Witam wszystkich i proszę o pomoc. Poszukuję przepisu na masę, z której można robić dekoracje na torty, np.: różyczki. Nie chodzi mi o masę marcepanową. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Efektowną dekorację do tortu czy mazurka można wykonać w następujący sposób: zerwane kwiaty posmarować przy pomocy pędzelka białkiem i posypać dokładnie cukrem kryształem.
2. Ułożyć na dowolnej podstawce (sitko, tarka) i pozostawić do wyschnięcia w przewiewnym miejscu. Można też zawiesić przy pomocy spinacza. Po wysuszeniu otrzymuje się kwiat w kryształowej powłoce, którym możemy dekorować ciasta.
3. Nadają się do tego kwiaty, które mają cienkie płatki np. dzwonki, nasturcje itp.
Ja mam taki przepis, ale od razu mówię że nie wiem jak wychodzi bo nie został przeze mnie wypróbowany:
zarwane i umyte listki posmarować za pomocą pęzelka rozpuszczoną czekoladą ( białą lub ciemną ), pozostawić aż czekolada zastygnie, delikatnie oderwać listki.
jeśli ktoś tak już robił to chętnie poznam opinię na temat tego typu dekoracji.Pozdrawiam.kasia
Witam wszystkich i proszę o pomoc. Poszukuję przepisu na masę, z której można robić dekoracje na torty, np.: różyczki. Nie chodzi mi o masę marcepanową. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
A wiesz coś tu znalazłam, może Ci się przyda : http://wielkiezarcie.com/przepis15601.html?PHPSESSID=96773c21f12e1dfc50ec0a2435dd8fa4 albo to
Efektowną dekorację do tortu czy mazurka można wykonać w następujący sposób: zerwane kwiaty posmarować przy pomocy pędzelka białkiem i posypać dokładnie cukrem kryształem.
2. Ułożyć na dowolnej podstawce (sitko, tarka) i pozostawić do wyschnięcia w przewiewnym miejscu. Można też zawiesić przy pomocy spinacza. Po wysuszeniu otrzymuje się kwiat w kryształowej powłoce, którym możemy dekorować ciasta.
3. Nadają się do tego kwiaty, które mają cienkie płatki np. dzwonki, nasturcje itp.
Wielkie dzięki
!!!!
Ja mam taki przepis, ale od razu mówię że nie wiem jak wychodzi bo nie został przeze mnie wypróbowany: zarwane i umyte listki posmarować za pomocą pęzelka rozpuszczoną czekoladą ( białą lub ciemną ), pozostawić aż czekolada zastygnie, delikatnie oderwać listki. jeśli ktoś tak już robił to chętnie poznam opinię na temat tego typu dekoracji.Pozdrawiam.kasia
Serdeczne dzięki za ciekawe pomysły
. Napewno coś wypróbuję.
Ja tez tak robilam, najpiekniejsze wychodza listki rozy. Aby nie byly bardzo lamliwe daje w okolicy glownego rdzenia listka wiecej czekolady.