Forum

Kuchenne porady

Polewa do zapiekanek

  • Autor: g.paula Data: 2006-06-02 23:00:48

    Zostało mi dużo makaronu to postanowiłam zrobić zapiekanke typu "oczyszczanie lodówki". Mam problem z zapiekankami bo mi zawsze suche wychodzą, bo nigdy nie daje sosu. A czemu? Bo nie znam przepisu :P Znacie może jakiś dobry przepis na polewe/sos do zapiekanki makarnowej? Prosze o szybką odpowiedź

  • Autor: nutella Data: 2006-06-02 23:13:05

    Polecam śmietanę i starty żółty ser, sól, pieprz.

  • Autor: nutella Data: 2006-06-02 23:15:43

    Może też być sos pomidorowy: przecier, sól, pieprz, żółty ser (ew. parmezan). Można też dodać zioła do pizzy, bazylię, oregano. Wszytsko zalezy co lubisz i z czego robisz zapiekankę:)

  • Autor: nina Data: 2006-06-03 10:05:14

    Ja polewam zapiekanki dobrą śmietaną, do której dodaję żółtko. przyprawiam solą i pieprzem, całość posypuję żółtym serem.

  • Autor: nina Data: 2006-06-07 09:13:41

    Oczywiście

  • Autor: nina Data: 2006-06-07 09:15:14

    Przepraszam, oczywiście to zależy od wielkości naczynia w którym zapiekamy. Jeżeli jest duże to można dać więcej śmietany

  • Autor: g.paula Data: 2006-06-06 17:36:56

    Nie głupia jest wersja śmietana, jajka, przyprawy i ser. W jakiej proporcji śmietane do jajec? A może ktoś zna pzepis na polewe z terka topionego w kwadracikach? to w sumie też wydaje mi się być dobrą opcją

  • Autor: nina Data: 2006-06-07 09:09:16

    Wystarczy mała śmietana  ok.200 ml i jedno żółtko / białko nie/

  • Autor: Glumanda Data: 2006-06-03 21:21:24

    Ja uzywam czesto zupy w proszku, ktora robie w mniejszej ilosci wody i dodaje troche smietany. Nadaje sie a to najlepiej zupa pieczarkowa, z pory, pomidorowa. Ewentualnie inna propozycja, nie zawiaracjeca duzo tluszczu a mimo to nadaje zapiekance wymagana wilgotnosc.
    Szklanka wody z lyzeczka vegety zagotowac. W malek ilosci zimnej wody rozpuscic plaska lyzke maki. Dodac do gotujacej sie "zupki" przyprawic pieprzem. Mozna chlupnac odrobinke smietany do zabielenia. Pa pa!!

  • Autor: effkkaa Data: 2006-06-08 12:20:46

    Ja robie sos beszamelowy - super pasuje do wszystkich rodzajów makaronu ;) Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu