Forum

Kuchenne porady

Jak piec karpatkę

  • Autor: hanka Data: 2006-04-25 19:48:18

    Kilka razy pieklam karpatke i jakos mi te karpaty za malo wyrastaja albo wcale.Poradzcie prosze w jakiej temperaturze piec.Czy przy wlaczonej tylko dolnej grzalce czy obu,a moze w termoobiegu?

  • Autor: ekkore Data: 2006-04-25 19:54:49

    Karpaty duże rosną gdy ciasto ptysiowe jest dłużej gotowane - ja gotuję cały czas mieszając przez około 10 minut. I temperatura w piekarniku powinna być wysoka (+- 200 stopni) - lepiej skrócić czas. W termoobiegu wychodzi fajnie - nie udało mi się natomiast ustalić jeszcze doświadczalnie, jak dobrać czas do temperatury, aby upiec dwa placki równocześnie.

  • Autor: inka21 Data: 2006-04-25 20:00:34

    zobacz tutaj http://wielkiezarcie.com/przepis6282.html?PHPSESSID=4884535e0f45dc3a46f46d016dabb2e2 i zycze powodzenia:)

  • Autor: Księżniczka Kasia Data: 2006-04-26 00:13:30

    Ja do ciasta dodaje łyżeczkę proszku do pieczenia ( pod koniec ucierania, tak przy czwartym jajku ) a piekę na dwie blachy w takim podwójnym elektrycznym piecyku. Pozdrawiam. Kasia

  • Autor: dada Data: 2006-04-26 09:05:11

    Kupuję zawsze w kartoniku i robię dokładnie tak, jak jest na nim napisane. Faktem jest ,że im dłużej ubija się ciasto, tym większe będą "góry " Sprawdziłam :) Piekę w piekarniku gazowym, więc siłą rzeczy grzeje tylko od spodu :)Pozdrawiam :)

  • Autor: miauka Data: 2006-04-26 10:59:59

    Ja piekę w 180 oba placki naraz, proszku do pieczenia nie dodaje wcale. Bardzo szybko mieszam podczas gotowania ciasta i dość długo. Wychodzą takie karpaty, że ciężko posmarować kremem :) Aha i w termoobiegu pieką sie placki.

  • Autor: ekkore Data: 2006-04-26 12:02:03

    ile czasu pieczesz w termoobiegu?

  • Autor: miauka Data: 2006-04-26 13:03:14

    piekę zazwyczaj na oko, aż ciato będzie złote ale nie za ciemne. To zależy jak barzo był rozgrzany piekarnik jak wkładałąm ciasto, jednak max 30min, ale zazwyczaj wystarcza 20-25.

  • Autor: hanka Data: 2006-04-27 10:40:09

    Dziekuje wszystkim juz wiem ze za krotkomieszalam ciasto.Czlowiek ciagle sie uczy

  • Autor: margolcia2 Data: 2006-04-28 12:02:02

    czasami mam kłopot z wyjęciem upieczonej ciasta karpatkowego, mimo że smaruję blaszkę przed pieczeniem - też smarujecie?

  • Autor: Księżniczka Kasia Data: 2006-04-29 14:50:11

    Ja daję pod spód papier do wypieków i nie mam problemów z wyjmowaniem, po prostu odklejam papier po wyjęciu. Pozdrawiam.K.

Przejdź do pełnej wersji serwisu