potrzebuję informacji na temat pojemności szklanek. Bo wiecie, są dwa najbardziej chyba znane typy: - takie proste wysokie, bez ucha z cienkimi ściankami (trzyma się zwykle w specjalnych "koszyczkach z uchem" -z grubszymi ściankami, z uchem i niższe, zwykle przyciemniane lub przezroczyste
Ja mam te drugie. Dlatego chciałabym wiedzieć jaką one obie mają pojemność, bo będę piec a nie mam wagi żeby sobie odmierzyć. Chodzi mi przede wszystkim o to ile się mieści nieubitej mąki z góry dzięki
Kinga wejdź na artykuły i tam masz przeliczniki opracowane przez Wkn są bardzo pomocne ja korzystam już bardzo długo , a tak przy o okazji Wkn dzięki za to opracowanie pozdrawiam dankarz
wiem, zaglądałam tam, ale mi chodzi o to że szklanka szklance nierówna :D teraz już wszystko wiem, najwyraźniej wkn ma takie szklanki jak ja :D Dziękuję za pomoc!
potrzebuję informacji na temat pojemności szklanek. Bo wiecie, są dwa najbardziej chyba znane typy:
- takie proste wysokie, bez ucha z cienkimi ściankami (trzyma się zwykle w specjalnych "koszyczkach z uchem"
-z grubszymi ściankami, z uchem i niższe, zwykle przyciemniane lub przezroczyste
Ja mam te drugie. Dlatego chciałabym wiedzieć jaką one obie mają pojemność, bo będę piec a nie mam wagi żeby sobie odmierzyć. Chodzi mi przede wszystkim o to ile się mieści nieubitej mąki
z góry dzięki
Witam. Przeważyłam i u mnie w tych szklankach z uszkiem mieści się ok. 160g. Piszę ok., bo to zależy jak jest wsypana mąka. Jeśli luźno to 160g.
Na ogół zwykła szklanka mieści 17 dkg mąki.
no właśnie tylko jaka dla ciebie jest zwykła :D dla mnie ta z uszkiem
Dziękuję wam bardzo!! Przyda się na pewno
a jak to jest z mlekiem w takich szklankach?? ile ml??
Szklanka zwykła ( do koszyka) 250 ml, te z uszkiem mają trochę mniejszą pojemność 220-225 ml.
Dotyczy wszystkich płynów: woda, mleko, olej itp.
Kinga wejdź na artykuły i tam masz przeliczniki opracowane przez Wkn są bardzo pomocne ja korzystam już bardzo długo , a tak przy o okazji Wkn dzięki za to opracowanie pozdrawiam dankarz
wiem, zaglądałam tam, ale mi chodzi o to że szklanka szklance nierówna :D teraz już wszystko wiem, najwyraźniej wkn ma takie szklanki jak ja :D
Dziękuję za pomoc!