Forum

Galeria

Widok z okna w pracy

• Autor: MonikaK Data: 2006-05-16 16:07:36

Widoki z okna w pracy -  jest na piętrze z pięknym balkonem

stare przedwojenne kamienice   

Cerkiew Kościoła Bizantyzjko - Ukraińskiego   
       Znajduje się na terenie ZAMKU Tarnowskich i Jarosławskich z XV wieku, przebudowanego przez Kostków i Ostrogskich w piękną renesansową siedzibę ze zwierzyńcem na stoku i u stóp góry. W II połowie XVII wieku zamek popadł w ruinę, a z końcem wieku uległ rozbiórce. Cerkiew Zbudowana w latach 1717 - 1747, głównie z fundacji Wapińskich, mieszczan jarosławskich. Przebudowana w latach 1911 - 1912 przez inż. Mieczysława Dobrzańskiego na trzynawową, w charakterze pseudobizańtyńskim. Na elewacji frontowej rzeźba Orkusiewicza "Ukrzyżowanie".
     w oddali Ratusz, uliczka również z kamienicami przedwojennymi   

Na daty przy zdjęciach nie zwracajcie uwagi , aparat mam od tygodnia i daty jeszcze nie ustawiłam zdjęcia robione były dzisiaj

• Autor: kinga_d Data: 2006-05-16 16:26:13

Piękny masz widok, taki spokojny się wydaje a poza tym wspaniałe budowle ja przez cały dzień w szkole oglądam kraty w oknach (nawet na 3 piętrze a piętra są baardzo wysokie), drut kolczasty i kraty dookoła szkoły i kraty na półpiętrach, nie żartuję tak wyglądają szkoły na bałutach :D
    jednycm słowem, zazdroszczę :D

• Autor: MonikaK Data: 2006-05-16 16:52:21

W Łodzi mam siostrę cioteczną, mieszka na ulicy Bratysławskiej, pozdrawiam

• Autor: kinga_d Data: 2006-05-16 19:47:57

taka nazwa ulicy gdzieś mi świta ale to nie mój rejon ulicowy :D Pewnie to tak gdzie czechosłowacka itp bo w Łodzi są ulice tematycznie ułożone. np na "górsko" (są ul:Krupówki, Giewont, Kasprowy), "trylogicznie"(np Zagłoby, Oleńki, Ketlinga) albo "bajkowo" (śpiącej królewny itp). Ale tak jest tylko na nowych osiedlach, nie na bałutach

• Autor: Księżniczka Kasia Data: 2006-05-18 18:03:45

Monika a Kamienica Orsettich gdzie? :) trochę znam te rejony bo kiedyś tam mieszkałam :)

• Autor: MonikaK Data: 2006-05-19 13:15:08

Kamienica jest naprzeciwko Ratusza ale już z okna jej nie widać, Kasieńko widzę, że trochę znasz Jarosław. zrobię parę fotek na Rynku i wkleję, pozdrawiam :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu