Zostało mi dużo makaronu to postanowiłam zrobić zapiekanke typu "oczyszczanie lodówki". Mam problem z zapiekankami bo mi zawsze suche wychodzą, bo nigdy nie daje sosu. A czemu? Bo nie znam przepisu :P Znacie może jakiś dobry przepis na polewe/sos do zapiekanki makarnowej? Prosze o szybką odpowiedź
Może też być sos pomidorowy: przecier, sól, pieprz, żółty ser (ew. parmezan). Można też dodać zioła do pizzy, bazylię, oregano. Wszytsko zalezy co lubisz i z czego robisz zapiekankę:)
Nie głupia jest wersja śmietana, jajka, przyprawy i ser. W jakiej proporcji śmietane do jajec? A może ktoś zna pzepis na polewe z terka topionego w kwadracikach? to w sumie też wydaje mi się być dobrą opcją
Ja uzywam czesto zupy w proszku, ktora robie w mniejszej ilosci wody i dodaje troche smietany. Nadaje sie a to najlepiej zupa pieczarkowa, z pory, pomidorowa. Ewentualnie inna propozycja, nie zawiaracjeca duzo tluszczu a mimo to nadaje zapiekance wymagana wilgotnosc. Szklanka wody z lyzeczka vegety zagotowac. W malek ilosci zimnej wody rozpuscic plaska lyzke maki. Dodac do gotujacej sie "zupki" przyprawic pieprzem. Mozna chlupnac odrobinke smietany do zabielenia. Pa pa!!
Zostało mi dużo makaronu to postanowiłam zrobić zapiekanke typu "oczyszczanie lodówki". Mam problem z zapiekankami bo mi zawsze suche wychodzą, bo nigdy nie daje sosu. A czemu? Bo nie znam przepisu :P Znacie może jakiś dobry przepis na polewe/sos do zapiekanki makarnowej? Prosze o szybką odpowiedź
Polecam śmietanę i starty żółty ser, sól, pieprz.
Może też być sos pomidorowy: przecier, sól, pieprz, żółty ser (ew. parmezan). Można też dodać zioła do pizzy, bazylię, oregano. Wszytsko zalezy co lubisz i z czego robisz zapiekankę:)
Ja polewam zapiekanki dobrą śmietaną, do której dodaję żółtko. przyprawiam solą i pieprzem, całość posypuję żółtym serem.
Oczywiście
Przepraszam, oczywiście to zależy od wielkości naczynia w którym zapiekamy. Jeżeli jest duże to można dać więcej śmietany
Nie głupia jest wersja śmietana, jajka, przyprawy i ser. W jakiej proporcji śmietane do jajec? A może ktoś zna pzepis na polewe z terka topionego w kwadracikach? to w sumie też wydaje mi się być dobrą opcją
Wystarczy mała śmietana ok.200 ml i jedno żółtko / białko nie/
Ja uzywam czesto zupy w proszku, ktora robie w mniejszej ilosci wody i dodaje troche smietany. Nadaje sie a to najlepiej zupa pieczarkowa, z pory, pomidorowa. Ewentualnie inna propozycja, nie zawiaracjeca duzo tluszczu a mimo to nadaje zapiekance wymagana wilgotnosc.
Szklanka wody z lyzeczka vegety zagotowac. W malek ilosci zimnej wody rozpuscic plaska lyzke maki. Dodac do gotujacej sie "zupki" przyprawic pieprzem. Mozna chlupnac odrobinke smietany do zabielenia. Pa pa!!
Ja robie sos beszamelowy - super pasuje do wszystkich rodzajów makaronu ;) Pozdrawiam