Witam!po świątecznych zakupach został mi 1 kg twarogu 3 razy zmielonego (na sernik). niedługo kończy się mu data ważności,więc chcę go "przerobić" na sernik na zimno.chodzi mi o lekkie,orzeźwiające ciasto z galaretką, owocami itp.,o coś zupełnie innego niż typowy sernik pieczony,który był na święta i jeszcze nie zdążyliśmy do końca zjeść. na WZ jest duzo przepisów ale w większości z serka homo,albo śmietany.Proszę o pomysły na sprawdzone i pyszne ciacho.
Ja zazwyczaj robię sernik właśnie nie z serków homogenizowanych ale z sera 3 krotnie mielonego. Robię tak, że na 1/2 kg sera dodaję 20 g żelatyny (rozpuszczonej w 3-4 łyżkach wody) albo 1 galaretkę owocową zrobioną z 200 ml wody. Na dno zazwyczaj nie piekę biszkoptów tylko wykładam takie okrągłe, z torebki, na to ser zmiksowany z cukrem i żelatyną (lub galaretką), a na wierzch galaretkę i ew. pod nią jakieś owoce (poza świeżym ananasem i kiwi bo galaretka się nie zsiada).
Możesz też z tego kg sera zrobić sernik na zimno w paski!! Kup 4 galaretki w różnych kolorach (np. zielona, żółta, pomarańczowa i czerwona). jedną zrób normalnie z 0,5 l wody a pozostałe z 200 ml. Ser podziel na 3 częsci i każdą z nich zmiksuj z jednym kolorem galaretki. Dno tortownicy wyłuż biszkptami, wylej jeden kolor, wstaw do lodówki aż trochę zastygnie, potem 2 kolor, znów do lodówki, potem 3 kolor a na górę zwykłą, "czystą" galaretkę bez sera. Uwielbiam taki serniczek, super wygląda!:D
Kasiu ja Ci jednak radzę byś zrobiła z tego sera normalny sernik pieczony. Piszesz, że kończy się jego termin ważności. Nie dojedliście jeszcze ciast ze świąt. Taki sernik na zimno ma bardzo krótki czas ważności. Trzeba go szybciej zjadać niż sernik pieczony. Proponuję Ci z tego sera zrobić murzynka z serem i z połowy zrób i zamróż pierogi. Wtedy wykorzystasz cały ser i nikt nie będzie zmuszony do szybkiego zjedzenia ciasta. SErdecznie pozdrawiam (~_~) ABA
Bardzo dziękuję za wszystkie pomysły.data ważności upływa za tydzień,więc nie jest tragicznie i jeśli zrobie ciasto na sobotę,to na pewno zostanie do tego czasu zjedzone:). Szukałam odmiany po tradycyjnym pieczonym serniku,bo nie chcę żeby się przejadł domownikom. zdecyduję się na sernik w paski Nutelli albo na propozycję Aleex. Myślicie,że zmieszczę to ciasto do tortownicy,czy raczej nie?
Witam!po świątecznych zakupach został mi 1 kg twarogu 3 razy zmielonego (na sernik). niedługo kończy się mu data ważności,więc chcę go "przerobić" na sernik na zimno.chodzi mi o lekkie,orzeźwiające ciasto z galaretką, owocami itp.,o coś zupełnie innego niż typowy sernik pieczony,który był na święta i jeszcze nie zdążyliśmy do końca zjeść. na WZ jest duzo przepisów ale w większości z serka homo,albo śmietany.Proszę o pomysły na sprawdzone i pyszne ciacho.
zrób chatkę puchatkę - jest przepyszna. http://wielkiezarcie.com/przepis7313.html
Możesz też zrobić WZ-etkę - w mojej jest co prawda serek homo, ale można zastąpić go normalnym twarogiem. http://wielkiezarcie.com/przepis8578.html
Poza tym wydaje mi się, zę nutella dodawała ostatnio przepis na WZ-etkę na normalnym twarogu. Przejrzyj jej przepisy.
o tak, chatka puchatka jest ekstra!
Ja zazwyczaj robię sernik właśnie nie z serków homogenizowanych ale z sera 3 krotnie mielonego.
Robię tak, że na 1/2 kg sera dodaję 20 g żelatyny (rozpuszczonej w 3-4 łyżkach wody) albo 1 galaretkę owocową zrobioną z 200 ml wody. Na dno zazwyczaj nie piekę biszkoptów tylko wykładam takie okrągłe, z torebki, na to ser zmiksowany z cukrem i żelatyną (lub galaretką), a na wierzch galaretkę i ew. pod nią jakieś owoce (poza świeżym ananasem i kiwi bo galaretka się nie zsiada).
Możesz też z tego kg sera zrobić sernik na zimno w paski!! Kup 4 galaretki w różnych kolorach (np. zielona, żółta, pomarańczowa i czerwona). jedną zrób normalnie z 0,5 l wody a pozostałe z 200 ml. Ser podziel na 3 częsci i każdą z nich zmiksuj z jednym kolorem galaretki. Dno tortownicy wyłuż biszkptami, wylej jeden kolor, wstaw do lodówki aż trochę zastygnie, potem 2 kolor, znów do lodówki, potem 3 kolor a na górę zwykłą, "czystą" galaretkę bez sera. Uwielbiam taki serniczek, super wygląda!:D
Kasiu ja Ci jednak radzę byś zrobiła z tego sera normalny sernik pieczony. Piszesz, że kończy się jego termin ważności. Nie dojedliście jeszcze ciast ze świąt. Taki sernik na zimno ma bardzo krótki czas ważności. Trzeba go szybciej zjadać niż sernik pieczony. Proponuję Ci z tego sera zrobić murzynka z serem i z połowy zrób i zamróż pierogi. Wtedy wykorzystasz cały ser i nikt nie będzie zmuszony do szybkiego zjedzenia ciasta.
SErdecznie pozdrawiam (~_~) ABA
Proponuję Ci wyjątkowo łatwy i wyjątkowo pyszny sernik na zimno:
http://wielkiezarcie.com/przepis3813.html
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za wszystkie pomysły.data ważności upływa za tydzień,więc nie jest tragicznie i jeśli zrobie ciasto na sobotę,to na pewno zostanie do tego czasu zjedzone:). Szukałam odmiany po tradycyjnym pieczonym serniku,bo nie chcę żeby się przejadł domownikom. zdecyduję się na sernik w paski Nutelli albo na propozycję Aleex. Myślicie,że zmieszczę to ciasto do tortownicy,czy raczej nie?
Przepraszam,przeoczyłam-w przepisach jest podane,żeby robić w tortownicy:)