Kochani, wiecie może dlaczego u stóp nagrobka Bolesława Prusa znajduje się figurka dziewczynki? To zadanie szkolne dla znajomej syna, przeszukałam cały internet bez rezultatu. Z góry dzięki za pomoc
Moniko - Bolesław prus (Aleksander Głowacki)został pochowany na Powązkach, na grobie wystawiono mu pomnik dłuta Jackowskiego przedstawiający małą dziewczynkę. Rzeźbę uzupełnia napis: Serce serc. Ponadto w Warszawie są dwie tablice pamiątkowe i pomnik dłuta Kamieńskiej - Łapińskiej. Pisarza upamiętniono także w Nałęczowie. Tam jest pomnik i muzeum biograficzne. Do dnia dzisiejszego istnieje stypendium dla zdolnych dzieci wiejsckich ufundowane testamentem pisarza. Interesuje Cię, zapewne, pierwszy pomnik. Dziewczynka symbolizuje na nim los wszystkich dzieci, które były bliskie Prusowi, o których często pisał w swoich utworach. Adam Breza napisał o nim: "Zadziwiającym jest dar jego głębokiego wnikania w naturę dziecięcą. Osobna jakaś służy mu do tego metoda, w której jednak główną rolę gra intuicja. Prus rozpoczął poważniejszą swą działalność nowelisty od studiów z tego świata. Było to mniej więcej przed laty dziesięciu. Wtedy to powstały "Sieroca dola", "Anielka", "Grzechy dzieciństwa"; może najwdzięczniejsza z nich "Przygoda Stasia", piękna nie tylko sama przez się, ale najlepiej a dosadnio tę właśnie specjalność Prusa charakteryzująca. [...] To jest Prusa genre, czyli właściwie pewna część składowa jego obserwacyjnego umysłu refleksyjnej i badawczej po swojemu natury. Jest to organizacja podobna zapewne do tej, która przeszła do przekonania, że zanim wszechświat zmierzyć będziem umieli, należy starać się o badanie systemu atomów, z których on się składa." Po bliższe informacje odsyłam do" http://www.naleczow.com.pl/ Ewentualnie służę swoją wiedzą - w razie potrzeby. Pozdrawiam :)))
Kochani, wiecie może dlaczego u stóp nagrobka Bolesława Prusa znajduje się figurka dziewczynki? To zadanie szkolne dla znajomej syna, przeszukałam cały internet bez rezultatu. Z góry dzięki za pomoc
Moniko - Bolesław prus (Aleksander Głowacki)został pochowany na Powązkach, na grobie wystawiono mu pomnik dłuta Jackowskiego przedstawiający małą dziewczynkę. Rzeźbę uzupełnia napis: Serce serc. Ponadto w Warszawie są dwie tablice pamiątkowe i pomnik dłuta Kamieńskiej - Łapińskiej. Pisarza upamiętniono także w Nałęczowie. Tam jest pomnik i muzeum biograficzne. Do dnia dzisiejszego istnieje stypendium dla zdolnych dzieci wiejsckich ufundowane testamentem pisarza.
Interesuje Cię, zapewne, pierwszy pomnik. Dziewczynka symbolizuje na nim los wszystkich dzieci, które były bliskie Prusowi, o których często pisał w swoich utworach.
Adam Breza napisał o nim:
"Zadziwiającym jest dar jego głębokiego wnikania w naturę dziecięcą. Osobna jakaś służy mu do tego metoda, w której jednak główną rolę gra intuicja. Prus rozpoczął poważniejszą swą działalność nowelisty od studiów z tego świata. Było to mniej więcej przed laty dziesięciu. Wtedy to powstały "Sieroca dola", "Anielka", "Grzechy dzieciństwa"; może najwdzięczniejsza z nich "Przygoda Stasia", piękna nie tylko sama przez się, ale najlepiej a dosadnio tę właśnie specjalność Prusa charakteryzująca. [...]
To jest Prusa genre, czyli właściwie pewna część składowa jego obserwacyjnego umysłu refleksyjnej i badawczej po swojemu natury. Jest to organizacja podobna zapewne do tej, która przeszła do przekonania, że zanim wszechświat zmierzyć będziem umieli, należy starać się o badanie systemu atomów, z których on się składa."
Po bliższe informacje odsyłam do"
http://www.naleczow.com.pl/
Ewentualnie służę swoją wiedzą - w razie potrzeby.
Pozdrawiam :)))
Aleex dziękuję, bardzo mi pomogłaś, chodziło dokładnie o pierwszy pomnik. Podziekowania również od samego zainteresowanego
pozdrawiam
Jestem chora więc leżę i szukam. Może to Ci pomoże: http://edu.apple.pl/sp_kaluszyn/Patron_szkoly.html