zawinieta strucle po wierzchu smaruje woda  z cukrem wtedy ma zlocisty kolor piec 60 min

• Autor: zosia-k Data: 2006-04-13 11:42:41

http://wielkiezarcie.com/przepis15682.html tu jest bardzo łatwe i dobre ciasto drożdżowe

• Autor: Zabuszka Data: 2006-04-13 11:50:39

Ogromne dzieki z pewnoscia wyprobuje na te swieta.Wesolych Swiat i pozdrawiam :o)

• Autor: ekkore Data: 2006-04-13 12:04:49

Ciasto na drożdżach instant robisz tak samo jak na normalnych, każda drożdżówka wyjdzie. 25 g drożdży normalnych to 7 g drożdży zwykłych.

ja się ostatnio przekonałam do tych w proszku - ciasto wychodzi bardziej lekkie - nie czuję się, że znika. No i pieczone na tych drożdżach jest bardziej "grzeczne" - tzn nie rozrasta się na boki tylko elegancko do góry (tak miałam w przypadku bułek).

Przejdź do pełnej wersji serwisu