Na zakończenie przedszkola mamy ( rodzice) przygotować pyszne przekąski, ciasta. Czy znacie coś o kształcie ciasta, tortu ale na słono??? Liczę na waszą wiedzę i pomysłowość. Pozdrawiam.
Bo większość bedzie na słodko, coś alternatywnego, nie wszyscy lubią jeść słodkie, Mój mały nie przepada za tortami. A ciacha słodkie dzieciece tez mam w planie.
Till, tarta to jedno z moich ulubionych dań i robię ją na wiele sposobów, w zależności od aktualnej zawartości lodówki i portfela. Bardzo lubię np. tartę ze szpinakiem z fetą. Ciasto do wytrawnej tarty robię zwykle z tego przepisu: 250 g mąki 125 g masła 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka od kawy soli
Mąkę wymieszać z solą, drobno przesiekać z zimnym masłem, szybko zagnieść dolewając wodę, uformować kulę z ciasta i chłodzić w lodówce pół godziny. Ja ostatnio robię tak, że chłodzę krócej, zaledwie kilka minut, rozwałkowuję placek, wylepiam nim dokładnie formę do tarty i dopiero wtedy wkładam do lodówki na pół godziny( łatwiej się po prostu wałkuje). Potem nakłuwam widelcem całą powierzchnię, przykrywam arkuszem folii aluminiowej, na który wysypuję nasiona fasoli, co zapobiega wybrzuszaniu spodu i deformacji rantów tarty, wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut, zdejmuję folię z fasolkami i podpiekam jeszcze ze 2 minutki. Fasolek nie wyrzucam, tylko zsypuję do pojemniczka i wykorzystuję przy następnych tartach. Na podpieczony spód wykładam farsz i zapiekam jeszcze około 25 - 30 minut w tej samej temperaturze. Często część mąki pszennej typu poznańska czy luksusowa, zastępuję mąką razową orkiszową czy pszenną razową . Też jest pyszne, zwłaszcza dla wielbicieli razowego pieczywa. Zamiast zimnej wody, można dodać jedno jajko - ciasto jest równie smaczne.
Do farszu szpinakowego daję posiekany, uduszony chwilę we własnym soku i na odrobinie masła szpinak (ok. 1/2 kg), troszkę duszonej na masełku cebulki, czosnek (sporo ), gałkę muszkatołową, sól, pieprz, biały twarożek fabrycznie mielony lub ricottę ( ale wolę to pierwsze... - w ilościach od 30 do 40 dag ) ), trochę tartego ostrego sera ( typu parmezan lub nawet oscypek ), oraz na koniec 2 jajka wybełtane z około szklanką mleka. Farsz nakładam na podpieczony spód i piekę około30 minut. Farsze robię przeróżne - ostatnio piekłam z fety, cukinii i suszonych pomidorów. Oczywiście jak zwykle na oko. W swoich przepisach mam przepis na tartę z wędzoną rybą - zaraz go udostępnię. Może Cię zainspiruje do stworzenia swojej własnej, niepowtarzalnej tarty. Pozdrawiam Cię serdecznie - Joanna
Na zakończenie przedszkola mamy ( rodzice) przygotować pyszne przekąski, ciasta. Czy znacie coś o kształcie ciasta, tortu ale na słono???
Liczę na waszą wiedzę i pomysłowość.
Pozdrawiam.
a dlaczego na słono? dzieciom to będzie smakowało??
Bo większość bedzie na słodko, coś alternatywnego, nie wszyscy lubią jeść słodkie, Mój mały nie przepada za tortami. A ciacha słodkie dzieciece tez mam w planie.
Wszystkie wytrawne tarty np. z porem i szynką, ze szpinakiem i fetą, z cukinią, z grzybami, z łososiem itp. Wybór jest niemal nieograniczony.
A to ja poproszę o przepis na taką tartę ;)))).
Po tej pandze na parze jestem nadal pod wrażeniem . Pozdrawiam ;))))
Till, tarta to jedno z moich ulubionych dań i robię ją na wiele sposobów, w zależności od aktualnej zawartości lodówki i portfela.
Bardzo lubię np. tartę ze szpinakiem z fetą. Ciasto do wytrawnej tarty robię zwykle z tego przepisu:
250 g mąki
125 g masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka od kawy soli
Mąkę wymieszać z solą, drobno przesiekać z zimnym masłem, szybko zagnieść dolewając wodę, uformować kulę z ciasta i chłodzić w lodówce pół godziny. Ja ostatnio robię tak, że chłodzę krócej, zaledwie kilka minut, rozwałkowuję placek, wylepiam nim dokładnie formę do tarty i dopiero wtedy wkładam do lodówki na pół godziny( łatwiej się po prostu wałkuje). Potem nakłuwam widelcem całą powierzchnię, przykrywam arkuszem folii aluminiowej, na który wysypuję nasiona fasoli, co zapobiega wybrzuszaniu spodu i deformacji rantów tarty, wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut, zdejmuję folię z fasolkami i podpiekam jeszcze ze 2 minutki. Fasolek nie wyrzucam, tylko zsypuję do pojemniczka i wykorzystuję przy następnych tartach. Na podpieczony spód wykładam farsz i zapiekam jeszcze około 25 - 30 minut w tej samej temperaturze.
Często część mąki pszennej typu poznańska czy luksusowa, zastępuję mąką razową orkiszową czy pszenną razową . Też jest pyszne, zwłaszcza dla wielbicieli razowego pieczywa. Zamiast zimnej wody, można dodać jedno jajko - ciasto jest równie smaczne.
Do farszu szpinakowego daję posiekany, uduszony chwilę we własnym soku i na odrobinie masła szpinak (ok. 1/2 kg), troszkę duszonej na masełku cebulki, czosnek (sporo ), gałkę muszkatołową, sól, pieprz, biały twarożek fabrycznie mielony lub ricottę ( ale wolę to pierwsze... - w ilościach od 30 do 40 dag ) ), trochę tartego ostrego sera ( typu parmezan lub nawet oscypek ), oraz na koniec 2 jajka wybełtane z około szklanką mleka.
Farsz nakładam na podpieczony spód i piekę około30 minut.
Farsze robię przeróżne - ostatnio piekłam z fety, cukinii i suszonych pomidorów. Oczywiście jak zwykle na oko.
W swoich przepisach mam przepis na tartę z wędzoną rybą - zaraz go udostępnię. Może Cię zainspiruje do stworzenia swojej własnej, niepowtarzalnej tarty. Pozdrawiam Cię serdecznie - Joanna
Joanna, a moze udostępnisz cos jeszcze ? Co przepis , to lepszy ;)))))
Ja proponuje aromatyczny tort nalesnikowy. Jesli jestes zainteresowana to odpisz, wtedy podam ci przepis.
pozdrawiam Malena