Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Naturalnie dbamy o urodę!

• Autor: Cewa2 Data: 2006-05-18 15:06:41

Zakładam ten wątek z myślą o wszystkich, którzy są zainteresowani domowymi sposobami dbania o urodę. Ja ze swojej strony będę w miarę wolnego czasu dodawać różne przepisy na "domowe" maseczki, kremy, płukanki do włosów itp. Mam ich wiele, a zbieranie zaczęłam jeszcze w szkole średniej. Dużo z nich jest przeze mnie wypróbowanych i z czystym sumieniem mogę je polecić. Jeśli macie podobne rady, zachęcam żeby podzielić się nimi z innymi właśnie tutaj.

• Autor: Aleex Data: 2006-05-18 15:10:23

No to będę pierwszą osoboą, która bardzo chętnie skorzysta z Twojego zbioru. Pilnie potrzebuję skutecznego sposobu na wypadające w ogromnych ilościach włosy. Wypadają z powodu stresu i osłabienia organizmu, ale nie chcę ich obcinać. Może jest na to rada???

• Autor: Cewa2 Data: 2006-05-18 15:22:15

Mam coś na twój problem.

Kuracja z czarnej rzepy

Stosujemy ją przez tydzień. Codziennie we włosy i skórę głowy wcieramy sok z czarnej rzepy. Owijamy głowę na godzinę ciepłym ręcznikiem a po upływie tego czasu myjemy delikatnym szamponem. Zabieg powtarzamy co dwa dni. Po tygodniu robimy przerwę na miesiąc, potem kurację można znowu powtórzyć.

• Autor: Cewa2 Data: 2006-05-18 15:27:29

Acha, i jeszcze jedno. Nie orientuję się, czy sok z czarnej rzepy można dostać w sklepie. Najlepiej zrobić go samemu. Bierzesz dorodną rzepkę, ścierasz na tarce o najmniejszych oczkach i odciskasz sok przez gazę. Potem przechowujesz w lodówce.

• Autor: alga Data: 2006-05-18 17:10:22

Moze to zabrzmi śmiesznie , ale kiedyś ktoś polecil mi na wzmocnienie włosów kuracje majonezowa.... tak , tak , najzwyklejszym majonezem smarujemy wlosy , następnie nakladamy  worek foliowy i tak musimy wytrzymać ok 30 minut , następnie splukujemy porządnie wodą , również stosuje i nie powiem ..... rewelacja ! Włosy są naprawde ładne , miekkie i wzmocnione .... polecam , szkoda ,że nie ma jakiegoś sposobu aby włosy nie siwiały ....

• Autor: inka Data: 2006-05-18 20:38:32

algo - ja już dawno znalazłam sposób na siwe włosy chyba jedyny i wypróbowany to FARBA - Pozdrawiam! irenka

• Autor: alga Data: 2006-05-18 20:54:09

Irenko ! ma sie rozumieć  farba, tez już od lat muszę jej używac , , niegdyś czarna jak kruk a dziś... szkoda gadać   pozdrawiam milutko

• Autor: pika15 Data: 2006-05-20 11:49:19

Użytkownik inka napisał w wiadomości:
    > algo - ja już dawno znalazłam sposób na siwe włosy  chyba jedyny i
    > wypróbowany to FARBA - Pozdrawiam! irenka
    Ja tez polecam ten sposób a farbuje włosy juz od szkoły sredniej , tylko jak skończyłam podstawówke to zaczęłam farbowac na jakies tam kasztany a w pózniejszych latakch pasemka i to najlepiej sie sprawdza , mniej widac odrosty i siwe mieszaja się i nie sa tak widoczne.

• Autor: Cewa2 Data: 2006-05-19 08:24:10

Na siwiznę mam coś takiego:

Płukanka tonizująca siwiznę

Mieszamy 2 łyżki suszonej szałwii i łyżeczkę kory dębowej, wsypujemy do małego rondelka i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu, aż zostanie ok. 1/4 szklanki płynu. Wywar starannie wcieramy we włosy zaraz po umyciu. Nie spłukujemy.

