Wiem wiem, najlepiec takie grzybki zjeść tak jak są... Mam kilka słoiczków marynowanych borowików. Podobno dobre, ja się nie znam, bo nie lubie. Zastanawiam się z czym je zmieszać, żeby wyszło coś smacznego? Lubie grzyby smażone, na słono, albo jako przyprawę, zupę, natomiast w occie nie bardzo :/ Pozdrawiam :)
A gdybyś zrobiła pyszny domowy sos korniszonowo-grzybowy na bazie dobrego majonezu? Podany do dobrej wędliny lub pasztetu uświetni jego smak. Podać proporcje?Pozdrawiam!
Słoik grzybków odcedzonych z zalewy należy drobniutko posiekać. To żmudne zajęcie, bo dranie są śliskie, ale na pewno się uda, od tego zależeć będzie konsystencja naszego sosu. Ogórki należy zetrzeć na drobniutkiej tarce. Cebulkę drobniutko posiekać i delikatnie osolić, żeby zmiękła. Zmieszać majonez z siekaniną i startymi ogórkami, doprawić delikatnie do smaku solą i szczyptą cukru. Gdyby sos był za gęsty, można wlać kilka łyżek zalewy z korniszonów. Sos jest banalny, uzyskuje pełnię smaku po kilku godzinach, gdy się "przegryzie", najlepiej w lodówce. Gdy go podaję, zazwyczaj reakcją na jego prosty przepis jest zdziwienie. Ale polecam, naprawdę. Pozdrawiam!
Zacznę do tego, że ośmieliłam się spróbować tych obślizgłych drani... Pyszności! :D Zawsze wydawało mi się, że będą jak maślaki z sosu, czyli absolutnie fuj, a tutaj pyszne, kruche smakowitości :]
A sosik zrobiłam tak: grzybki posiekałam, ogórka starłam i odsączyłam. Wymieszałam i doprawiłam majonezem. Summa sumarum dałam dużo mniej majonezu, tylko tak na tło. Nie dodałam cebuli i nie doprawiałam - grzybki są ossstrrre :]
Wcinam teraz sosik z chlebkiem :] MNIAM! Dzięki! W tym roku zamarynuję co się tylko znajdzie :]
Moja koleżanka robi najlepszą na świecie sałatkę grzybową. Marynowane grzyby wszelkiej masci, borowiki również, kroi dość drobno, do tego dodaje drobno pokrojoną cebulę, groszek konserwowy. Doprawia do smaku solą i pieprzem, zalewa majonezem. Sałatkę robi zawsze 1 dzień przed spożyciem, żeby przeszła smakami. Przechwywuje oczywiście w lodówce. Na imprezach sałatka znika błyskawicznie. Pychotka.
Wiem wiem, najlepiec takie grzybki zjeść tak jak są...
Mam kilka słoiczków marynowanych borowików. Podobno dobre, ja się nie znam, bo nie lubie. Zastanawiam się z czym je zmieszać, żeby wyszło coś smacznego?
Lubie grzyby smażone, na słono, albo jako przyprawę, zupę, natomiast w occie nie bardzo :/
Pozdrawiam :)
A gdybyś zrobiła pyszny domowy sos korniszonowo-grzybowy na bazie dobrego majonezu? Podany do dobrej wędliny lub pasztetu uświetni jego smak. Podać proporcje?Pozdrawiam!
Jasne :)
1 słoik dobrego majonezu, pikantnego w smaku (kielecki, pomorski, kętrzyński, ew. helmann's oryginalny)
1 słoik grzybków marynowanych
4 ogórki korniszony (z zalewy octowej)
1 średnia cebulka
sól, cukier
Słoik grzybków odcedzonych z zalewy należy drobniutko posiekać. To żmudne zajęcie, bo dranie są śliskie, ale na pewno się uda, od tego zależeć będzie konsystencja naszego sosu. Ogórki należy zetrzeć na drobniutkiej tarce. Cebulkę drobniutko posiekać i delikatnie osolić, żeby zmiękła. Zmieszać majonez z siekaniną i startymi ogórkami, doprawić delikatnie do smaku solą i szczyptą cukru. Gdyby sos był za gęsty, można wlać kilka łyżek zalewy z korniszonów.
Sos jest banalny, uzyskuje pełnię smaku po kilku godzinach, gdy się "przegryzie", najlepiej w lodówce. Gdy go podaję, zazwyczaj reakcją na jego prosty przepis jest zdziwienie. Ale polecam, naprawdę. Pozdrawiam!
Zacznę do tego, że ośmieliłam się spróbować tych obślizgłych drani... Pyszności! :D Zawsze wydawało mi się, że będą jak maślaki z sosu, czyli absolutnie fuj, a tutaj pyszne, kruche smakowitości :]
A sosik zrobiłam tak: grzybki posiekałam, ogórka starłam i odsączyłam. Wymieszałam i doprawiłam majonezem. Summa sumarum dałam dużo mniej majonezu, tylko tak na tło. Nie dodałam cebuli i nie doprawiałam - grzybki są ossstrrre :]
Wcinam teraz sosik z chlebkiem :] MNIAM!
Dzięki! W tym roku zamarynuję co się tylko znajdzie :]
Moja koleżanka robi najlepszą na świecie sałatkę grzybową. Marynowane grzyby wszelkiej masci, borowiki również, kroi dość drobno, do tego dodaje drobno pokrojoną cebulę, groszek konserwowy. Doprawia do smaku solą i pieprzem, zalewa majonezem. Sałatkę robi zawsze 1 dzień przed spożyciem, żeby przeszła smakami. Przechwywuje oczywiście w lodówce. Na imprezach sałatka znika błyskawicznie. Pychotka.
U mnie w domu zawsze grzybki marynowane zalewano śmietaną i posypywano szczypiorkiem i pieprzem.Podawano do mięsa. Smacznego.
Narobiłyście mi smaka na grzybki w occie. Zaraz idę zrewidować piwnice, czy jakiś słoiczek się nie zawieruszył