Forum

Kuchenne porady

sól morska

• Autor: marinik Data: 2006-04-26 13:27:49

Dostalem w prezencie - taką w młynku. Ladne kryształki, ale młynek je mieli i tak. Nie tyle jednak ich kryształkowatość mnie nurtuje, co walory smakowe. W wielu przepisach pojawia się sól morska, która w sumie dopiero od niedawna zagościła w naszych sklepach. Podchodziłem do niej zawsze bardzo sceptycznie - głównie ze względu na cenę. Teraz poznałem jej smak - jak dla mnie to po prostu NaCl. Nic szczególnego- no może i w składzie ma jakieś tam mkroelementy, niewyczuwalne przeze mnie a dobrze działające, ale jedno wiem- sam z siebie soli morskiej kupować nie bedę.
    Ciekaw jestem Waszych opinii.

• Autor: bea39 Data: 2006-04-26 14:15:40

Sól kamienna i sól morska to to samo NaCl.Tylko rózne pochodzenie.Ten sam związek mineralny a więc i ten sam skład. Z uwagi na sposób powstawania moga być niewielkie "zanieczyszczenia" mikroelementami charakterystycznymi dla miejsca powstania, no i oczywiście czasu. 

• Autor: marinik Data: 2006-04-26 14:30:53

No - jasne to dla mnie jest, ale ciekawi mnie czy ktokolwiek przedstawi ATUTY soli morskiej. Ja ich nie widzę

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-04-26 14:32:12

hej Marynik pozdrawiam cie serdecznie. Ja tez kupilam taka sol i mam wrazenie ze jest....mniej slona. to znaczy musze troszke wiecej mlynkiem pokrecic :-). Na pewno jest zdrowa ale niestety droga. Sol zwykla ktora kupujemy w sklepie jest "usztuczniona" tzn. wyprana ze wszystkich elementow procz tych przez Ciebie wymienionych. Dodatek fluoru czy jodu nie jest moze i zly ale  nie wchlania sie na pewno tak dobrze jak skladniki naturalne, nie jest rownierz tak wywazony. To tak samo jak "sztuczne witaminy" w platkach sniadaniowych lub sokach owocowych - juz dawno wiadomo ze one wiecej szkodza jak pomagaje poza tym albo  bardzo zle sie wchlaniaja albo zostaja magazynowane wiec je latwo przedawkowac co w przypadku witaminy a moze byc i niewesole...Naturalna nieoczyszczona sol zawiera az zdaje sie 21 Mikroelementow w dawkach latwo przyswajalnych i "wspolpracujacych" z naszym organizmem. Jej zawartisc odpowiada skladowi naszych komorek w organizmie uzupelniajac ewentualne niedobory. Wiec jezeli kogos stac to warto po nia siegnac  albo przywiezc sobie na przyklad z Wielizki czy Bochni

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-04-26 14:45:52

s sola morska jest podobnie jak i z kamienna - naturalna jest bardzo zdrowa zaleznie od regionu wydobycia zawiera niewielkie roznice w skladzie. Wlasciwie sol kamienna jest tez sola morska tyle ze prastara

Przejdź do pełnej wersji serwisu