• Autor: madziorek Data: 2006-09-23 10:52:41

nie slyszalam nigdy!musze koniecznie wyprobwac.wiem,ze jest jeszcze jakas papka z jajek i piwa ale nie wiem co i jak dokladnie.no a majonez to jaja.hi hi hi

• Autor: Aleex Data: 2006-05-18 17:32:43

Dzięki dziewczyny - niedługo wypróbuję i dam znać o rezultatach. Pozdrawiam.

• Autor: kucharkalitewska Data: 2006-05-19 15:02:33

Inna wersja: Betamix SK-30 olejek szałwi muszkatołowej (nie mylic z lekarską)2krople.o.rozmarynowy 1 kropla na litr wody,do płukania.UWAGA! Nie stosować w pierwszych miesiacach ciąży!

• Autor: tajger Data: 2006-05-23 13:51:27

Takim bardzo prostym sposobem na wygląd i wzmocnienie włosów jest robiona maseczka;
    1żółtko ucieramy ,wciskamy do tego 1lub 2kapsółki witaminy A+E i dodajemy 3-4 łżki oliwy z oliwek.
    wszystko razem mieszamy i otrzymujemy piękny balsam:)
    Nakładamy na wilgotne włosy ,przykrywamy folią i ręcznikiem i trzymamy minimum 20minut, poczym normalnie myjemy głowę:)
    Mimo że mam gęste włosy to i tak stosuję ją raz na dwa tygodnie ponieważ mam włosy długie ,a po tej maseczce wyglądają zdrowo i mają śliczny połysk. Naprawdę polecam:)

• Autor: eNka Data: 2006-06-01 18:47:23

Tajgerku, ja stosuję podobną mieszankę, tylko zamiast witamin daję olejek rycynowy i odrobinę soku z cytryny...świetnie robi na włosy:)

• Autor: tajger Data: 2006-05-19 10:17:21

Ja już to przerabiałam, według mnie musisz zacząć  od wzmocnienia organizmu ,mi wystarczyło jedno opakowanie witamin Centrum,doradziłam tak mojej koleżance i też problem zniknął.Ale jeśli masz tyle stresu to jest tyle ziołowych tabletek ,że można sobie choć troszkę pomóc.
    Pozdrawiam:)

• Autor: smakosia Data: 2006-05-19 11:09:07

Użytkownik tajger napisał w wiadomości:
    > Ja już to przerabiałam, według mnie musisz zacząć  od wzmocnienia
    > organizmu ,mi wystarczyło jedno opakowanie witamin Centrum,doradziłam tak
    > mojej koleżance i też problem zniknął.Ale jeśli masz tyle stresu to jest tyle
    > ziołowych tabletek ,że można sobie choć troszkę pomóc.Pozdrawiam:)

Jeśli chodzi o tabletki ziołowe, to polecam Vitapil. Kiedy tylko zaczynam mieć problemy z wypadającymi włosami, to zaraz ratuję się taką kuracją. Słowo daję -  pomaga.

• Autor: Cewa2 Data: 2006-05-19 11:45:40

Ja widziałam gdzieś takie tabletki ze skrzypu, sama tego nie stosowałam, ale koleżanka tak i efekty wedle jej zeznania są :))

• Autor: kucharkalitewska Data: 2006-05-19 14:59:46

Skoro już drażę dzisiaj w innym watku aromaterapię,podsunę Ci coś. Betamix SK-20:olejek rozmarynowy 2 krople,o.cytrynowy 1 kropla,rozpuścic w 1 litrze wody,stosowac do ostatniego płukania,po każdym myciu włosów.Chronic oczy.Mozna tez dodac olejki do szamponu.

• Autor: skolopendra Data: 2006-05-20 22:24:51

Włosy świetnie wzmacnia PIWO. należy je stosować w formie kompresu jak i wcierać w skórę głowy i włosy i nie spłukiwać.
    Wypróbowana jest też maseczka z drożdży: 1/2 kostki drożdży, żółtko, 1-2 łyżki śmietany - utrzeć, nałożyć na włosy i skórę głowy, zawinąć foliowym woreczkiem i ręcznikiem, po 20-30min włosy umyć szamponem.

