Forum

Gawędy o jedzeniu

creme anglais - krem angielski

  • Autor: katka66 Data: 2006-06-01 13:30:28

    byłam kiedys we francji i tam w markecie sprzedawano creme anglais w takim malutkim kartoniku tekturowym jak smietanka slodka czesto jest pakowana.byl przepyszny zwlaszcza z biszkopcikami.czy ktos wie jaki jest przepis na to cudo lub gdzie moge dostac gotowy?????????????

  • Autor: Malena Data: 2006-06-01 14:47:38

    Chyba cie poratuje. Wlasnie znalazlam na niemieckiej stronie przepis na creme anglais.
    A oto on:

    250 ml mleka
    250 ml smietany kremowki
    1 laska wanilii
    7 zoltek
    200 g cukru pudru


    Przygotowac kapiel wodna. Mleko i smietane wlac do garnka, zetrzec laske wanilii i dodac do mieszanki. Zagotowac wszystko, ciagle mieszajac trzepaczka. W miedzyczasie utrzec zoltka z cukrem pudrem. Goraca mieszanke mleka i smietany przelac przez geste sito( takie do maki ) prosto do utartych jajek. Znowu wszystko zagotowac w kapieli wodnej. Dobrze wymieszac i odstawic do wystygniecia.

    Dodana jest tez wskazowka, ze mozna ten krem udoskonalic dodajac do zoltek lyzke rumu.

    Zycze smacznego i pozdrawiam.

  • Autor: malina Data: 2006-06-02 13:03:31

    Jak myślicie, czy w kąpieli wodnej wszystko od początku, czy dopiero na etapie łączenia mleka i śmietany z jajami?

  • Autor: Malena Data: 2006-06-02 14:07:25

    W przepisie bylo, ze wszystko od poczatku robic w kapieli wodnej.

  • Autor: katka66 Data: 2006-06-05 14:17:58

    dziekuje bardzo za pomoc.pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu