Polecano mi orkisz jako zdrowy produkt. W sklepie miałem do wyboru mąkę i ziarno z pszenicy orkiszowej. Kupiłem ziarno i teraz mam problem: co z tym zrobić? A raczej co z tego zrobić? Może ktoś ma doświadczenie w tym zakresie? Proszę o rady.
Myślę, że po namoczeniu można je ugotować do miękkości i zastosować tak jak pszenicę, czyli np. zrobić z nich kutię. Na pewno więcej pomysłów znajdziesz na stronach o kuchni wegetariańskiej. Ziaren nigdy nie kupowałam, ale mąki orkiszowej używam regularnie. Dodaję ją w różnych proporcjach do pszennej piekąc kruche ciasto, tarty i różne inne ciasta. Dodaję ją też do ciasta pierogowego, do racuchów i blinów.
Make zmieszac z sola. Drozdze i miod rozpuscic w paru lyzeczkach wody. Rozczyn drozdzowy, serek i pozostala wode dodac do maki, zagniesc gladkie ciasto. Pozostawic do wyrosniecia na ok. 50 min.Jeszcze raz zagniesc az bedzie gladkie i sprezyste. Nastepnie wlozyc ciasto do koszyczka i dac mu jeszcze raz wyrosnac.
Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba. Potem wyrzucic chleb na rozgrzany kamien (to w przypadku posiadaczy kamienia do pieczenia chleba) lub na blaszke. Po 10-15 min. zmniejszyc temp. Do odpowiednio 200 lub 180°. Piec lacznie 45-55 min.
Czesc maki orkiszowej razowej mozna zastapic jasna maka orkiszowa albo pszenna – chleb bedzie jasniejszy.
Rowniez zamiast czesci maki orkiszowej mozna dac srut orkiszowy, tylko nalezy wtedy zwiekszyc ilosc plynu. żródło : internet
Ja w kwestii zdrowych przepisów zajrzałabym na stronę www.puszkkka.spinacz.pl -jest tam taka wyszukiwarka po składnikach, która doskonale się sprawdza w takim przypadku gdy mamy coś i nie bardzo wiemy co z tym zrobić. Pozdrawiam:)
Polecano mi orkisz jako zdrowy produkt. W sklepie miałem do wyboru mąkę i ziarno z pszenicy orkiszowej. Kupiłem ziarno i teraz mam problem: co z tym zrobić? A raczej co z tego zrobić? Może ktoś ma doświadczenie w tym zakresie? Proszę o rady.
Ja piekłam kiedyś chleb z mąki orkiszowej ale co zrobić z ziarnem? Naprawdę nie wiem...
Myślę, że po namoczeniu można je ugotować do miękkości i zastosować tak jak pszenicę, czyli np. zrobić z nich kutię.
Na pewno więcej pomysłów znajdziesz na stronach o kuchni wegetariańskiej.
Ziaren nigdy nie kupowałam, ale mąki orkiszowej używam regularnie. Dodaję ją w różnych proporcjach do pszennej piekąc kruche ciasto, tarty i różne inne ciasta.
Dodaję ją też do ciasta pierogowego, do racuchów i blinów.
Znalazłam np. przepis na zupę z orkiszu:
http://www.tast.pl/?id=42e9dba18ac30&a=d
ORKISZOWY CHLEB RAZOWY
1 kilogramowy bochenek
700g maki orkiszowej razowej
2 lyzeczki soli
350 ml letniej wody
40g swiezych drozdzy
1 lyzeczka miodu jodlowego
100g serka homogenizowanego
Make zmieszac z sola. Drozdze i miod rozpuscic w paru lyzeczkach wody.
Rozczyn drozdzowy, serek i pozostala wode dodac do maki, zagniesc gladkie ciasto.
Pozostawic do wyrosniecia na ok. 50 min.Jeszcze raz zagniesc az bedzie gladkie i sprezyste.
Nastepnie wlozyc ciasto do koszyczka i dac mu jeszcze raz wyrosnac.
Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba.
Potem wyrzucic chleb na rozgrzany kamien (to w przypadku posiadaczy kamienia do pieczenia chleba) lub na blaszke. Po 10-15 min. zmniejszyc temp. Do odpowiednio 200 lub 180°. Piec lacznie 45-55 min.
Czesc maki orkiszowej razowej mozna zastapic jasna maka orkiszowa albo pszenna – chleb bedzie jasniejszy.
Rowniez zamiast czesci maki orkiszowej mozna dac srut orkiszowy, tylko nalezy wtedy zwiekszyc ilosc plynu.
żródło : internet
Bahus
Ja w kwestii zdrowych przepisów zajrzałabym na stronę www.puszkkka.spinacz.pl -jest tam taka wyszukiwarka po składnikach, która doskonale się sprawdza w takim przypadku gdy mamy coś i nie bardzo wiemy co z tym zrobić. Pozdrawiam:)