Forum

Kuchenne porady

kurczak po grecku

  • Autor: Ulla Data: 2006-05-21 09:41:58

    bardzo proszę o przepis na kurczaka po grecku wiem że się kawałki piersi z kurczaka  panieruje się w cieście naleśnikowym później smaży i wkłada do jakiejś zalewy następnie robi się sos z korniszonów, pieczarek marynowanych, cebuli , keczupu i nie wiem co jeszcze i jest to pyszne .    proszę o pomoc

  • Autor: sealand1 Data: 2006-05-21 12:09:12

    Ja znalazłam tylko taki: Składniki: • 50 dag filetów z piersi kurczaka • 1 białko • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej • 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru • 1/4 szklanki oleju sos cytrynowy: • łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1,5 łyżki cukru pudru • 2 łyżki soku z cytryny • 3/4 szklanki rosołu z kurczaka • 1 łyżeczka wytrawnego sherry Sposób wykonania: Kurczaka kroimy w paski. W misce mieszamy białko z mąką ziemniaczaną, 1,2 łyżeczki soli i imbirem i wkładamy kurczaka. Wstawiamy do lodówki na półgodziny. Odsączonego z marynaty kurczaka smażymy na oleju, mieszając,5 - 7 minut - kurczak ma być miękki, ale nie zrumieniony. Zdejmujemy kurczaka z patelni i czyścimy ją z oleju. Mieszamy mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami zimnej wody, wlewamy na patelnię, dodajemy cukier, sok z cytryny, rosół i sherry. Gotujemy na dużym ogniu 1 minutę, mieszając. Do sosu wkładamy kurczaka, mieszamy. Podajemy z makaronem i smażonymi warzywami.

  • Autor: bea39 Data: 2006-05-22 09:49:26

    mówiąc szczerze w moich przepisach na kurczaka z Grecji mie ma takiego, sa za to inne bardzo smaczne. oto jeden z nich. http://wielkiezarcie.com/przepis15407.html. Jesli chcesz wiecej daj znać to wklepię.

  • Autor: Ulla Data: 2006-05-24 15:44:13

    Dziekuje dziewczyny ale chyba to coś innego jadlam jestem Wam bardzo zobowiązana za zainteresowanie pozdrawiam

  • Autor: aryt Data: 2006-05-24 18:16:49

    Kurczak po grecku

    Składniki:

    2 piersi z kurczaka
    ½ cebuli pokrojonej w kostkę
    2 ząbki czosnku
    1 puszka koncentratu pomidorowego
    ½ szklanki bulionu
    ½ łyżeczki cynamonu
    ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
    pieprz, sól do smaku
    ½ szklanki oliwek, pokrojonych na połówki, bez pestek
    ½ szklanki pokrojonej natki pietruszki

    W sporym naczyniu rozgrzać olej (najlepsza będzie oliwa z oliwek). Na średnim ogniu podsmażyć kurczaka z obu stron. Dodać cebulę i pokrojony czosnek. Dusić na wolnym ogniu 2 minuty. Dodać rozprowadzony w szklance bulionu koncentrat pomidorowy. Przyprawić cynamonem, pieprzem cayenne oraz solą i zwykłym czarnym pieprzem (najlepszy byłby świeżo zmielony). Na koącu dodać oliwki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu kolejne 15 minut, przewracając co pewien czas kurczaka, aby nie przywierał do ścianek naczynia. Mięso z kurczaka wyjąć na talerz. Do pozostałego sosu dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, gotować przez 2 minuty na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Przed podaniem potrawy sosem polać kurczaka. Serwować z ryżem lub kluskami.

    Kurczak na sposób grecki

    Składniki:
    Pierś z kurczaka (może być cały kurczak dla dużej rodzinki), indyka lub każde inne mięsko, łyżeczka musztardy, oliwa, oregano, sól, troszeczkę pieprzu i deczko papryki, z 4 ziemniaki, na koniec potrzebna będzie także cytryna.

    Jak przyrządzić?
    Mięso solimy i układamy w brytfance, przyprawiamy tzn. posypujemy oregano, dajemy troszeczkę pieprzu i znikome ilości papryki. Obrane ziemniaki (nie ugotowane ziemniaki tylko surowe - dojdą w czasie pieczenia) przepoławiamy i układamy obok mięsa, ziemniaczki także posypujemy oregano i troszeczkę solimy, dajemy łyżkę musztardy i wszystko to polewamy oliwą. Po tych zabiegach całość wędruje do piekarnika na jakieś 90 min. Przed podaniem skrapiamy wszystko cytrynką i wcinamy. Smacznego.
    Kurczak z piekarnika z ziemniakami - Kotopulo furnu me patates
    1 kurczak (może to być każde inne mięso
    ziemniaki
    olej z oliwek (3/4 szklanki)
    sól, pieprz, oregano
    sok z cytryny
    1/2 szklanki wody
    Ziemniaki kroimy w duże kawałki. Dodajemy soli, pieprzu, oliwę. Dokładnie mieszamy i wkładamy do formy, do której wcześniej włożyliśmy osolonego kurczaka. Skrapiamy to wszystko sokiem z cytryny (około 2 cytryn), posypujemy oregano i dodajemy wodę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 22 stopni C około półtorej godziny.

  • Autor: Ulla Data: 2006-06-01 15:38:12

    wielkie dzięki Aryt za pracę jaką włożyłeś na wklepanie tych b. ciekawych przepisów chętnie z nich skorzystam bo brzmią smakowiciepozdrowionka

  • Autor: aryt Data: 2006-06-01 22:59:06

    Nie ma za co , polecam się na przyszłość .Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu