Forum

Kuchenne porady

Dżem imbirowy

  • Autor: Gapa_1410 Data: 2006-05-10 17:05:54

    Czy ma ktoś przepis na dżem z imbiru? Z góry dziękuję:)

  • Autor: aryt Data: 2006-05-10 21:46:26

    Dżem pomarańczowo-imbirowy
    Składniki:
    - 3 duże soczyste pomarańcze
    - 20 dag korzenia imbiru
    - 40 dag cukru
    - 1 opak. środka żelującego "Żelfix 2:1

    Sposób przyrządzania:

    Dzięki środkom żelującym robienie przetworów owocowych stało się bajecznie proste. Nie trzeba już godzinami ślęczeć nad garnkiem z przypalającymi się owocami. Często na przygotowanie paru słoików dżemu wystarczy pół godziny. Jest jednak żelazna zasada! Trzeba bardzo dokładnie przestrzegać proporcji i czasu gotowania podanych w przepisie. Zamiast robić wszystko na oko, użyj wagi i zegarka, a sukces gwarantowany.
    Korzeń imbiru obierz, pokrój w drobną kosteczkę i dopiero teraz odważ 15 dag. Pomarańcze sparz wrzątkiem i jedną z nich cieniutko obierz. Skórkę wraz z imbirem zalej 800 ml wody i gotuj pod przykryciem 30 minut od zawrzenia wody, po czym przecedź.
    Z pomarańczy wyciśnij sok, przelej go przez sito i uzupełnij wywarem imbirowym tak, żeby otrzymać 3/4 litra płynu. Wlej płyn do garnka.
    Z 40 dag cukru weź 2 czubate łyżki i wymieszaj je ze środkiem żelującym. Wsyp do garnka z sokiem i cały czas mieszając, zagotuj, doprowadź do wrzenia, dodaj resztę cukru i ponownie doprowadź do wrzenia. Od tego czasu dżem gotuj dokładnie z zegarkiem w ręku 1 minutę, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i szyb- ko przelej do słoików. Zakręć słoiki i ustaw dnem do góry na 5 minut.
    Dżem jest wspaniałym dodatkiem do zimowego śniadania. Jeżeli użyjesz go zamiast cukru do herbaty, będzie miała pomarańczowo-imbirowy aromat. Możesz zrobić też inną wersję dżemu, zastępując pomarańcze dorodnymi cytrynami.

    Dżem gruszkowy
    1 kg dojrzałych gruszek
    30-40 dag cukru
    1-2 cytryny
    laska wanilii
    4-5 goździków
    1 łyżeczka imbiru
    2 łyżki świeżego posiekanego tymianku
    Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na części i skropić sokiem z cytryny. W rondlu zagotować szklankę wody, włożyć przygotowane owoce i gotować pod przykryciem do chwili, gdy staną się miękkie (około 10 minut). Następnie dodać cukier, przyprawy i gotować na małym ogniu aż odparuje woda. Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.

    Egzotyczny dżem
    1 i 1/2 kg dużych cytryn
    1/2 kg truskawek (porzeczek, malin, jagód)
    kłącze imbiru
    gałązka świeżego tymianku
    1 opakowanie dżemixu
    1 kg cukru
    Cytryny starannie umyć, obrać, zdjąć białą osłonkę, pokroić na plastry, przełożyć do rondla. Pokrojone skórki zalać wodą, dodać obrany i pokrojony imbir oraz tymianek. Gotować pod przykryciem 15 min. Wywar przecedzić i ostudzić. Do rondla z cytrynami dodać 2 szkl. wywaru i cukier, gotować na wolnym ogniu 10 min. Zdjąć, wsypać dżemfix, dokładnie wymieszać. Do masy dodać truskawki, gotować kolejne 15 min.  Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć.

  • Autor: Janek Data: 2006-05-11 20:50:34

    Szkoda, że nia ma tych dżemów w Twoich przepisach.Ale "wyciąłem" i tak do "ulubionych".
    Kiedyś jadłem u znajomych taki dżem wiśniowo-imbirowy.
    Pozdrawiam .

  • Autor: Gapa_1410 Data: 2006-05-11 15:54:44

    Bardzo dziękuję Aryt:)

  • Autor: aryt Data: 2006-05-12 21:39:40

    Nie ma za co , a może w wolnej chwili umieszczę je w przepisach .Pozdrawiam :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu