Piekłam sernik wiedeński zgodnie z przepisem, ładnie rosł ale w połowie pieczenia"padł" ( może dlatego ze musialam wyjąc ciasto z piekarnika i przenieśc na wyższy poziom w piekarniku?) Proszę o pomóc bo tak się uwziełam że mam zamiar jutro piec ponownie sernik, ale bez mojego błędu. Jaki błąd popełniłam?
Sernik padł dlatego, że przenosiłaś go w połowie pieczenia. Następnym razem nie przenoś ale ok.15 min przed końcem pieczenia wyjmij go z piekarnika i brzegi poobkrawaj nożem i wstaw z powrotem aby się dopiekł. Wyjdzie ładny, równy i mocno nie opadnie. Ja zawsze tak robię. Wesołych Świąt.
Dziękuję za szybką odpowiedź, jeszcze jedno pytanie:) w jakiej tem piec sernik, bo mój nieudany piekłam w tem 200-210 st, przez 70 minut, zbyt zbrązowiał a mimo to ser( zakalcowy niestey) nie upiekł się
Dziękuję za szybką odpowiedź, jeszcze jedno pytanie:) w jakiej tem piec sernik, bo mój nieudany piekłam w tem 200-210 st, przez 70 minut, zbyt zbrązowiał a mimo to ser( zakalcowy niestety) nie upiekł się
Piekłam sernik wiedeński zgodnie z przepisem, ładnie rosł ale w połowie pieczenia"padł" ( może dlatego ze musialam wyjąc ciasto z piekarnika i przenieśc na wyższy poziom w piekarniku?) Proszę o pomóc bo tak się uwziełam że mam zamiar jutro piec ponownie sernik, ale bez mojego błędu. Jaki błąd popełniłam?
Sernik padł dlatego, że przenosiłaś go w połowie pieczenia. Następnym razem nie przenoś ale ok.15 min przed końcem pieczenia wyjmij go z piekarnika i brzegi poobkrawaj nożem i wstaw z powrotem aby się dopiekł. Wyjdzie ładny, równy i mocno nie opadnie. Ja zawsze tak robię. Wesołych Świąt.
Dziękuję za szybką odpowiedź, jeszcze jedno pytanie:) w jakiej tem piec sernik, bo mój nieudany piekłam w tem 200-210 st, przez 70 minut, zbyt zbrązowiał a mimo to ser( zakalcowy niestey) nie upiekł się
Dziękuję za szybką odpowiedź, jeszcze jedno pytanie:) w jakiej tem piec sernik, bo mój nieudany piekłam w tem 200-210 st, przez 70 minut, zbyt zbrązowiał a mimo to ser( zakalcowy niestety) nie upiekł się
Ja piekę sernik w temp.170 st.C Pozdrawiam Może masz zły przepis albo o czymś zapomniałaś.Polecam mój sernik "sernik dla łakomczuszków "
Piekłaś w zbyt wysokiej temperaturze. Dla sernika to 170-175ºC. Następnym razem napewno pójdzie Ci lepiej.