• Autor: eNka Data: 2006-06-01 18:51:56

Moja mama miała kiedyś podobny problem. Rozwiązanie okazało się bardzo proste...przy myciu włosów robiła masaż głowy z solą kamienną. Stosowała ten sposób przez jakiś czas (ok 10 myć) i włosy przestały wypadać:)

• Autor: Cewa2 Data: 2006-05-18 15:12:06

Maseczka z borówek (cera zmęczona, zniszczona)

1 białko ubijamy na pianę, dodajemy 1-2 łyżeczki miazgi lub soku z borówek i odrobinę mleka w proszku lub mąki ziemniaczanej do zagęszczenia. Papkę nakładamy na umytą twarz, a po upływie 15 minut zmywamy ciepłym naparem z rumianku.
    Maseczka świetnie odżywia cerę, przeciwdziała zmarszczkom. Działa ściągająco i odświeżająco.

• Autor: pika15 Data: 2006-05-20 11:51:28

Użytkownik Cewa2 napisał w wiadomości:
    > Maseczka z borówek (cera zmęczona, zniszczona)1 białko ubijamy na pianę,
    > dodajemy 1-2 łyżeczki miazgi lub soku z borówek i odrobinę mleka w
    > proszku lub mąki ziemniaczanej do zagęszczenia. Papkę nakładamy na umytą
    > twarz, a po upływie 15 minut zmywamy ciepłym naparem z rumianku.Maseczka
    > świetnie odżywia cerę, przeciwdziała zmarszczkom. Działa ściągająco i
    > odświeżająco.
    Taka maseczke to musze naprawdę wypróbowac.

• Autor: tajger Data: 2006-05-18 15:15:33

Brawo, super że sie zdecydowałaś:) Napewno będę tu zaglądać- a może coś dodam

• Autor: pika15 Data: 2006-05-20 11:54:46

To ja jeszcze prosze o jakieś wskazówki na temat tłustych włosów , moja córka jest w wieku dojrzewania ma długie czarne włosy i tłuszcza się jej okropnie myje co drugi dzień. a przypimniałam sobie ze inka21 w artykułach  dodała maseczkę jaka na tłuste włosy musze tez jej spróbować.
    I jesli ktos zna sposoby na przebarwienia skórne to bardzo proszę.

• Autor: skolopendra Data: 2006-05-20 21:39:39

Płukanka do włosów przetłuszczających się:

po łyżeczce: suszonego tymianku, skrzypu polnego, szałwii i rozmarynu, 3/4l. wody
     Zioła zalać wrzątkiem, naparzać 10 min, ostudzić, przecedzić. Płukać włosy po umyciu (nie spłukiwać).

• Autor: skolopendra Data: 2006-05-20 21:58:46

Co do przebarwień, to może być trudno, zależy na jakim są podłożu. Wybielająco działa ziele rzeżuchy wodnej, ale możesz też spróbować:

Okład z twarogu i pietruszki:
    3 łyżki twarogu
    1 pęczek posiekanej pietruszki
    Twaróg dobrze utrzeć, dodać pietruszkę. Nałożyć na twarz na 20-30min. Spłukać letnią wodą.

Możesz spróbować też okładów ze świeżego ogórka, ale przede wszystkim chroń przebarwienia przed kontaktem z promieniami UV.

• Autor: skolopendra Data: 2006-05-20 22:17:59

Maseczka "liftingyjąca"
    1 jajko
    szczypta proszku agar-agar (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
    1/2 łyżeczki miodu

Składniki utrzeć na jednolitą masę. Nałożyć na twarz i szyję. Po 20 min zmyć ciepłą wodą (najlepiej rozmiękczyć ciepłym kompresem).

Żel na powieki
    po 1 łyżeczce:
    suszonego kopru włoskiego
    liści bluszczu
    kwiatu bławatka
    100ml wody destylowanej
    30ml wody różanej
    3g proszku agar-agar

Suszone zioła zalać wrzącą wodą, parzyć 2 godziny, odfiltrować. Podgrzać wodę różaną, rozprowadzić w niej agar-agar i wymieszać z odwarem. Wlać do butelki i postawić w chłodne miejsce. Dobry środek do pielęgnacji oczu, nawilża i ujędrnia.

Przepisy te pochodzą z książki "Kosmetyki naturalne" Kieszonkowa Encyklopedia zdrowia i urody.

