Forum

Kuchenne porady

Dodatki do kremów

  • Autor: Tereska* Data: 2006-05-04 15:16:45

    Chcialabym sie dowiedziec jakich Państwo uzywaja dodatków do kremów do tortów lub ciast, zeby kremy mogły miec rózne smaki? Prosze o odpowiedz...

  • Autor: nutella Data: 2006-05-04 16:17:42

    Ja oczywiście kakao, kawę, zapachy do ciasta, czasem też przetarte owoce

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-05-04 16:42:19

    ja oprócz tego jeszcze czasem dodaje alkohol lub sok z owoców, najczęściej jest to cytrynka lub pomarańcza.

  • Autor: katya Data: 2006-05-04 17:12:39

    no i wiórki kokosowe:)

  • Autor: bunia Data: 2006-05-04 17:16:06

    A ja spirytusik(! wtedy masa nie pachnie masłem czy też margaryną), kawe capucino, chałwe... i jak sobie coś jeszcze przypomne to dopisze...

  • Autor: nutella Data: 2006-05-04 17:43:36

    o tak! Wróbelek i bunia mająrację- chałwa i sok z cytryny:)
    Ja jeszcze czasem dodaję mielone orzechy (włoskie albo pistacje). Można też utrzeć masło z ostudzonym budyniem (np. toffi albo czekoladowym)

  • Autor: Ifasia Data: 2006-05-04 18:11:47

    Ja daje do kremów:spirytós, ananasy, brzoskwinie, kawa, kakao, czekolada, kokos, płatki migdałowe, orzechy, rodzynki, mleko z kondensowane itd, co mam i zależy co piekę!!

  • Autor: Księżniczka Kasia Data: 2006-05-05 11:43:21

    Ja też zazwyczaj dodaję to co już napisano powyżej, nie robiłam jeszcze nigdy z chałwą ale pewnie zrobię w najbliższym czasie bo brzmi zachęcająco. Ostatnio dodałam do kremu kilka łyżek przestudzonej masy pomarańczowej z przepisu marinika na mazurek pomarańczowo-kawowy, jak dla mnie efekt wyszedł super.Pozdrawiam.Kasia

  • Autor: bunia Data: 2006-05-06 15:02:05

    Koniecznie sprobuj z chałwą! naprawde dobre!

  • Autor: gotika1 Data: 2006-05-26 18:49:31

        Jeśli mowa tu już o masach to pytanie jedno wtrące. Z racji tego, że jestem początkująca w wypiekach to nic o nich niewiem. Czy do masy już gotowej, np gysikowej można dodać budyń? I jeśli tak to jaki? ugotowany już czy można wsypać bezposrednio z torebki? Czy to zmieni smak? A czy można do masy dodać np galaretkę, i czy tężejącą czy też wsypać z torebki?
    Dziękuję i serdecznie pozdrawiam, Małgosia

  • Autor: Kaśku Data: 2006-05-26 21:40:09

    Budyń dodajemy ugotowany i wystudzony, a jeśli chodzi o galaretkę to rozrabiamy ją w mniejszej ilości wody, ale ja ją najczęściej dodaję do śmietanowców lub serników na zimno

  • Autor: gotika1 Data: 2006-05-27 13:09:05

        Dziękuję za odpowiedż.
    A jak zrobić masę budyniową typową tylko z budyniu?
    Bo w przepisach nie mogę znaleźć. Czy budynie gotujemy w takiej ilości mleka jak pisze na opkakowaniu? I ile masła czy margaryny dodajemy do budyniu?

  • Autor: Elek Data: 2006-05-27 13:32:04

    Witam - pozwolę sobie Tobie odpowiedzieć ;
    ja wczoraj robiłam masę budyniową do 3bit-
     dwa budynie bez cukru ugotowałam w 0,5 litra mleka,
    Wychodzi bardzo gesty budyń i tak ma być !
    Do podstudzonego ale jeszcze lekko ciepłego
     dodałam 3/4 kostki miękkiego masła.
    Wszystko razem zmiksowałam na jednolitą masęm
    tak żeby nie było grudek .
    Pozdrawiam - Elek

  • Autor: gotika1 Data: 2006-05-27 16:55:31

        Serdecznie dziękuję za podpowiedź, właśnie zabieram się do działania. I nie dodawała Pani cukru? Nawet potem po ugotowaniu budyniu? I krem był słodki?
    Dziękuję i serdecznie pozdrawiam, Małgosia

  • Autor: gotika1 Data: 2006-05-27 17:24:17

    Aha! I jeszcze jedno ważne pytanie, co powoduje że masa się owarza?
    Poprzednią masę robiłam grysikową i po zetknęciu z margaryną owarzyła się. Jaka była przyczyna? I co robić by się na następny raz nie owarzyła?
    Czy margaryna wobec tego musi być ciepła nie z lodówki? Czy to ma wpływ? Jesli nie to co?
    Bo teraz boję się do tego budyniu dodać margarynę żeby znowu się tak nie stało.
    Dziękuję i pozdrawiam, Małgosia

  • Autor: Elek Data: 2006-05-27 22:15:56

    Napewno masa z którą masz zmiksować masło, czy margarynę nie może być goraca,ani mocno ciepła.
    Masło czy margaryna natomiast napewno nie może być do tak ciepłej masy dodawana prosto z lodówki. Musi być w temperaturze pokojowej.
    Zyczę udanych eksperymentów w pieczeniu !! A i nie tylko- ogólnie w kuchennych harcach !!
    Pozdrawiam - Elek

  • Autor: Elek Data: 2006-05-27 22:08:25

    Droga Małgosiu -ja robiac masę budyniową do 3bit dawałam budyń bez cukru i nie słodziłam ,ponieważ w tym cieśćie już bardzo słodki jest kajmak z mleka słodzonego,. Jeżeli lubisz ciasto bardzo słodkie to możesz dać budyń z cukrem. wszystko zależy od upodobań no i do czego ta dana masa budyniowa ma być dodana.

  • Autor: Maddalena Data: 2006-05-27 18:07:30

    wszystko co wyzej (oprocz chalwy, ale musze sprobowac!) plus czekolada z nadzieniem mietowym (albo po prostu After Eight).Rewelacja!

  • Autor: gotika1 Data: 2006-05-28 12:13:44

        Dziękuję Elek za wszystkie rady. Takie są potrzebne na początkach pichcenia. Serdeczne pozdrowienia. I życzę wielkiiich wypieków. Małgosia

  • Autor: Elek Data: 2006-05-28 16:23:24

    Ależ nie za ma co ! Małgosiu- cieszę się ,że moje spostrzeżenia się przydały :):):)
    Pozdrawiam jak zawsze smaczniutko. Elek

Przejdź do pełnej wersji serwisu