Moi drodzy Ala06 napisała pod przepisem który podałam ZŁOTA BERTA,że jest przepisany z ksiązki KUCHNIA POLSKA- MAŁGORZATY CAPRARI.Z tej książki podałam cztery przepisy. Nie napisałam skąd pochodzi ten przepis a reszta pochodzi od znajomych bądź też z gazet. Sprawdziłam przepisy Ali06 i one wszystkie pochodzą z tej książki. Teraz jak będę podawała jakiś przepis to będę podawała skąd pochodzi. Zazwyczaj staram się sprawdzac czy już taki przepis istnieje,żeby się nie powtarzał.W tym przypadku było moje przeoczenie.Już usuwam te przepisy. Przecież każdy podaje przepisy,czy to z książki kucharskiej,gazet,czy też od znajomych. Proszę napiszcie,czy słusznie napisała taki komentaż pod moim przepisem,skoro ja podałam z tej książki tylko cztery przepisy a Ala06 wszystkie.
regulamin mówi jasno - nie wpisywać przepisów z książek - takich słowo w słowo (i zamiana kolejności składników nie pomoże). Tutaj podanie źródła nic nie pomoże. Jeżeli przepis był inspiracją - wykonaliście go po swojemu, zmieniając proporcje, przyprawy - wtedy jest to twórczość własne, dobrze jest jednak podać skąd pochodzi (przykładem niech będzie przepis eNki). I przepisy z książek mozecie mieć w swoich książakch - tyle, że nie udostępnione
jezeli mogę prosić - nie wpisujcie w komentarzach, że to plagiat, przepisane. pamiętajcie, że w książkach są często przepisy zebrane- część osób znała je dużo wcześniej (poza tym każdy może wymyśleć podobny przepis, wystarczy wyobraźnia) - można niesłusznie posądzić. Wtedy piszcie do moderatorów - podając źródło, najlepiej dołączcie zdjęcie przepisu, ewentualnie skan - bo na jakiej podstawie my mamy wiedzieć, że jest tak jak mówicie, że nie jest to złośliwość - a zebranie wszystkich książek raczej jest niemożliwe.
Moi drodzy Ala06 napisała pod przepisem który podałam ZŁOTA BERTA,że jest przepisany z ksiązki KUCHNIA POLSKA- MAŁGORZATY CAPRARI.Z tej książki podałam cztery przepisy. Nie napisałam skąd pochodzi ten przepis a reszta pochodzi od znajomych bądź też z gazet.
Sprawdziłam przepisy Ali06 i one wszystkie pochodzą z tej książki.
Teraz jak będę podawała jakiś przepis to będę podawała skąd pochodzi.
Zazwyczaj staram się sprawdzac czy już taki przepis istnieje,żeby się nie powtarzał.W tym przypadku było moje przeoczenie.Już usuwam te przepisy.
Przecież każdy podaje przepisy,czy to z książki kucharskiej,gazet,czy też od znajomych.
Proszę napiszcie,czy słusznie napisała taki komentaż pod moim przepisem,skoro ja podałam z tej książki tylko cztery przepisy a Ala06 wszystkie.
Nie przejmuj się. To bardzo ważne, że potrafiłaś przyznać się do błędu. Co do owego komentarza, to ... pozostawiam to bez komentarza. :)
Popieram, nie ma się czym przejmować. Ja wychodzę z założenia, że nie chodzi o ilość tylko o jakość!
regulamin mówi jasno - nie wpisywać przepisów z książek - takich słowo w słowo (i zamiana kolejności składników nie pomoże). Tutaj podanie źródła nic nie pomoże. Jeżeli przepis był inspiracją - wykonaliście go po swojemu, zmieniając proporcje, przyprawy - wtedy jest to twórczość własne, dobrze jest jednak podać skąd pochodzi (przykładem niech będzie przepis eNki). I przepisy z książek mozecie mieć w swoich książakch - tyle, że nie udostępnione
jezeli mogę prosić - nie wpisujcie w komentarzach, że to plagiat, przepisane. pamiętajcie, że w książkach są często przepisy zebrane- część osób znała je dużo wcześniej (poza tym każdy może wymyśleć podobny przepis, wystarczy wyobraźnia) - można niesłusznie posądzić. Wtedy piszcie do moderatorów - podając źródło, najlepiej dołączcie zdjęcie przepisu, ewentualnie skan - bo na jakiej podstawie my mamy wiedzieć, że jest tak jak mówicie, że nie jest to złośliwość - a zebranie wszystkich książek raczej jest niemożliwe.
Ale sobie przeskrobałam, że nawet ekkore o mnie pisze;)hihi
Ale chyba nie negatywnie - służysz za wzór