Forum

Kuchenne porady

Czym zmiękczyć białą kapustę?

  • Autor: MonikaK Data: 2006-05-05 12:55:42

    Chcę zrobić surówkę z białej kapusty, ale boję się, że będzie twarda. Może są jakieś sposoby, żeby zmiękczyć ją (oprócz gotowania). Wiem, że niektórzy posypują czymś poszatkowaną kapustę i na drugi dzień jest miękka. Może macie jakieś swoje sposoby. Pozdrawiam

  • Autor: inka21 Data: 2006-05-05 13:06:03

    poszatkowaną kapustę sparz wrzątkiem (takim jak na zalanie herbaty sie przygotowuje),zakryj pokrywką,potrzymaj 3 minuty i dokładnie odcedź, kapusta będzie mięciutka , zresztąsama zobacz tutaj http://wielkiezarcie.com/przepis6381.html , inka21

  • Autor: alman Data: 2006-05-05 20:00:02

    No Inka, całe szczęście, że jesteś! Już podejrzewałam, że Cię gdzieś wywiało,ale już wszystko ok.

  • Autor: _iwona_ Data: 2006-05-05 13:13:42

    Można też posolić (tak do smaku), wymieszać, zostawić na trochę, aż kapusta "puści sok" i odcisnąć. Bardzo dobry sposób, tak robiła moja mama. Moi mężczyźni niestety nie lubią surówek, więc ja nie robię...

  • Autor: Glumanda Data: 2006-05-05 14:47:55

    Najlatwiej, tak wlasnie, cieniutko poszatkowac i posolic. Ja jeszcze ja troche poubijam tluczkiem do kartofli i za pare minut puszcza sok i jest miekka! Smacznego

  • Autor: Ifasia Data: 2006-05-05 15:31:32

    Ja też solę lekko! przyciskam talerzykiem, jak sok póśni morzna odcisnąć ,ale ja nie odciskam, nie ma tego soku aż tyle żeby odlewać sok, zresztą zależy co kto lubi!!  

  • Autor: MonikaK Data: 2006-05-05 15:45:09

    Dziękuję za podpowiedzi zaraz idę do domciu i biorę się za szatkowanie, pozdrawiam

  • Autor: Janek Data: 2006-05-05 18:56:08

    Podobnie, skrapiam jeszcze octem z jabłek (własnej "produkcji").

  • Autor: woila Data: 2006-05-06 23:18:15

    W Twoich przepisach nie znalazłam receptury na ocet jabłkowy więc czekam...niecierpliwie! 

Przejdź do pełnej wersji serwisu