Forum

Kuchenne porady

Jak zrobić grzanki?

  • Autor: ekkore Data: 2006-05-16 11:01:57

    Jako, że niezbyt wielu chętnych na zupy (poza rosołem i pomidorową), rzadko się je robi. Ale skuszona pewnym smakiem zupy cebulowej postanowiłam ją zrobić. Moje grzanki, smażone na patelni - jak były tylko posmarowane masłem szybko zadymiły mieszkanie, jak dodałam trochę tłuszczu zmiękły i rozciapały się.
    Domyślam się, że lepszą metodą jest zapieczenie w piekarniku. Ale ile czasu i w jakiej tempetaturze? aby co chwilę nie zagladać czy to już.

    A może przypiec w tosterze na wyższym stopniu brązowienia i potem leciutko posmarować masłem? albo nie smarować.

    zupka już ugotowana - wcześniej, aby córka nie widziała co do garka wkładam (to może się skusi). I wypróbowana - pycha! Tylko te grzanki

  • Autor: Janek Data: 2006-05-16 11:20:18

    Grzanki do zup (kremy, grochowa) ...kroję na kostki ok 1,5 cm można przedtem posmarować lub dać tłuszcz na patelnię (margarynę do smażenia), na patelni"przesmażam", często mieszając do koloru jaki mi potrzebny - lekki braz..

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-05-16 11:39:37

    Witaj. ja robie na dwa sposoby:
    sposob pierwszy: chleb lub bulke pokroic w kromki lub kostke. Wrozcic na rozgrzana patelnie (bez tluszczu, ja uzywam teflonowej) Pozwolic sie z kazdej strony lekko zrumienic Zmniejszyc gaz dodac maslo lub skropic oliwa tak dlugo dalej rumienic az beda chrupiace i zlote. Zabek czosnku przekroic na pol nadziac na widelec i obetrzec nim grzanki. Przy malych grzaneczkach dodac go (drobniutko pokrojony) gdy grzanki sa prawie gotowe do maselka na patelni i smazyc razem az sie lekko zrumieni ale nie spali. UWAGA: grzanki takie sa bardzo smaczne i nie przesiakniete zbytnio tluszczem ale trzeba ich pilnowac We wlascwym czasie dodajac tluszcz bo za dlugo smazone bez niego spala sie! Ja dodaje tez tluszcz gdy pierwszy "wypija" ale nie sa jeszcze wystarczajaco rumiane.

    Grzanki z serem:
    Chleb lub bulke pokroic na kromki, posmarowas cienko maslem i oblozyc serem zoltym. Rozlozyc na blaszce wylozonej papierem, posypac lekko slodka papryka. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekac az ser sie stopi.

    Specjalnie do zupy cebulowej jesli ma byc wykwintnie: Zupe wyporcjowac do zaroodpornych miseczek, plastry bulki lub tost lekko przyrumienic w tosterze. Goracy chleb posmarowac cienko maslem oblozyc serem. Miseczki z zupa ustawic na blaszce do kazdej wlozyc ostroznie jedna lub dwie grzanki i wszystko razem zapiec w goracym piekarniku. Natychmiast podawac ustawiajac miseczki na talezykach (ulatwia to transport jak rownierz chroni stol i gosci przed poparzeniem :-) ).

  • Autor: till Data: 2006-05-16 13:49:45

    Ekkore:
    chleb tostowy pokrojony w kostkę ląduje na blasze piekarnikowej, uprzednio posmarowanej tłuszczem . Piekarnik dobrze nagrzany . Grzanki do piekarnika i podgladać , kiedy zaczną być złote i chrupiące .
    Cebulowa mówisz .... mmmmmm....

  • Autor: Glumanda Data: 2006-05-16 14:12:21

    Twoja zupa juz chyba zjedzona, Ekkore ale chcialam ci podpowiedziec jak robila grzanki moja ciocia rodem z Francji (wlasnie do zupy cebulowej) otoz cale kromki jasnego pieczywa smazyla we frytkownicy, krotko i rez trzeba obrocic. Potem wyciagala je z tluszczu i ukladala na papierze kuchennym aby nadmiar tluszczu wsiakl. Nastepnie kladla po grzance na powierzchnie zupy juz przygotowanej do podania, w duzej np. filizance, posypywala to wszystko serkiem stratym i dawala na moment do piekarnika. Moze, tak przygotowane grzanki maja wiecej tluszczu, lecz ich zaleta jest, zr do samego konca pozostaja chrupiace i nie rozciapciowuja sie w zupie. Moze Ci sie to na cos przyda! Smacznego :)

  • Autor: emiloos Data: 2006-05-17 11:42:05

    Hmmm nie wiem czy podstawą dobrych grzanek nie jest czerstwość pieczywa, z których się je wyrabia. Przynajmniej tak jest u mnie. Im dłużej buła leży tym lepsze wychodzą a niej grzanki. Hihi oczywiscie nie dotyczy to bułek, które są już twarde jak kamień :-)))

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-05-17 18:08:49

    tu masz zupelna racje emilios. ze swiezego pieczywa nigdy nie wyjda dobre grzanki bo ma po prostu za duzo wilgoci w sobie. Nawet o tym nie wspomnialam w mojej poradzie (sorry) bo jak ktos je czesciej robi wydaje sie to oczywiste. Pozdrawiam

  • Autor: ekkore Data: 2006-05-17 20:08:59

    Dzięki - pomysły rady na pewno się przydadzą, może nawet nie tylko mnie

Przejdź do pełnej wersji serwisu