Składniki: - 3 duże soczyste pomarańcze - 20 dag korzenia imbiru - 40 dag cukru - 1 opak. środka żelującego "Żelfix 2:1
Sposób przyrządzania:
Dzięki środkom żelującym robienie przetworów owocowych stało się bajecznie proste. Nie trzeba już godzinami ślęczeć nad garnkiem z przypalającymi się owocami. Często na przygotowanie paru słoików dżemu wystarczy pół godziny. Jest jednak żelazna zasada! Trzeba bardzo dokładnie przestrzegać proporcji i czasu gotowania podanych w przepisie. Zamiast robić wszystko na oko, użyj wagi i zegarka, a sukces gwarantowany. Korzeń imbiru obierz, pokrój w drobną kosteczkę i dopiero teraz odważ 15 dag. Pomarańcze sparz wrzątkiem i jedną z nich cieniutko obierz. Skórkę wraz z imbirem zalej 800 ml wody i gotuj pod przykryciem 30 minut od zawrzenia wody, po czym przecedź. Z pomarańczy wyciśnij sok, przelej go przez sito i uzupełnij wywarem imbirowym tak, żeby otrzymać 3/4 litra płynu. Wlej płyn do garnka. Z 40 dag cukru weź 2 czubate łyżki i wymieszaj je ze środkiem żelującym. Wsyp do garnka z sokiem i cały czas mieszając, zagotuj, doprowadź do wrzenia, dodaj resztę cukru i ponownie doprowadź do wrzenia. Od tego czasu dżem gotuj dokładnie z zegarkiem w ręku 1 minutę, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i szyb- ko przelej do słoików. Zakręć słoiki i ustaw dnem do góry na 5 minut. Dżem jest wspaniałym dodatkiem do zimowego śniadania. Jeżeli użyjesz go zamiast cukru do herbaty, będzie miała pomarańczowo-imbirowy aromat. Możesz zrobić też inną wersję dżemu, zastępując pomarańcze dorodnymi cytrynami.
Dżem gruszkowy
1 kg dojrzałych gruszek 30-40 dag cukru 1-2 cytryny laska wanilii 4-5 goździków 1 łyżeczka imbiru 2 łyżki świeżego posiekanego tymianku Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na części i skropić sokiem z cytryny. W rondlu zagotować szklankę wody, włożyć przygotowane owoce i gotować pod przykryciem do chwili, gdy staną się miękkie (około 10 minut). Następnie dodać cukier, przyprawy i gotować na małym ogniu aż odparuje woda. Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.
Egzotyczny dżem
1 i 1/2 kg dużych cytryn 1/2 kg truskawek (porzeczek, malin, jagód) kłącze imbiru gałązka świeżego tymianku 1 opakowanie dżemixu 1 kg cukru Cytryny starannie umyć, obrać, zdjąć białą osłonkę, pokroić na plastry, przełożyć do rondla. Pokrojone skórki zalać wodą, dodać obrany i pokrojony imbir oraz tymianek. Gotować pod przykryciem 15 min. Wywar przecedzić i ostudzić. Do rondla z cytrynami dodać 2 szkl. wywaru i cukier, gotować na wolnym ogniu 10 min. Zdjąć, wsypać dżemfix, dokładnie wymieszać. Do masy dodać truskawki, gotować kolejne 15 min. Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć.
Szkoda, że nia ma tych dżemów w Twoich przepisach.Ale "wyciąłem" i tak do "ulubionych". Kiedyś jadłem u znajomych taki dżem wiśniowo-imbirowy. Pozdrawiam .
Czy ma ktoś przepis na dżem z imbiru? Z góry dziękuję:)
- 3 duże soczyste pomarańcze
- 20 dag korzenia imbiru
- 40 dag cukru
- 1 opak. środka żelującego "Żelfix 2:1
Sposób przyrządzania:
Dzięki środkom żelującym robienie przetworów owocowych stało się bajecznie proste. Nie trzeba już godzinami ślęczeć nad garnkiem z przypalającymi się owocami. Często na przygotowanie paru słoików dżemu wystarczy pół godziny. Jest jednak żelazna zasada! Trzeba bardzo dokładnie przestrzegać proporcji i czasu gotowania podanych w przepisie. Zamiast robić wszystko na oko, użyj wagi i zegarka, a sukces gwarantowany.
Korzeń imbiru obierz, pokrój w drobną kosteczkę i dopiero teraz odważ 15 dag. Pomarańcze sparz wrzątkiem i jedną z nich cieniutko obierz. Skórkę wraz z imbirem zalej 800 ml wody i gotuj pod przykryciem 30 minut od zawrzenia wody, po czym przecedź.
Z pomarańczy wyciśnij sok, przelej go przez sito i uzupełnij wywarem imbirowym tak, żeby otrzymać 3/4 litra płynu. Wlej płyn do garnka.
Z 40 dag cukru weź 2 czubate łyżki i wymieszaj je ze środkiem żelującym. Wsyp do garnka z sokiem i cały czas mieszając, zagotuj, doprowadź do wrzenia, dodaj resztę cukru i ponownie doprowadź do wrzenia. Od tego czasu dżem gotuj dokładnie z zegarkiem w ręku 1 minutę, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i szyb- ko przelej do słoików. Zakręć słoiki i ustaw dnem do góry na 5 minut.
Dżem jest wspaniałym dodatkiem do zimowego śniadania. Jeżeli użyjesz go zamiast cukru do herbaty, będzie miała pomarańczowo-imbirowy aromat. Możesz zrobić też inną wersję dżemu, zastępując pomarańcze dorodnymi cytrynami.
30-40 dag cukru
1-2 cytryny
laska wanilii
4-5 goździków
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki świeżego posiekanego tymianku
Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na części i skropić sokiem z cytryny. W rondlu zagotować szklankę wody, włożyć przygotowane owoce i gotować pod przykryciem do chwili, gdy staną się miękkie (około 10 minut). Następnie dodać cukier, przyprawy i gotować na małym ogniu aż odparuje woda. Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.
1/2 kg truskawek (porzeczek, malin, jagód)
kłącze imbiru
gałązka świeżego tymianku
1 opakowanie dżemixu
1 kg cukru
Cytryny starannie umyć, obrać, zdjąć białą osłonkę, pokroić na plastry, przełożyć do rondla. Pokrojone skórki zalać wodą, dodać obrany i pokrojony imbir oraz tymianek. Gotować pod przykryciem 15 min. Wywar przecedzić i ostudzić. Do rondla z cytrynami dodać 2 szkl. wywaru i cukier, gotować na wolnym ogniu 10 min. Zdjąć, wsypać dżemfix, dokładnie wymieszać. Do masy dodać truskawki, gotować kolejne 15 min. Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć.
Szkoda, że nia ma tych dżemów w Twoich przepisach.Ale "wyciąłem" i tak do "ulubionych".
Kiedyś jadłem u znajomych taki dżem wiśniowo-imbirowy.
Pozdrawiam .
Bardzo dziękuję Aryt:)
Nie ma za co , a może w wolnej chwili umieszczę je w przepisach .Pozdrawiam :)