Forum

Kuchenne porady

Dlaczegozakalec:(

  • Autor: Trina Data: 2006-04-15 07:27:40

    Piekłam sernik wiedeński zgodnie z przepisem, ładnie rosł ale w połowie pieczenia"padł" ( może dlatego ze musialam wyjąc ciasto z piekarnika i przenieśc na wyższy poziom w piekarniku?) Proszę o pomóc bo tak się uwziełam że mam zamiar jutro piec ponownie sernik, ale bez mojego błędu. Jaki błąd popełniłam?

  • Autor: angela Data: 2006-04-15 09:03:52

    Sernik padł dlatego, że przenosiłaś go w połowie pieczenia. Następnym razem nie przenoś ale ok.15 min przed końcem pieczenia wyjmij go z piekarnika i brzegi poobkrawaj nożem i wstaw z powrotem aby się dopiekł. Wyjdzie ładny, równy i mocno nie opadnie. Ja zawsze tak robię. Wesołych Świąt.

  • Autor: Trina Data: 2006-04-15 10:37:26

    Dziękuję za szybką odpowiedź, jeszcze jedno pytanie:) w jakiej tem piec sernik, bo mój nieudany piekłam w tem 200-210 st, przez 70 minut, zbyt zbrązowiał a mimo to ser( zakalcowy niestey) nie upiekł się

  • Autor: Trina Data: 2006-04-15 10:39:34

    Dziękuję za szybką odpowiedź, jeszcze jedno pytanie:) w jakiej tem piec sernik, bo mój nieudany piekłam w tem 200-210 st, przez 70 minut, zbyt zbrązowiał a mimo to ser( zakalcowy niestety) nie upiekł się

  • Autor: Gosia65 Data: 2006-04-15 11:30:00

    Ja piekę sernik w temp.170 st.C Pozdrawiam Może masz zły przepis albo o czymś zapomniałaś.Polecam mój sernik "sernik dla łakomczuszków "

  • Autor: angela Data: 2006-04-15 12:00:10

    Piekłaś w zbyt wysokiej temperaturze. Dla sernika to 170-175ºC. Następnym razem napewno pójdzie Ci lepiej.

Przejdź do pełnej wersji serwisu