Forum

Galeria

Licheń-miejsce które trzeba zobaczyć!!!!

• Autor: lucyna 1 Data: 2006-05-06 11:44:21

Chciałam Wam pokazać przepiekne miejsce ,które odwiedzamy jak mamy czas byliśmy tam 1 maja pogoda była pochmurna i deszczowa zdjęcia nie mają tej wyrazistości jak w słoneczny dzień ale chce Wam je pokazać i polecić Licheń .Wybierzcie  się Tam koniecznie !!!!        
    widok z wierzy widokowej    

a to ślad stóp Matki Boskiej które pozostały na kamieniu po ukazaniu się pasterzowi
    polecam to miejsce na miłe spędzenie czasu i modlitwę ,Pozdrawiam Lucyna !!

• Autor: nulka5 Data: 2006-05-06 11:50:12

Bylam tam... Rzeczywiscie jest przepieknie! Warte zobaczenia! Cuuuuudownie :)

• Autor: Wróbelek Data: 2006-05-06 12:47:45

oj tak. Ja tam byłam parę dobrych lat temu.

• Autor: lucyna 1 Data: 2006-05-06 14:12:06

Warto tam wracać to miejsce które ciągle rośnie i rozkwita ,zawsze zaskakuje aż włos się jeży...

• Autor: sylwia123 Data: 2006-05-06 14:14:47

To prawda ja jeżdże tam co roku

• Autor: marzenkaw77 Data: 2006-05-17 12:58:27

POWIEM SZCZERZE ,ŻE NIE SPODZIEWAŁAM SIĘ CZEGOS TAK PIEKNEGO.MIEJSCOWOSC TO TOTALNA DZIURA ,POLA A TU TAKIE CUDENKO.NAPRAWDE WARTO ZOBACZYC

• Autor: bunia Data: 2006-05-06 15:45:20

Witam! Ja też odwiedziłam to miejsce. Jest naprawdę piękne. Wszystko mi sie tam podobało, solidne wykończenia i pomysły.Pieknie zagospodarowane miejsce, cały plac wokoło.Byłam tam w zimie, pewnie w lecie jest jeszcze piękniej.
    Tylko zastanawia mnie jedno? po co? tak ogromna budowla? nieneguję calej reszty, kościołka, obrazu,golgoty, bo to jest wspaniała historia.Ale samo sanktuarium? Taka inwestycja? PO CO? Po to tylko by zwiedzać? Jest tyle pieknych miejsc, starych z historia. Miom zdaniem można było za tą forse odrestaurować kosciołek, golgote czy żródełko. Niechcę nikogo urazić, to jest tylko moje zdanie. Pozdrawiam w to sobotnie popołudnie!

• Autor: inka21 Data: 2006-05-06 16:33:54

moja rodzina byla w Licheniu w latach kiedy tylko pod ziemią można było modlić sie i podziwaić ten  sakralny obiekt , na dworze nie byló wówczas nic ponad wystające pręty , teraz... brak mi slów -coś pięknego

• Autor: lucyna 1 Data: 2006-05-06 21:53:24

Zdjecia cudowne!!:)Pytasz Po Co?Moze odpowiem-po to ze  jak ktos przyjedzie w to miejsce powierzyc Maryi swe troski zale i modlitwy,powie...jakie cudowne miejsce!Dlaczego jedziemy do Czestochowy?Historia i Wiara....kiedys moze kiedy budowano mury obronne Czestochowy niektorzy moze zastanawiali sie , ale to przetrwalo do dzis :)Naprawde super foty Pozdrawiam :)

• Autor: bunia Data: 2006-05-06 23:50:32

Witaj! Zgadzam sie z Toba Lucynko. Piszesz miejsce? Mi chodzi tylko i wyłacznie o samo sanktuarium.Nie o kościołek, bo tego niepodwazam, tylko ta ogromna budowla, taka inwestycja, nierozumiem tego.Przecież był kosciolek, golgota, i wieża i muzeum.Wszystko wporzadku, ale tam niemozna sie skupić, ludzie sie niemodla tylko chodza patrza, podziwiaja, brak skoncentrowania. Zbytni przepych. Jest tyle potrzeb na świecie i w polsce przedewszystkim.......
    Nie mnie to osądzać...
    pozdrawiam

• Autor: Angelikabg Data: 2006-05-07 12:07:54

Buniu, ja także zgadzam sie z Tobą. Wspaniałe miejsce, przepych, tylko... chyba zbyt wielki. A wokół tyle biedy.

• Autor: Księżniczka Kasia Data: 2006-05-07 13:19:26

Dziewczyny zgadzam się z Wami w 100%, przepych zupełnie moim zdaniem zbędny. Niestety coraz częściej w kościele można zauważyć takie sytuacje kiedy biznes jest na I miejscu, a Ewangelia dopiero na II. Nie będę się na ten temat rozpisywać bo nie chcę obrażać niczyich uczuć religijnych. Powiem tylko, że troche więcej pokory przydałoby się  dzisiejszym instytucjom kościelnym, bo nauka Chrystusa często schodzi na drugi plan a na pierwszym jest KASA, często wydawana w sposób który niezbyt mi się podoba. Pomyślcie ilu osobom można by pomóc zamiast budować takiego kolosa, ile głodnych nakarmić, albo ilu chorym dzieciom uratować życie. Przykłady można mnożyć. Pozdrawiam.Kasia

• Autor: kinga_d Data: 2006-05-06 16:58:34

ja również byłam w licheniu, z dziadkami. Wtedy to była okazja-poświęcenie wielkiego dzwonu, także wszyscy jesteśmy jego "chrzestnymi" jak to powiedział ksiądz. Tylko tłumy były niemiłosierne...

