Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Krótko i na temat

• Autor: Cewa2 Data: 2006-05-25 20:47:28

Mąż przebywa za granicą i w związku z charakterem pracy nie ma możliwości wziąć urlopu. Czy będę mogła podczas jego obecności wyrobić 4-letniemu dziecku paszport? Wiem, że potrzebna jest pisemna zgoda obydwojga rodziców, ale czy mąż musi osobiście stawiać się w urzędzie?

• Autor: gena Data: 2006-05-25 21:09:08

Najlepiej zadzwonić do urzędu paszportowego. Jak wyrabialam dziecku paszport musieliśmy być oboje w urzędzie.

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2006-05-25 21:51:12

Chyba bedzie musial byc osobiscie.Jak ja wyrabialam dziecku paszport to byl tylko maz bo myslal ze to wystarczy.Ja musialam i tak dojechac i podpisac tez w urzedzie paszportowym ze zgadzam sie ny wydanie paszportu.To bylo4 lata temu i nie mysle zeby cos sie zmienilo.Moze to glupie.Ale jesli rodzice nie sa np. razem i jeden rodzic powiedzmy mieszka za granica i chcialby zabrac dziecko do siebie to wtedy nie mialby problemu.Wystarczylo by tylko wyrobic paszport i zabrac dziecko bez wiedzy drugiego rodzica.Na pewno nie potrzeba zgody drugiego rodzica jesli sie jest po rozwodzie i drugi rodzic ma odebrane prawa rodzicielskie(moja znajoma wyrabiala corce tak paszport nie potrzebowala zgody swojego eks bo on ma odebrane prawa rodzicielskie)Ale dla pewnosci zadzwon do urzedu paszportowego.Pozdrawiam

• Autor: nutella Data: 2006-05-25 21:55:04

Z tego co wiem to tak, i ojciec i matka muszą być osobiście.

• Autor: jola Data: 2006-05-25 21:58:41

Ja w sierpniu wyrabiałam synowi paszport i musieliśmy być oboje z mężem .

• Autor: angela Data: 2006-05-25 22:36:20

Właśnie czekam na paszport swój i córki . Przy składaniu wniosku muszą być obecni oboje rodzice i podpisać zgodę. Potrzebny jest także " Odpis skrócony aktu urodzenia "dziecka.

• Autor: ekkore Data: 2006-05-26 08:42:31

Z tego co wiem - nawet po rozwodzie oboje rodzice muszą być - to zabezpieczenie na wypadek, gdyby jedna ze stron chciała "ukraść" dziecko i wywieźć za granice. No chyba, że odebrane prawa rodzicielskie (jak dalej piszesz).

• Autor: Cewa2 Data: 2006-05-26 08:56:42

Powiem krótko FATALNIE

• Autor: bea39 Data: 2006-05-26 12:09:28

Dowiedz sie, czy w Twoim przypadku nie wystarczy jego pisemna zgoda potwierdzona przez naszą placówke dyplomatyczną.Wyrabiając dziecku paszport pytano i to.Bojedno z rodziców było za granicą i nie mogło osobiście przyjechać. 

• Autor: lidia124 Data: 2006-05-28 21:55:12

Użytkownik bea39 napisał w wiadomości:
    > Dowiedz sie, czy w Twoim przypadku nie wystarczy jego pisemna zgoda
    > potwierdzona przez naszą placówke dyplomatyczną.Wyrabiając dziecku paszport
    > pytano i to.Bojedno z rodziców było za granicą i nie mogło osobiście
    > przyjechać. 
    Mozna jeszcze zwrocic się do Sądu Rodzinnego o wydanie zgody na paszport

Przejdź do pełnej wersji serwisu