dziękuję :) fajny przepis na zupkę, spróbuję. Tylko nastpnym razem jak będę kupować rzodkiewki to przyjrzę sie dobrze liściom. Prosze o jeszcze jeszcze jeszcz Jakieś smażone liście rzodkiewki....
Znalazłam jeszcze cóś takiego-;))) Rzodkiewki duszone:
4 pęczki rzodkiewek
,6 średnich pieczarek
,3 łyżki masła
,1/2 cytryny
,1 łyżka śmietany
Rzodkiewki i pieczarki dokładnie umyj. Pozostaw parę liści rzodkiewek do dekoracji. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, a rzodkiewki w ćwiartki. W dużej, głębokiej patelni roztop masło, dodaj szczyptę pieprzu i pieczarki. Smaż, cały czas mieszając, przez 2 minuty, potem dodaj rzodkiewki. Wymieszaj wszystko dokładnie, zalej odrobiną wody, przykryj i duś na średnim ogniu 10 minut. W razie potrzeby uzupełniaj wodę, aby warzywa nie przypaliły się i nie przywarły do dna patelni. Liście rzodkiewki drobno posiekaj w paseczki i dorzuć na patelnię wraz z wyciśniętym sokiem z cytryny kilka minut przed końcem duszenia. Kiedy zdejmiesz patelnię z ognia, dodaj do duszonych warzyw śmietanę i 3/4 łyżeczki soli. Uduszone rzodkiewki powinny być jędrne i lekko chrupiące. Tak przyrządzane rzodkiewki możesz podawać na obiad do młodych ziemniaków z koperkiem lub z białym pieczywem jako danie główne na kolację.
40 dkg ziemniaków 0,5 l wywaru z włoszczyzny (może być z kostki) 150 ml jogurtu 100 ml mleka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 łyżki drobno posiekanej rzodkiewki sól, pieprz i cukier do smaku
Ziemniaki obrać. Pokroić w grubą kostkę. Zalać wywarem z włoszczyzny. Gotować do miękkości ziemniaków. Całość zmiksować. Wystudzić. Dodać jogurt, mleko i rzodkiewkę. Podprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wymieszać. Schłodzić. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
dziś usłyszałam w radiu, że mozna z liści rzodkiewki cos pysznego zrobić. Czy ktoś coś robił, czy ktoś wie, czy ktoś jadł ?? :) :)
Wiem, że można zrobić zupę ale nie znam przepisu. Podobno smaczna...
http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/pomysly_knorra/182/
-proszę ;)))
dziękuję :)
fajny przepis na zupkę, spróbuję. Tylko nastpnym razem jak będę kupować rzodkiewki to przyjrzę sie dobrze liściom.
Prosze o jeszcze jeszcze jeszcz
Jakieś smażone liście rzodkiewki....
czy nikt nie ma więcej przepisów , pomysłów ? :)
Znalazłam jeszcze cóś takiego-;)))
Rzodkiewki duszone:
Pozdrawiam;)
ciekawe, dziękuję i pozdrawiam :)
dziękuję, Czy ktoś coś jeszcze o liściach ma ?
Ja młode, ładne listki kroję w paseczki i dodaję do surówki z rzodkiewek i innych nowalijek. Oczywiście najlepiej, gdy rzodkiewki są z własnej uprawy.
Zastanawiam się, czy rzodkiewka ma witaminy? Z pewnością sole mineralne. Jeśli ma witaminy, to jakie? Słyszeliście coś na ten temat?
Składniki rzodkiewki w 10 dag w części jadalnej
woda 93,3 - 95,0 g
białko 0,84 - 1,2 g
tłuszcz 0,1 - 0,2g
cukrowce 1,85 - 4,0 g
zwiazki nieorganiczne - 0,79 - 1,0 g
sód 9,0 - 25,0 mg
potas 250,0 - 260,0 mg
magnez 8,0 mg
wapń 30,0 - 37,0 mg
mangan 0,05 - 0,20mg
żelazo 1,0 - 2,0 mg
miedż 0,15 - 0,16 mg
cynk 0,16 mg
fosfor 21,3 - 31,0 mg
fluor 0,06 - 0,08 mg
jod
karoten 0,012 - 0,030 mg
witamina B1 0,018 - 0,050 mg
witamina B2 0,030 - 0,053 mg
kwas nikotynowy 0,20 - 0,30 mg
kwas pantotenowy 0,18 - 0,19 mg
witamina B6 0,045 - 0,077 mg
witamina C 22,0 - 50,0 mg
kwas cytrynowy 0,2 g
Mlena, ale mnie zatkało! Dziękuję za uświadomienie :-)