Mam problem:na moim balkonie często przysiadają nieproszone gołębie, które zanieczyszczają balkon, a rano budzą, bardzo wcześnie, domowników.Może ktoś zna sposób na ich skuteczne odstraszenie.Szeleszczące reklamówki nie pomagają, ani czerwone tasiemki. Tych nieproszonych gości ściąga sąsiad z parteru, który rozrzuca na trawniku (a raczej na cuchnącej pozostałości trawnika)suche pieczywo. Gołębie poczynają sobie coraz śmielej-już miałam odchody w pokoju.
to coprawdaż kiepski pomysł na balkon ale w Krakowie ciekawie rozwiązali ten problem, na Dworcu. Wszezie gdzie mogłyby przesiadywać gołębie są, nie wiem czy to gwożdzie czy to druty powbijane. I gołębia nie uwidzisz.
pomocy!!!!!!!!Gołębie niszczą mi wszystko:balkon, rośliny.Siadają w doniczkach i na podłodze balkonu, więc "szpikulce"nic nie pomogą. Może są jakieś odstraszające rośliny albo inne akcesoria?
Marla, spróbuj torebki- reklamówki przyczepić do parapetu lub doniczek, sprawdza się pod warunkiem, że jest wiatr, szeleści i uciekają dranie.Wypłoszyłam tym sposobem gołębie notorycznie zanieczyszczające parapet. Ale teraz powietrzna zupa, więc odganiać pozostaje pod warunkiem, że ktoś w domu jest, współczuję takiego towarzystwa.
I podobno dobrze gdy koc jest błękitny, bo gołębie myślą, że są w niebie. A co do rosołu z dzikich gołębi, to gratuluję...podobny w smaku do rosołu z kormorana stepowego Bahus
Witaj Marla.Wiem ze to wielki problem.Kiedyś interesowałam sie tym tematem.Dowiedzialam sie że golębie mozna odstraszyć,musisz zdobyć na kasecie GŁOS SOKOŁA WĘDROWNEGO,LUB POSTÓŁKI.Wvstarczy włączyc straszący ich głos i poproblemie. Niewiem gdzie można dostać kasetę.Znajdziesz napisz.POZDRAWIAM
Kiedyś takie kasety bywały w sklepach myśliwskich, można też na allegro poszukać (teraz akurat nic z drapieżnymi nie ma). Znalazłam za to coś takiego: http://ptaki.one.pl/kat.htm zresztą w google tego pełno. Powodzenia!
jeszcze się nie powiesiłam, dzięki za porady poszukam kasety. Gołębie już rzadziej mnie odwiedzają-moze zapamiętały, zre nieżyczliwie je wyganiam albo któraś z balkonowych roślin je odstrasza?
Nie ma nic lepszego niż moduły mechaniczne typu BirdSystem! Niedroga sprawa, bo metr kosztuje jakieś 15zł. Hehe, tutaj najlepiej widać jak to działa, zajrzyj http://www.facebook.com/BirdSystem, ciekawe wskazówki mają :)
Mam problem:na moim balkonie często przysiadają nieproszone gołębie, które zanieczyszczają balkon, a rano budzą, bardzo wcześnie, domowników.Może ktoś zna sposób na ich skuteczne odstraszenie.Szeleszczące reklamówki nie pomagają, ani czerwone tasiemki.
Tych nieproszonych gości ściąga sąsiad z parteru, który rozrzuca na trawniku (a raczej na cuchnącej pozostałości trawnika)suche pieczywo.
Gołębie poczynają sobie coraz śmielej-już miałam odchody w pokoju.
to coprawdaż kiepski pomysł na balkon ale w Krakowie ciekawie rozwiązali ten problem, na Dworcu. Wszezie gdzie mogłyby przesiadywać gołębie są, nie wiem czy to gwożdzie czy to druty powbijane. I gołębia nie uwidzisz.
Zobacz sobie tę stronkę http://www.stopptak.com.pl/ Też mieliśmy ten problem. Na szczęście sąsiad sprzedał gołębie ale podobno się sprawdza.
ja mamamie w Krakowie takie odpustowe wiwtraczki pozakładalam
pomocy!!!!!!!!Gołębie niszczą mi wszystko:balkon, rośliny.Siadają w doniczkach i na podłodze balkonu, więc "szpikulce"nic nie pomogą.
Może są jakieś odstraszające rośliny albo inne akcesoria?
Marla, spróbuj torebki- reklamówki przyczepić do parapetu lub doniczek, sprawdza się pod warunkiem, że jest wiatr, szeleści i uciekają dranie.Wypłoszyłam tym sposobem gołębie notorycznie zanieczyszczające parapet. Ale teraz powietrzna zupa, więc odganiać pozostaje pod warunkiem, że ktoś w domu jest, współczuję takiego towarzystwa.
Marla spróbuj zainstalować kolce , są skuteczne , ja mam na balkonie kolce -pomogło , już nie mam nieproszonych gości.Pozdrawiam.
Nim nakryjesz kocem to nasyp im soli na ogon, żeby nie uciekły..
Ja...
I podobno dobrze gdy koc jest błękitny, bo gołębie myślą, że są w niebie. A co do rosołu z dzikich gołębi, to gratuluję...podobny w smaku do rosołu z kormorana stepowego
Bahus
Widziałem gdzieś na balkonie płyty kompaktowe zawieszone, w takim miejscu (w mieście) gdzie było dużo "śladów" gołębich. Może to pomoże.
Janek
Dzięki, powiesiłam!
Mam nadzieję, że nie "się"
Bahus
Chyba jednak tak, bo nie odpisała czy pomogło.
J...
Witaj Marla.Wiem ze to wielki problem.Kiedyś interesowałam sie tym tematem.Dowiedzialam sie że golębie mozna odstraszyć,musisz zdobyć na kasecie GŁOS SOKOŁA WĘDROWNEGO,LUB POSTÓŁKI.Wvstarczy włączyc straszący ich głos i poproblemie.
Niewiem gdzie można dostać kasetę.Znajdziesz napisz.POZDRAWIAM
Kiedyś takie kasety bywały w sklepach myśliwskich, można też na allegro poszukać (teraz akurat nic z drapieżnymi nie ma). Znalazłam za to coś takiego: http://ptaki.one.pl/kat.htm zresztą w google tego pełno.
Powodzenia!
Dzięki za poradę.W moim mieście jest sklep myśliwski jutro spytam.Moi znajomi też mają ten problem .Podziele się Twoja radą.Pozdrawiam-Zosia
jeszcze się nie powiesiłam, dzięki za porady poszukam kasety. Gołębie już rzadziej mnie odwiedzają-moze zapamiętały, zre nieżyczliwie je wyganiam albo któraś z balkonowych roślin je odstrasza?
Nie ma nic lepszego niż moduły mechaniczne typu BirdSystem! Niedroga sprawa, bo metr kosztuje jakieś 15zł. Hehe, tutaj najlepiej widać jak to działa, zajrzyj http://www.facebook.com/BirdSystem, ciekawe wskazówki mają :)