Forum

Kuchenne porady

skorzonera czyli wężymord

• Autor: ewu Data: 2006-05-17 09:34:01

Kochane żarłoki!
    Posiałam w ogródku roślinkę któa nazywa się skorzonera vel wężymord na razie wypuściła listki ale jadalne będą korzenie za jakieś cztery miesiące. Mam prośbę macie może jakieś przepisy na to cudo

• Autor: Sweetya Data: 2006-05-17 10:27:54

skorzonera smażona w cieście:
    80 dkg salsefii lub skorzonery
    ocet,kwasek cytrynowy,sól,cukier,
    1-2 Łyżeczki oleju
    3/4 szklanki mąki
    2 jaja
    mleko,
    1/2 szklanki oliwy lub 2 łyżki smalcu

Salsefię lub skorzonerę oczyścić i zagotować .Następnie oprószyć 2 łyżkami przesianej mąki.Przygotować ciasto: mąkę przesiać,jaja umyć,wylać ze skorupek.Do maki dodać jaja,olej /1-2 łyżeczki/,łyżkę cukru i nieco soli,rozetrzeć na gładką masę.Ucierając drewnianą łyżka dolewać stopniowo mleko,aż do uzyskania ciasta o konsystencji śmietany.Przygotowane korzonki zanurzać kolejno w cieście,wyjmować widelcem i wkładać na patelnię z dużą ilością rozgrzanego tłuszczu.Kawałki obtoczonego ciastem warzywa powinny swobodnie pływać w tłuszczu.Zrumienić je równomiernie ze wszystkich stron.
    Usmażone korzonki wyjmować z tłuszczu i układać na ogrzanym półmisku wyłożonym serwetką,lekko oprószyć solą i od razu podawać na gorącą przystawkę.

Zajrzyj tutaj -przydatna informacja-jeśli chcesz skorzonerę po prostu ugotować- http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408993,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
    -szczególnie przydatna do ochrony garnka;)))
    Jest bardzo dużo przepisów na to warzywo-wpisz w Googlach tylko- ,,skorzonera przepisy''
    Pozdrawiam

• Autor: ewu Data: 2006-05-17 10:37:07

Sweetya na Ciebie zawsze można liczyć . Dziękuję bardzo za rady. jak mi ten wężymord urośnie to z przyjemnością wyślę Ci kilka korzonków ;) jeśli oczywiście lubisz
    pozdrowiam cieplutko

• Autor: Sweetya Data: 2006-05-17 11:12:32

;))))chętnie spróbuję!Może wstyd się przyznać ,ale nie jadłam jeszcze tego specjału...
    Serdeczne dzięki za wszystko;)
    Pozdrówka

• Autor: ewu Data: 2006-05-22 08:44:52

Powiem szczerze że ja też nie fajnie że coś nowego można spróbować, to mi się podoba najbardziej na świecie że ciagle można się zaskoczyć czymś nowym pozdrówionka

• Autor: Glumanda Data: 2006-05-17 15:09:31

Ja kupuje to cudo zawsze w sloiku. Surowe trzeba obierac pod woda i w rekawiczkach, bo bardzo trwale brudzi rece. Te ze sloika, robilam tak jakbys chciala fasolke szparagowa ze sloika zrobic z odrobina zasmazki , czy tez tzw. "beurre manié" (miekkie maslo 1:1 wymieszane z maka pszenna) surowym zageszcza sie zupy lub sosy itd itp. W smaku sa troche podobne do szparagow, lecz nie maja ciagnacych sie wlokien, Jak cos jeszcze sie dowiem moge cie poinformowac, jesli jestes zainteresowana.Pozdrawiam Glumanda!

• Autor: ewu Data: 2006-05-18 07:46:58

Serdeczne dzięki. Czekam z niecierpliwością na informację. Słyszałam że smakują podobnie jak szparagi ale o tych brudnych łapkach powiedziałaś mi jako pierwsza. teraz wiem czemu moi siostrzeńcy mają ciągle brudne rączki - pewnie obierali skorzonerę ;)

• Autor: Glumanda Data: 2006-05-18 15:06:37

Hallo, znalazlam pare przepisow w moich notatkach domowych. Oprocz tego dowiedzialam sie ze, przed obieraniem trzeba je dobrze umyc z resztek ziemi. Jesli sie nie rekawiczek gumowych to od biedy pomoze obieranie ich pod woda. Po obraniu zeby nie zczernialy, nalezy je przetrzymywac w wodzie z dodatkiem lyzki octu oraz lyzki maki pszennej.Wapn , fosfor, zelazo i wit.C to mineraly jakich jest duzo w skorzonerze. surowych liczy sie 1kg na 4 osoby, ok. 40% jest odpadow po obraniu. Jest tu przepis na: salatke "Norderney", oraz skorzonera w sosie szynkowym, skorzonera pieczona, skorzonera z sosem holenderskim, skorzonera zapiekana, Zapiekanka ze skorzonery, oraz jeszcze jedna inna salatka ze skorzonery. Musze jednak te przepisy najpierw przetlumaczyc , ale poniewaz twoja skorzonera jeszcze rosnie wiec mam czas. Apropos, zbiera sie ja od pazdziernika do marca. Najwieksza uprawa znajduje sie w krajach Beneluxu. Jak jeszcze cos cie interesuje odnosnie, to napisz postaram sie Ci pomoc. Aktualnie jestem troche chora, a na dodatek stoi przedemna jeszcze imprezka, a ja taka "pognieciona" i migdaly mnie bola :...( pozdrowienia.

• Autor: lajan Data: 2006-05-19 06:20:02

Szparagi przy skorzoneże się chowają. Są lepsze.

• Autor: Glumanda Data: 2006-05-19 09:49:27

Wiadomo , ze sa lepsze. Tu chodzi o przypisanie smaku, jak smakuja, w jakim kierunku sobie to wyobrazic. Skorzenera ma przydomek "zimowe szparagi". Pozdrawiam :)

• Autor: ewu Data: 2006-05-22 08:39:40

Wielkie dzięki raz jeszcze, rozświetliłaś mi obraz mojej skorzonery, i to jeszcze z bolącymi migdałami , znam ten ból  ja z moimi roztałam sie cztery lata temu na sali operacyjnej : )
    mam nadzieję, że zdrówko szybko wróci pozdrawiam cieplutko

• Autor: bahus Data: 2006-05-19 14:38:56

Można zastosować wszystkie przepisy na szparagi. Moim prywatnym zdaniem to warzywo jest o wiele lepsze od szparagów.
    Bahus

• Autor: ewu Data: 2006-05-22 08:42:23

Ja nigdy nie jadłam skorzonery skusiła mnie cudaczna nazwa więc wziełam w sklepie ogrodniczym jedną torebkę nasion, czytałam że kiedyś było to bardzo popularne w polsce warzywo mam nadzieję, że mi się uda i dorodna urośnie wtedy ocenimy co jest lepsze szpargi czy wężymord
    pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu