Forum

Kuchenne porady

co z tym karmelem? dlaczego nie wyszedl??

• Autor: atena Data: 2006-05-14 12:58:33

Robilam ciacho, chcialam polac je orzeszkami z mlekiem kondensowanym i nic z tego! W wielu forumowych przepisach czytalam, ze nalezy takowe mleko gotowac ok.3godzin. Gotowalam prawie 5 i nic!!! W dalszym ciagu plynne. CZego to jest wina? Moze mleka puszkowe niemieckie roznia sie od polskich? Moje mialo 10% Gdzie jest blad? Oswieccie mnie, prosze.

• Autor: ekkore Data: 2006-05-14 13:06:20

a miałaś mleko z cukrem? To jedyny warunek aby wyszedł karmel!

• Autor: atena Data: 2006-05-14 13:10:07

hmmm, czy ja wiem! przeszukalam wiele sklepow, nie w kazdym maja mleko puszkowe. Dorwalam je dopiero w Edece, mieli tam dwa rodzaje, jedno chyba 6% drugie 10%. Wzielam to drugie. Mleko po ugotowaniu zmienilo jedynie barwe na ecru ;)

• Autor: Glumanda Data: 2006-05-14 13:34:03

Na pewno bylo nie cukrowane. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w Niemczech nie ma takiego mleka, mozna kiedys bylo kupic tzw. Milchmädchen ale to bylo w tubkach. Jesli jest gdzies w twojej okolicy "ruski" sklep, zajrzyj tam u nich jest kondensowane mleko slodzone. Pozdrowienia Glumanda :) Nie martw sie, ze nie wyszlo, moze odkrylas cos nowego?

• Autor: dada Data: 2006-05-14 13:43:48

To nie KARMEL ! tylko KAJMAK ! Karmel to palony cukier, kajmak to właśnie takie słodzone mleko , gotowane w puszce. Jesteś pewna ,że było słodzone? Pozdrawiam :-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu