o tak! Wróbelek i bunia mająrację- chałwa i sok z cytryny:) Ja jeszcze czasem dodaję mielone orzechy (włoskie albo pistacje). Można też utrzeć masło z ostudzonym budyniem (np. toffi albo czekoladowym)
Ja daje do kremów:spirytós, ananasy, brzoskwinie, kawa, kakao, czekolada, kokos, płatki migdałowe, orzechy, rodzynki, mleko z kondensowane itd, co mam i zależy co piekę!!
Ja też zazwyczaj dodaję to co już napisano powyżej, nie robiłam jeszcze nigdy z chałwą ale pewnie zrobię w najbliższym czasie bo brzmi zachęcająco. Ostatnio dodałam do kremu kilka łyżek przestudzonej masy pomarańczowej z przepisu marinika na mazurek pomarańczowo-kawowy, jak dla mnie efekt wyszedł super.Pozdrawiam.Kasia
Jeśli mowa tu już o masach to pytanie jedno wtrące. Z racji tego, że jestem początkująca w wypiekach to nic o nich niewiem. Czy do masy już gotowej, np gysikowej można dodać budyń? I jeśli tak to jaki? ugotowany już czy można wsypać bezposrednio z torebki? Czy to zmieni smak? A czy można do masy dodać np galaretkę, i czy tężejącą czy też wsypać z torebki? Dziękuję i serdecznie pozdrawiam, Małgosia
Budyń dodajemy ugotowany i wystudzony, a jeśli chodzi o galaretkę to rozrabiamy ją w mniejszej ilości wody, ale ja ją najczęściej dodaję do śmietanowców lub serników na zimno
Dziękuję za odpowiedż. A jak zrobić masę budyniową typową tylko z budyniu? Bo w przepisach nie mogę znaleźć. Czy budynie gotujemy w takiej ilości mleka jak pisze na opkakowaniu? I ile masła czy margaryny dodajemy do budyniu?
Witam - pozwolę sobie Tobie odpowiedzieć ; ja wczoraj robiłam masę budyniową do 3bit- dwa budynie bez cukru ugotowałam w 0,5 litra mleka, Wychodzi bardzo gesty budyń i tak ma być ! Do podstudzonego ale jeszcze lekko ciepłego dodałam 3/4 kostki miękkiego masła. Wszystko razem zmiksowałam na jednolitą masęm tak żeby nie było grudek . Pozdrawiam - Elek
Serdecznie dziękuję za podpowiedź, właśnie zabieram się do działania. I nie dodawała Pani cukru? Nawet potem po ugotowaniu budyniu? I krem był słodki? Dziękuję i serdecznie pozdrawiam, Małgosia
Aha! I jeszcze jedno ważne pytanie, co powoduje że masa się owarza? Poprzednią masę robiłam grysikową i po zetknęciu z margaryną owarzyła się. Jaka była przyczyna? I co robić by się na następny raz nie owarzyła? Czy margaryna wobec tego musi być ciepła nie z lodówki? Czy to ma wpływ? Jesli nie to co? Bo teraz boję się do tego budyniu dodać margarynę żeby znowu się tak nie stało. Dziękuję i pozdrawiam, Małgosia
Napewno masa z którą masz zmiksować masło, czy margarynę nie może być goraca,ani mocno ciepła. Masło czy margaryna natomiast napewno nie może być do tak ciepłej masy dodawana prosto z lodówki. Musi być w temperaturze pokojowej. Zyczę udanych eksperymentów w pieczeniu !! A i nie tylko- ogólnie w kuchennych harcach !! Pozdrawiam - Elek
Droga Małgosiu -ja robiac masę budyniową do 3bit dawałam budyń bez cukru i nie słodziłam ,ponieważ w tym cieśćie już bardzo słodki jest kajmak z mleka słodzonego,. Jeżeli lubisz ciasto bardzo słodkie to możesz dać budyń z cukrem. wszystko zależy od upodobań no i do czego ta dana masa budyniowa ma być dodana.
Chcialabym sie dowiedziec jakich Państwo uzywaja dodatków do kremów do tortów lub ciast, zeby kremy mogły miec rózne smaki? Prosze o odpowiedz...
Ja oczywiście kakao, kawę, zapachy do ciasta, czasem też przetarte owoce
ja oprócz tego jeszcze czasem dodaje alkohol lub sok z owoców, najczęściej jest to cytrynka lub pomarańcza.
no i wiórki kokosowe:)
A ja spirytusik(! wtedy masa nie pachnie masłem czy też margaryną), kawe capucino, chałwe... i jak sobie coś jeszcze przypomne to dopisze...
o tak! Wróbelek i bunia mająrację- chałwa i sok z cytryny:)
Ja jeszcze czasem dodaję mielone orzechy (włoskie albo pistacje). Można też utrzeć masło z ostudzonym budyniem (np. toffi albo czekoladowym)
Ja daje do kremów:spirytós, ananasy, brzoskwinie, kawa, kakao, czekolada, kokos, płatki migdałowe, orzechy, rodzynki, mleko z kondensowane itd, co mam i zależy co piekę!!
Ja też zazwyczaj dodaję to co już napisano powyżej, nie robiłam jeszcze nigdy z chałwą ale pewnie zrobię w najbliższym czasie bo brzmi zachęcająco. Ostatnio dodałam do kremu kilka łyżek przestudzonej masy pomarańczowej z przepisu marinika na mazurek pomarańczowo-kawowy, jak dla mnie efekt wyszedł super.Pozdrawiam.Kasia
Koniecznie sprobuj z chałwą! naprawde dobre!
Jeśli mowa tu już o masach to pytanie jedno wtrące. Z racji tego, że jestem początkująca w wypiekach to nic o nich niewiem. Czy do masy już gotowej, np gysikowej można dodać budyń? I jeśli tak to jaki? ugotowany już czy można wsypać bezposrednio z torebki? Czy to zmieni smak? A czy można do masy dodać np galaretkę, i czy tężejącą czy też wsypać z torebki?
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam, Małgosia
Budyń dodajemy ugotowany i wystudzony, a jeśli chodzi o galaretkę to rozrabiamy ją w mniejszej ilości wody, ale ja ją najczęściej dodaję do śmietanowców lub serników na zimno
Dziękuję za odpowiedż.
A jak zrobić masę budyniową typową tylko z budyniu?
Bo w przepisach nie mogę znaleźć. Czy budynie gotujemy w takiej ilości mleka jak pisze na opkakowaniu? I ile masła czy margaryny dodajemy do budyniu?
Witam - pozwolę sobie Tobie odpowiedzieć ;
ja wczoraj robiłam masę budyniową do 3bit-
dwa budynie bez cukru ugotowałam w 0,5 litra mleka,
Wychodzi bardzo gesty budyń i tak ma być !
Do podstudzonego ale jeszcze lekko ciepłego
dodałam 3/4 kostki miękkiego masła.
Wszystko razem zmiksowałam na jednolitą masęm
tak żeby nie było grudek .
Pozdrawiam - Elek
Serdecznie dziękuję za podpowiedź, właśnie zabieram się do działania. I nie dodawała Pani cukru? Nawet potem po ugotowaniu budyniu? I krem był słodki?
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam, Małgosia
Aha! I jeszcze jedno ważne pytanie, co powoduje że masa się owarza?
Poprzednią masę robiłam grysikową i po zetknęciu z margaryną owarzyła się. Jaka była przyczyna? I co robić by się na następny raz nie owarzyła?
Czy margaryna wobec tego musi być ciepła nie z lodówki? Czy to ma wpływ? Jesli nie to co?
Bo teraz boję się do tego budyniu dodać margarynę żeby znowu się tak nie stało.
Dziękuję i pozdrawiam, Małgosia
Napewno masa z którą masz zmiksować masło, czy margarynę nie może być goraca,ani mocno ciepła.
Masło czy margaryna natomiast napewno nie może być do tak ciepłej masy dodawana prosto z lodówki. Musi być w temperaturze pokojowej.
Zyczę udanych eksperymentów w pieczeniu !! A i nie tylko- ogólnie w kuchennych harcach !!
Pozdrawiam - Elek
Droga Małgosiu -ja robiac masę budyniową do 3bit dawałam budyń bez cukru i nie słodziłam ,ponieważ w tym cieśćie już bardzo słodki jest kajmak z mleka słodzonego,. Jeżeli lubisz ciasto bardzo słodkie to możesz dać budyń z cukrem. wszystko zależy od upodobań no i do czego ta dana masa budyniowa ma być dodana.
wszystko co wyzej (oprocz chalwy, ale musze sprobowac!) plus czekolada z nadzieniem mietowym (albo po prostu After Eight).Rewelacja!
Dziękuję Elek za wszystkie rady. Takie są potrzebne na początkach pichcenia. Serdeczne pozdrowienia. I życzę wielkiiich wypieków. Małgosia
Ależ nie za ma co ! Małgosiu- cieszę się ,że moje spostrzeżenia się przydały :):):)
Pozdrawiam jak zawsze smaczniutko. Elek