• Autor: Ifasia Data: 2006-05-06 17:19:37

Ja również tam byłam kilka razy, jest przepięknie!! 

• Autor: lajan Data: 2006-05-07 05:27:45

Na prośbę mojej teściowej, zawiozłem ją tam. Porusza się  o kulach, tam była na wózku inwalidzkim. Niestety, żeby zwiedzić/modlić?/ wiątynię wewnątrz nie miała żadnych szans. Brak windy czy tez  pochylni na wjazd do wewnątrz. Może teraz jest? Inwalidzi bez pomocy nie mieli możliwości dotarcia do wnętrza. Dla niej sfilmowałem dokładnie każdy zakamarek aby mogła obejrzeć w domu. Przepych, bogactwo i brak pokory. Zwyczajne naciąganie na kasę. Potrzebne to do wejscia do nieba? Kapliczka ze stopami Marii też wystarczy, kościółek również, reszta to............ nie będę ranił uczuć wiernych. Mowią , że Pan Bóg jest wszędzie............ ale czy mu tam wygodnie?

• Autor: Sweetya Data: 2006-05-12 14:56:54

Nikt nikomu siłą pieniędzy z kieszeni nie wydziera-każdy datek na ten szczytny cel był złożony ze szczerego serca!
    Nikt nikogo nie zmuszał-a wiele osób które wyłożyło choćby maleńki grosik na ten cel-jest szczęśliwych,że ma udział w czymś tak wspaniałym.
    Nikt nie stał z batem i nie krzyczał-,,dawaj!''-ale zwykle tak jest ,że najwięcej mają do powiedzenia Ci co z siebie nic nie potrafią ofiarować.Brak pokory?-rzeczywiście ale w takich wypowiedziach,a może zawiść ?

• Autor: bunia Data: 2006-05-12 21:24:55

w której z wypowiedzi zauważyłaś "brak pokory" i jak piszesz "zawisć" ???

• Autor: Sweetya Data: 2006-05-13 17:43:01

Buniu-przeczytaj wypowiedź Lajana-nie ja piszę o braku pokory....tylko powielam pewne słowa

• Autor: lucyna 1 Data: 2006-05-07 22:04:50

A niech jest tak ogromna powstała z datków ludzi !Chociaż coś zostanie po nas jak nas już nie będzie ,a nie tylko blokowiska,markety i góry śmieci .Niech jest coś wspaniałego ,pięknego ,wielkiego otwartego dla każdego kto pragnie tam być .
    Pewnie pieniadze można spożytkować w różny sposób na różne potrzeby .A po co ludziom wielkie domy i drogie samochody...???

• Autor: lucyna 1 Data: 2006-05-07 22:35:56

Dla zaiteresowanych http://www.lichen.pl/ znalazłam zdjęcia z lata

Może ma ktoś inne z lata chętnie zobaczę!!!

• Autor: hanos Data: 2006-05-10 13:50:26

Wydaje mi się,że w Licheniu mieszka "Królowa"-czy nasza królowa nie zasługuje na przepiękny pałac i równie piękne otoczenie. Przecież my również dbamy o swoje mieszkania i działki-staramy się ,aby były coraz piękniejsze.Licheń został wybudowany z milionów bezinteresownych ludzkich serc. Po co? Pojedzcie na początku tygodnia(wtedy najciszej) usiądzcie, wsłuchajcie się ,a na pewno dostaniecie odpowiedż -.po co to wszystko?

• Autor: luki_13338 Data: 2006-05-11 21:47:58

Byłem tam warto zobaczyć!Wielkie sanktuarium i wogóle.

• Autor: basiagwozd Data: 2006-05-13 21:03:57

Bylam w Licheniu naprawde sliczne miejsce,warto zobaczyc.

• Autor: jaro Data: 2006-05-28 20:01:42

• Autor: jaro Data: 2006-05-28 20:04:33

• Autor: jaro Data: 2006-05-28 20:07:19

• Autor: Ewucha Data: 2006-05-29 16:49:15

Rzeczywiście Licheń jest przecudny!
    Jednak jestem nieco dziwadłem i wolę ponad wszystko
    małe, drewniane kościoły... pachnące żywicą,
    a czasem i ptaszki można zobaczyć, które gdzieś
    w kącie pomiędzy belkami gniazdko sobie uwiły...
    Licheń dla mnie to piękne "monstrum", które pozwiedzałam,
    a "rozmawiam z Bogiem" w kościółkach jakże lichych w porównaniu z tym co w Licheniu.

Przejdź do pełnej wersji serwisu