• Autor: tajger Data: 2006-05-30 09:14:23

A czy masz może jakąś maseczkę -ale bez jajka? Najlepiej jakąś ujędrniająco-wygładzającą.
    Pozdrawiam:)

• Autor: Ewucha Data: 2006-05-30 09:26:35

Znalazłam coś takiego... czasem w wolnych chwilach sama to stosuję:
    Jeśli twarz wygląda szaro i zmęczona
    utrzeć małe jabłko na tarce z gęstymi otworkami, wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej
    lub kukurydzianej i kilkoma kroplami soku z cytryny.
    Maseczkę nakładamy na twarz na 15 minut, a następnie zmywamy na przemian zimną i ciepłą wodą .

Osoby cierpiące na chorobę naczyń krwionośnych (naczyniówka), która objawia się zwykle
    małymi czerwonymi pajączkami występującymi na skórze twarzy i nóg mogą zafundować sobie kompres,
    który przygotowć można z jednej lub dwóch łyżek siemienia lnianego i łyżki mięty.
     Mieszankę ową zalewamy jedną szklanką wrzątku.
     Po 20 minutach przecedzamy zioła i gęstą papkę nakładamy na chore miejsca,
    które przykrywamy ciepłym kompresem na ok.15 minut.

Dla cery tłustej, ze skłonnościami do wyprysków możemy wykorzystać maseczkę
     z niewielkiej ilości drożdży wymieszanych z ciepłym mlekiem.
    Masa powinna mieć dosyć gęstą konsystencję.
    Rozprowadzamy ją na twarzy i dekolcie, a po 10 minutach zmywamy.

Teraz bardzo chętnie wypróbuję podane tutaj maseczki, zapewne są doskonałe...

• Autor: tajger Data: 2006-05-31 09:14:54

Dzięki :) Tą pierwszą napewno spróbuję.Pozdrawiam-tajger

• Autor: eNka Data: 2006-06-01 19:02:52

Ja również dodam maseczkę do cery mieszanej:
    łyżeczkę miodu mieszamy z łyżeczką otrębów lub płatków owsianych i łączymy odrobiną jogurtu (jaki macie w lodówce). Nakładamy na twarz, szyję i dekolt a po 15 min. zmywamy. Polecam:)

Natomiast jak ktoś chciałby zadbać o swoje rzęsy i brwi, wystarczy, że będzie je smarował olejkiem rycynowym np. na noc (najlepiej delikatnie zamoczyć w olejku patyczek do uszu i posmarować brwi i rzęsy).

• Autor: tajger Data: 2006-06-01 19:21:51

Twoja maseczka wygląda bardzo apetycznie:) czy są zalecane jakieś środki ostrożności by nie zostać zjedzonym?

• Autor: eNka Data: 2006-06-01 19:41:43

Tajgerku, sama przed momentem ją robiłam... z powodzeniem można się oblizywać, chyba, że jest ktoś do pomocy ;)hihi

• Autor: tajger Data: 2006-06-01 20:02:34

Czyli jednak lepiej zrobić ją zaraz po obiedzie-a napewno bezpieczniej

• Autor: kawa3 Data: 2006-09-19 22:08:32

nie znalazłam nic o trądziku.może macie jakieś wypróbowane sposoby?chcę pomóc moim dzieciom

• Autor: Cewa2 Data: 2006-09-20 10:18:38

Miejscowo pomaga na krostki zwykła pasta do zębów. Wystarczy wieczorem nałożyć na krostkę trochę pasty, a rano po wyprysku nie będzie śladu.

• Autor: Kostka Data: 2006-09-21 12:31:16

Gdy mojej córce pryszcze zasypały twarz (dojrzewanie) ktoś mi polecił żeby jadła dużo nasion słonecznika. Po ok. 2 tyg. pryszcze znikły zupełnie, gdy się pojawi nowy to jest mały i jednodniowy. Córka je słonecznik codziennie po całej garści a nawet więcej-bo lubi. Może u Twoich dzieci też pomoże, ale trzeba jeść regularnie.

• Autor: kawa3 Data: 2006-09-23 23:06:18

dzięki napewno spróbuję

• Autor: agness Data: 2006-09-20 13:47:47

tak sobie czytam i czytam.Fajny watek z wielu porad skorzystam.Ale mam pytanie do wszystkich mam ,mojej 7letniej corce w tym wieku juz sie strasznie włosy przedtłuszczaja musi myc co drugi dzien lub codziennie.Czy macie tez taki problem u swoich dzieci?

Przejdź do pełnej wersji serwisu