Witam, bardzo smakuje mi ciasto które kupuje w kawiarence, nazywa się deser cynamonowo-jabłkowy. Spód to jakby murzynek. na nim są jabłka z cynamonem a na jabłkach masa prawdopodobnie budyniowa. Polane czekoladą z orzeszkami. Czy ktos kojarzy to ciasto?
witam, ciasto jest podobne jeżeli chodzi o składniki, tylko to moje zawiera jeszcze cynamon. No i nie ma biszkoptu u góry. Natomiast spód jest bardzo czekoladowy i troszkę nasączony. Bardzo dziękuję za wszelkie chęci i pomoc.
Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Białka ubić na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodawać stopniowo cukier i roztrzepane żółtka. Delikatnie zmieszać z maką. Piec w niezbyt gorącym piekarniku około 30 min.
Jajka ubić z obydwoma rodzajami mąki. Zagotować mleko z cukrem, dodać ubite jaja z mąką, mieszając pozostawić na ogniu ,aż zgęstnieje. Ostudzić Masło utrzeć na pulchną masę, nastepnie dodawać stopniowo budyń. Po utarciu podzielić na dwie części . Do jednej dodać sok z cytryny. (Białej masy może być więcej ,bo w drugiej bakalie zwiększają objetość). Do drugiej kakao, spirytus, posiekaną czekoladę, orzechy i rodzynki. Przygotowac galaretkę, ostudzic ( tuż przed użyciem powinna byc lekko stężała) Finał: Na biszkopt nalożyć masę kakaowo-bakaliową , następnie masę cytrynową, na której z kolei ulożyć duszone jabłka i zalać galaretką.
Składniki na 20 porcji: 19 czubatych łyżek mąki (38 dag), 10 płaskich łyżek masła lub margaryny (20 dag), 3/4 szklanki cukru (18 dag), 6 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, otarta skórka i sok z jednej cytryny, szczypta soli, 1 i 1/2 pojemnika (30 dag) śmietany kremówki, 1,3 kg jabłek, 1 opakowanie (20 dag masy marcepanowej), 10 dag siekanych migdałów, 10 dag cukru pudru, 1 torebka budyniu migdałowego lub waniliowego), 40 ml calvadosu lub winiaku, tłuszcz do blachy.
Utrzeć tłuszcz z cukrem, wbić 4 jajka. Wlać 1/2 pojemnika śmietany, dodać sól i otartą skórkę z cytryny. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Usunąć środki, a miąższ pokroić na cząstki. Skropić sokiem z cytryny. Oddzielić białka od żółtek pozostałych jajek. Utrzeć żółtka z marcepanem, połączyć z resztą śmietany. Dodać budyń i migdały, wymieszać z ubitym białkiem. Wyłożyć ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę. Obłożyć gęsto jabłkami, pokryć polewą
Witam,
bardzo smakuje mi ciasto które kupuje w kawiarence, nazywa się deser cynamonowo-jabłkowy. Spód to jakby murzynek. na nim są jabłka z cynamonem a na jabłkach masa prawdopodobnie budyniowa. Polane czekoladą z orzeszkami. Czy ktos kojarzy to ciasto?
Czy o takie ciasto chodzi? (bez biszkoptu u góry) http://wielkiezarcie.com/przepis15928.html
witam,
ciasto jest podobne jeżeli chodzi o składniki, tylko to moje zawiera jeszcze cynamon. No i nie ma biszkoptu u góry. Natomiast spód jest bardzo czekoladowy i troszkę nasączony. Bardzo dziękuję za wszelkie chęci i pomoc.
Ambasador
Wykonanie:
biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Białka ubić na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodawać stopniowo cukier i roztrzepane żółtka. Delikatnie zmieszać z maką. Piec w niezbyt gorącym piekarniku około 30 min.
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
6 dkg. mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
40 dkg. cukru
3 kostki masła + 1 kostka margaryny
cytryna
kakao
kieliszek spirytusu
czekolada (posiekana)
bakalie: orzechy, rodzynki
ok 1 kg jabłek duszonych
2 galaretki
Jajka ubić z obydwoma rodzajami mąki. Zagotować mleko z cukrem, dodać ubite jaja z mąką, mieszając pozostawić na ogniu ,aż zgęstnieje. Ostudzić Masło utrzeć na pulchną masę, nastepnie dodawać stopniowo budyń. Po utarciu podzielić na dwie części . Do jednej dodać sok z cytryny. (Białej masy może być więcej ,bo w drugiej bakalie zwiększają objetość). Do drugiej kakao, spirytus, posiekaną czekoladę, orzechy i rodzynki. Przygotowac galaretkę, ostudzic ( tuż przed użyciem powinna byc lekko stężała)
Finał:
Na biszkopt nalożyć masę kakaowo-bakaliową , następnie masę cytrynową, na której z kolei ulożyć duszone jabłka i zalać galaretką.
Składniki na 20 porcji:
19 czubatych łyżek mąki (38 dag),
10 płaskich łyżek masła lub margaryny (20 dag),
3/4 szklanki cukru (18 dag),
6 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
otarta skórka i sok z jednej cytryny,
szczypta soli,
1 i 1/2 pojemnika (30 dag) śmietany kremówki,
1,3 kg jabłek,
1 opakowanie (20 dag masy marcepanowej),
10 dag siekanych migdałów,
10 dag cukru pudru,
1 torebka budyniu migdałowego lub waniliowego),
40 ml calvadosu lub winiaku,
tłuszcz do blachy.
Utrzeć tłuszcz z cukrem, wbić 4 jajka. Wlać 1/2 pojemnika śmietany, dodać sól i otartą skórkę z cytryny. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Usunąć środki, a miąższ pokroić na cząstki. Skropić sokiem z cytryny. Oddzielić białka od żółtek pozostałych jajek. Utrzeć żółtka z marcepanem, połączyć z resztą śmietany. Dodać budyń i migdały, wymieszać z ubitym białkiem. Wyłożyć ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę. Obłożyć gęsto jabłkami, pokryć polewą