Z daktyli usunać pestki, bardzo drobno posiekać zmiksować z masłem. Kaszę manne na suchej patelni podpiec kilka minut cały czas mieszając. Przełożyc do masy daktylowej i utrzeć razem. Mase na folii rownomiernie rozprowadzić na grubosc 1 cm. Wyciać ciasteczka, przelożyć na talerz i pozostawić w chlodnym miejscu do wyschnięcia.
Ja znam taki przepis : 25 dkg mąki 25 dkg kaszy mannej 25 dkg cukru 12 dkg masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia troszkę śmietany kwaśnej
bakalie lub marmolada
wszystko razem zagnieść na jednolitą mase.Wyrabiać małe kuleczki ,kłaść na natłuszczoną formę (tą dużą z piecyka) w dużych odstępach(bo ciastka się rozrastają). W każdym ciastku zrobić wgłębienie palcem i dać nadzienie(u mnie lubią marmoladę)Piec na złoty kolor.Zaraz po upieczeniu są miękki a potem robią się twardsze. Mój syn bardzo je lubi i często je pieke. Innego przepisu z udziałem kaszy mannej nie znam .Pozdrawiam
Ostatnio jadłam pyszne ciasteczka z kaszy mannej czy ktoś wie jak je zrobić???????/
Liczę na waszą pomoc!!!
magdalenka_012
Znam tylko taki przepis:
225 g daktyli,
50 g masla,
125 g kaszy manny.
Z daktyli usunać pestki, bardzo drobno posiekać zmiksować z masłem.
Kaszę manne na suchej patelni podpiec kilka minut cały czas mieszając.
Przełożyc do masy daktylowej i utrzeć razem.
Mase na folii rownomiernie rozprowadzić na
grubosc 1 cm. Wyciać ciasteczka, przelożyć na talerz i pozostawić w chlodnym miejscu
do wyschnięcia.
Nie to raczej nie to tamte ciasteczka były napewno pieczone czy ktoś ma jakiś pomysł?????????/
Proszę was bardzo!!!!!!!!
Ja znam taki przepis :
25 dkg mąki
25 dkg kaszy mannej
25 dkg cukru
12 dkg masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
troszkę śmietany kwaśnej
bakalie lub marmolada
wszystko razem zagnieść na jednolitą mase.Wyrabiać małe kuleczki ,kłaść na natłuszczoną formę (tą dużą z piecyka) w dużych odstępach(bo ciastka się rozrastają). W każdym ciastku zrobić wgłębienie palcem i dać nadzienie(u mnie lubią marmoladę)Piec na złoty kolor.Zaraz po upieczeniu są miękki a potem robią się twardsze. Mój syn bardzo je lubi i często je pieke. Innego przepisu z udziałem kaszy mannej nie znam .Pozdrawiam