Forum

Kuchenne porady

liście rzodkiewki

  • Autor: miauka Data: 2006-05-15 20:07:26

    dziś usłyszałam w radiu, że mozna z liści rzodkiewki cos pysznego zrobić. Czy ktoś coś robił, czy ktoś wie, czy ktoś jadł ?? :) :)

  • Autor: Maja R. Data: 2006-05-15 21:47:25

    Wiem, że można zrobić zupę ale nie znam przepisu. Podobno smaczna...

  • Autor: Sweetya Data: 2006-05-16 09:26:55

    http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/pomysly_knorra/182/
    -proszę ;)))

  • Autor: miauka Data: 2006-05-16 10:51:57

    dziękuję :)
    fajny przepis na zupkę, spróbuję. Tylko nastpnym razem jak będę kupować rzodkiewki to przyjrzę sie dobrze liściom.
    Prosze o jeszcze jeszcze jeszcz
    Jakieś smażone liście rzodkiewki....

  • Autor: miauka Data: 2006-05-18 08:18:41

    czy nikt nie ma więcej przepisów , pomysłów ? :)

  • Autor: Sweetya Data: 2006-05-18 10:51:36

    Znalazłam jeszcze cóś takiego-;)))
    Rzodkiewki duszone:

    4 pęczki rzodkiewek,6 średnich pieczarek,3 łyżki masła,1/2 cytryny,1 łyżka śmietany
    Rzodkiewki i pieczarki dokładnie umyj. Pozostaw parę liści rzodkiewek do dekoracji. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, a rzodkiewki w ćwiartki. W dużej, głębokiej patelni roztop masło, dodaj szczyptę pieprzu i pieczarki. Smaż, cały czas mieszając, przez 2 minuty, potem dodaj rzodkiewki. Wymieszaj wszystko dokładnie, zalej odrobiną wody, przykryj i duś na średnim ogniu 10 minut. W razie potrzeby uzupełniaj wodę, aby warzywa nie przypaliły się i nie przywarły do dna patelni. Liście rzodkiewki drobno posiekaj w paseczki i dorzuć na patelnię wraz z wyciśniętym sokiem z cytryny kilka minut przed końcem duszenia. Kiedy zdejmiesz patelnię z ognia, dodaj do duszonych warzyw śmietanę i 3/4 łyżeczki soli. Uduszone rzodkiewki powinny być jędrne i lekko chrupiące. Tak przyrządzane rzodkiewki możesz podawać na obiad do młodych ziemniaków z koperkiem lub z białym pieczywem jako danie główne na kolację.

    Pozdrawiam;)

  • Autor: miauka Data: 2006-05-19 10:38:09

    ciekawe, dziękuję i pozdrawiam :)

  • Autor: bahus Data: 2006-05-19 15:00:21

    Chłodnik rzodkiewkowy łatwe
    Składniki Przepis
    40 dkg ziemniaków 0,5 l wywaru z włoszczyzny (może być z kostki) 150 ml jogurtu 100 ml mleka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 łyżki drobno posiekanej rzodkiewki sól, pieprz i cukier do smaku Ziemniaki obrać. Pokroić w grubą kostkę. Zalać wywarem z włoszczyzny. Gotować do miękkości ziemniaków. Całość zmiksować. Wystudzić. Dodać jogurt, mleko i rzodkiewkę. Podprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wymieszać. Schłodzić. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

  • Autor: miauka Data: 2006-05-19 19:31:27

    dziękuję, Czy ktoś coś jeszcze o liściach ma ?

  • Autor: skolopendra Data: 2006-05-20 21:19:44

    Ja młode, ładne listki kroję w paseczki i dodaję do surówki z rzodkiewek i innych nowalijek. Oczywiście najlepiej, gdy rzodkiewki są z własnej uprawy.

  • Autor: smakosia Data: 2006-05-22 08:57:19

    Zastanawiam się, czy rzodkiewka ma witaminy? Z pewnością sole mineralne. Jeśli ma witaminy, to jakie? Słyszeliście coś na ten temat?

  • Autor: mlena Data: 2006-05-22 10:00:39

    Składniki rzodkiewki w 10 dag w części jadalnej

    woda                  93,3 - 95,0 g                                                                                    
    białko                   0,84 - 1,2 g                                                        
    tłuszcz               0,1 - 0,2g                                                                                                                                                       
    cukrowce                1,85 - 4,0 g
    zwiazki nieorganiczne - 0,79 - 1,0 g
    sód                       9,0 - 25,0 mg
    potas                 250,0 - 260,0 mg
    magnez                 8,0 mg
    wapń                   30,0 - 37,0 mg
    mangan                0,05 - 0,20mg
    żelazo                   1,0 - 2,0 mg
    miedż                   0,15 - 0,16 mg
    cynk                      0,16 mg
    fosfor                   21,3 - 31,0 mg
    fluor                       0,06 - 0,08 mg
    jod              
    karoten                  0,012 - 0,030 mg
    witamina B1            0,018 - 0,050 mg
    witamina B2            0,030 - 0,053 mg
    kwas nikotynowy      0,20 - 0,30 mg
    kwas pantotenowy    0,18 - 0,19 mg
    witamina B6            0,045 - 0,077 mg
    witamina C            22,0 - 50,0 mg
    kwas cytrynowy        0,2 g

  • Autor: smakosia Data: 2006-05-22 10:07:30

    Mlena, ale mnie zatkało! Dziękuję za uświadomienie :-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu