Forum

Kuchenne porady

Orkisz - co z tym zrobić?

• Autor: zdrowy Data: 2006-05-03 22:42:33

Polecano mi orkisz jako zdrowy produkt. W sklepie miałem do wyboru mąkę i ziarno z pszenicy orkiszowej. Kupiłem ziarno i teraz mam problem: co z tym zrobić? A raczej co z tego zrobić? Może ktoś ma doświadczenie w tym zakresie? Proszę o rady.

• Autor: nutella Data: 2006-05-03 23:22:12

Ja piekłam kiedyś chleb z mąki orkiszowej ale co zrobić z ziarnem? Naprawdę nie wiem...

• Autor: Joanna-61 Data: 2006-05-04 00:13:57

Myślę, że po namoczeniu można je ugotować do miękkości i zastosować tak jak pszenicę, czyli np. zrobić z nich kutię.
    Na pewno więcej pomysłów znajdziesz na stronach o kuchni wegetariańskiej.
    Ziaren nigdy nie kupowałam, ale mąki orkiszowej używam regularnie. Dodaję ją w różnych proporcjach do pszennej piekąc kruche ciasto, tarty i różne inne ciasta.
    Dodaję ją też do ciasta pierogowego, do racuchów i blinów.

• Autor: Joanna-61 Data: 2006-05-04 00:21:43

Znalazłam np. przepis na zupę z orkiszu:
    http://www.tast.pl/?id=42e9dba18ac30&a=d

• Autor: bahus Data: 2006-05-04 00:25:16

ORKISZOWY CHLEB RAZOWY
    1 kilogramowy bochenek

700g maki orkiszowej razowej
    2 lyzeczki soli
    350 ml letniej wody
    40g swiezych drozdzy
    1 lyzeczka miodu jodlowego
    100g serka homogenizowanego

Make zmieszac z sola. Drozdze i miod rozpuscic w paru lyzeczkach wody.
    Rozczyn drozdzowy, serek i pozostala wode dodac do maki, zagniesc gladkie ciasto.
    Pozostawic do wyrosniecia na ok. 50 min.Jeszcze raz zagniesc az bedzie gladkie i sprezyste.
    Nastepnie wlozyc ciasto do koszyczka i dac mu jeszcze raz wyrosnac.

Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba.
    Potem wyrzucic chleb na rozgrzany kamien (to w przypadku posiadaczy kamienia do pieczenia chleba) lub na blaszke. Po 10-15 min. zmniejszyc temp. Do odpowiednio 200 lub 180°. Piec lacznie 45-55 min.

Czesc maki orkiszowej razowej mozna zastapic jasna maka orkiszowa albo pszenna – chleb bedzie jasniejszy.

Rowniez zamiast czesci maki orkiszowej mozna dac srut orkiszowy, tylko nalezy wtedy zwiekszyc ilosc plynu.
    żródło : internet

Bahus

• Autor: Gapa_1410 Data: 2006-05-04 15:33:03

Ja w kwestii zdrowych przepisów zajrzałabym na stronę www.puszkkka.spinacz.pl  -jest tam taka wyszukiwarka po składnikach, która doskonale się sprawdza w takim przypadku gdy mamy coś i nie bardzo wiemy co z tym zrobić. Pozdrawiam:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu