Forum

Kuchenne porady

Szpinak?

  • Autor: AggusiA Data: 2006-05-06 08:54:24

        Witam:)

    Drodzy maniacy Wielkiego Żarcia co robicie z młodym szpinaczkiem ?:)

    AggusiA

  • Autor: gosia64 Data: 2006-05-06 09:44:49

    Gotuje bardzo krotko praktycznie bez wody bo sam sobie wode wypusci, dodaje troszke soli pod koniec. Na patelni rozpuszczam maselko z dodatkiem czosnku (dwa zabki przekrojone na pol na dlugosc) i wrzucam dobrze odcisniety szpinaczek. Mieszam trzy minutki na duzym ogniu i juz pychotka do jedzenia!!! Jak jest bardzo mlodziutki to od razu na patelnie (maselko+czosnek) chwile pod przykryciem, a potem na duzym gazie zeby sobie odparowaly soki ciagle mieszajac.

  • Autor: nutella Data: 2006-05-06 12:48:11

    Popieram posmysł gosi64!!
    Ja jeszcze czasem dodaję troszkę śmietany:D
    Ale możesz też zrobić spaghetti z sosem szpinakowo- sero-pleśniowym--> http://wielkiezarcie.com/przepis2718.html
    albo pierożki czy naleśniki ze szpinakiem:). Robiłam też kiedyś tartę z ciasta francuskiego i szpinaku:)

  • Autor: gosia64 Data: 2006-05-06 18:12:05

    Tarta ze szpinakiem to tez pychotka!!! Ja daje szpinak wymieszany z jajkami i parmezanem, dodaje troszke smietanki...albo szpinak i miekki bialy serek, wymieszane razem plus jajko...tarty moga byc rozne!!! To juz zalezy od smakow i upodoban.

  • Autor: Janek Data: 2006-05-06 19:45:54

    Ja czekam na młodą lebiodę, szpinak wysiada, chociaz lubię szpinak i jako jarzynkę i jako dodatek do zapiekanek. A kto lubi młodą pokrzywę?

  • Autor: woila Data: 2006-05-06 22:58:34

    Ja może trochę nie na temat ale szpinak robię tak jak Gosia. Janku powiedz czy lebioda i młoda pokrzywa to to samo? Kiedy i gdzie ją się zbiera? Wiem jak wygląda pokrzywa ale może jest coś szczególnego w tej, o której Ty mówisz. Ineresuje mnie jak to przyrządzić , dlatego proszę Cię o kilka słów.<prosi>

  • Autor: alman Data: 2006-05-07 18:19:38

    Pokrzywa i lebioda to dwie różne rzeczy.
    Janku, też uwielbiam lebiodę, przypomniałeś mi moje smaki z dzieciństwa. Niestety, nie spotykam obecnie lebiody, a taka była pyszna...!

  • Autor: Janek Data: 2006-05-07 20:03:21

    Pokrzywa jak wygląda nie trzeba opisywać, zbiera sie młode( jasnozielone listki).Lebiodę ..opisać nie umiem. Najlepiej spytać pierwszegop lepszego działkowca to wam pokaże, a przyrządza się dokładnie tak samo jak szpinak.
    Znalazłem lebiodę okazuje się, że to "komosa biała"
    http://66.249.93.104/search?q=cache:NxVNFW4PVWAJ:www.atlas-roslin.pl/gatunki/Chenopodium_album.htm+lebioda&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=1&lr=lang_pl
    Ponadto często robię z nich "zupę działkowca" ..kostka rosołowa , zielsko (jw.), szczypior z siedmiolatki, jeden ziemniak lub łyżkę kaszy... "pycholcie papanko"...
    Więcej o "dzikim żarciu"
    http://www.luczaj.com/jadalne.htm

  • Autor: Janek Data: 2006-05-07 20:27:03

    Pokrzywa ...jak poparzy.. to jest to, młode listki jasnozielone, te ciemniejsze dają lekką gorycz i są "łykowate" .Obie rośliny zbierać raczej(!) daleko od dróg.
    Lebioda:
    http://survival.strefa.pl/r/komosa.htm

  • Autor: woila Data: 2006-05-07 23:25:15

    Janku, widzę, że się postarałeś...Dzięki za wyjaśnienie!

  • Autor: Janek Data: 2006-05-08 20:11:17

    "Cała przyjemność po mojej stronie..." A swoja drogą, oprócz popkrzywy, jem lebiodę od kilkudziesięciu lat i dopiero dowiedziałem się, że to komosa, że ma jeszcze właściwości lecznicze ...dzięki Wielkiemu Zarciu.
    I niech kto powie teraz, że jedzenie nie poszerza wiedzy, a tylko brzuchy....
    Pozdrawiam..

  • Autor: marinik Data: 2006-05-09 09:14:58

    http://wielkiezarcie.com/przepis17067.html
    :)))))

Przejdź do pełnej wersji serwisu