Forum

Kuchenne porady

Dekoracje

  • Autor: Zojka Data: 2006-05-04 00:09:09

    Witam wszystkich i proszę o pomoc. Poszukuję przepisu na masę, z której można robić dekoracje na torty, np.: różyczki. Nie chodzi mi o masę marcepanową. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

  • Autor: sealand1 Data: 2006-05-04 10:54:01

    A wiesz coś tu znalazłam, może Ci się przyda : http://wielkiezarcie.com/przepis15601.html?PHPSESSID=96773c21f12e1dfc50ec0a2435dd8fa4 albo to

    Efektowną dekorację do tortu czy mazurka można wykonać w następujący sposób: zerwane kwiaty posmarować przy pomocy pędzelka białkiem i posypać dokładnie cukrem kryształem.

    2. Ułożyć na dowolnej podstawce (sitko, tarka) i pozostawić do wyschnięcia w przewiewnym miejscu. Można też zawiesić przy pomocy spinacza. Po wysuszeniu otrzymuje się kwiat w kryształowej powłoce, którym możemy dekorować ciasta.

    3. Nadają się do tego kwiaty, które mają cienkie płatki np. dzwonki, nasturcje itp.

  • Autor: Zojka Data: 2006-05-05 08:18:30

    Wielkie dzięki!!!!

  • Autor: Księżniczka Kasia Data: 2006-05-05 11:27:20

    Ja mam taki przepis, ale od razu mówię że nie wiem jak wychodzi bo nie został przeze mnie wypróbowany: zarwane i umyte listki posmarować za pomocą pęzelka rozpuszczoną czekoladą ( białą lub ciemną ), pozostawić aż czekolada zastygnie, delikatnie oderwać listki. jeśli ktoś tak już robił to chętnie poznam opinię na temat tego typu dekoracji.Pozdrawiam.kasia

  • Autor: Zojka Data: 2006-05-05 17:23:53

    Serdeczne dzięki za ciekawe pomysły. Napewno coś wypróbuję.

  • Autor: Glumanda Data: 2006-05-15 12:13:26

    Ja tez tak robilam, najpiekniejsze wychodza listki rozy. Aby nie byly bardzo lamliwe daje w okolicy glownego rdzenia listka wiecej czekolady. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu