Forum

Kuchenne porady

serwatka

  • Autor: Zojka Data: 2006-05-20 15:51:14

    Ostatnio robię dużo twarogu w domu i mam duzo serwatki. Ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać?
    Będę wdzięczna za wszelkie propozycje.

  • Autor: Uretan Data: 2006-05-20 18:45:35

    Dopraw jakąś miłą esencją zapachową (nie aromatem, bo aromaty są na oleju), np. wiśniową i dodaj odrobinę drożdży, potem do szczelnej butli, np. po szampanie. Po 2 dobach laktoza przefermentuje i zrobi się szampan (bardzo ładnie się pieni). W ogóle na serwatce powinno się robić napoje, np z sokami owocowymi, ponieważ serwatka zawiera prawie całą laktozę i wszystkie sole mineralne mleka. Moja babcia gotując kwaskowe zupy (ogórkową, szczawiową) używała serwatki zamiast wody.

  • Autor: skolopendra Data: 2006-05-20 20:59:44

    Tak! Pamiętam takie szampany serwatkowe z czasów dzieciństwa. Sprzedawali je w butelkach od śmietany z kapslem. Pamiętam też, że te butelki były zawsze strasznie klejące i przyklejały się do sklepowej pólki. A jak się już udało odkleić (szarpnięciem oczywiście), to szampan, jak to szampan - strzelał i trzeba było odklejać drugą butelkę Ale ten smak pamiętam do dziś!

  • Autor: Zojka Data: 2006-05-21 14:32:49

    Wielkie dzięki!
    A nadmiar serwatki można zamrozić, czy lepiej pasteryzować?

Przejdź do pełnej wersji serwisu