Forum

Gawędy o jedzeniu

czy ktoś zna to ciasto?

  • Autor: amelia.k Data: 2006-06-08 11:55:41

    Witam,
    bardzo smakuje mi ciasto które kupuje w kawiarence, nazywa się deser cynamonowo-jabłkowy. Spód to jakby murzynek. na nim są jabłka z cynamonem a na jabłkach masa prawdopodobnie budyniowa. Polane czekoladą z orzeszkami. Czy ktos kojarzy to ciasto?

  • Autor: Wiola1 Data: 2006-06-08 12:35:06

    Czy o takie ciasto chodzi? (bez biszkoptu u góry) http://wielkiezarcie.com/przepis15928.html

  • Autor: amelia.k Data: 2006-06-08 13:00:04

    witam,
    ciasto jest podobne jeżeli chodzi o składniki, tylko to moje zawiera jeszcze cynamon. No i nie ma biszkoptu u góry. Natomiast spód jest bardzo czekoladowy i troszkę nasączony. Bardzo dziękuję za wszelkie chęci i pomoc.

  • Autor: aryt Data: 2006-06-08 17:28:32

    Ambasador

    Wykonanie:
    biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Białka ubić na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodawać stopniowo cukier i roztrzepane żółtka. Delikatnie zmieszać z  maką. Piec w niezbyt gorącym piekarniku około 30 min.

    4 jajka
    1 łyżka mąki pszennej
    6 dkg. mąki ziemniaczanej
    1/2 litra mleka
    40 dkg. cukru
    3 kostki masła + 1 kostka margaryny
    cytryna
    kakao
    kieliszek spirytusu
    czekolada (posiekana)
    bakalie: orzechy, rodzynki
    ok 1 kg jabłek duszonych
    2 galaretki

    Jajka ubić z obydwoma rodzajami mąki. Zagotować mleko z cukrem, dodać ubite jaja z mąką, mieszając pozostawić na ogniu ,aż zgęstnieje. Ostudzić Masło utrzeć na pulchną masę, nastepnie dodawać stopniowo budyń. Po utarciu podzielić na dwie części . Do jednej dodać sok z cytryny. (Białej masy może być więcej ,bo w drugiej bakalie zwiększają objetość). Do drugiej kakao, spirytus, posiekaną czekoladę, orzechy i rodzynki. Przygotowac galaretkę, ostudzic ( tuż przed użyciem powinna byc lekko stężała)
    Finał:
    Na biszkopt nalożyć masę kakaowo-bakaliową , następnie masę cytrynową, na której z kolei ulożyć duszone jabłka i zalać galaretką.

  • Autor: aryt Data: 2006-06-08 17:35:00

    Jabłecznik z polewą marcepanową

    wydruk



    Składniki na 20 porcji:
    19 czubatych łyżek mąki (38 dag),
    10 płaskich łyżek masła lub margaryny (20 dag),
    3/4 szklanki cukru (18 dag),
    6 jajek,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    otarta skórka i sok z jednej cytryny,
    szczypta soli,
    1 i 1/2 pojemnika (30 dag) śmietany kremówki,
    1,3 kg jabłek,
    1 opakowanie (20 dag masy marcepanowej),
    10 dag siekanych migdałów,
    10 dag cukru pudru,
    1 torebka budyniu migdałowego lub waniliowego),
    40 ml calvadosu lub winiaku,
    tłuszcz do blachy.

    Utrzeć tłuszcz z cukrem, wbić 4 jajka. Wlać 1/2 pojemnika śmietany, dodać sól i otartą skórkę z cytryny. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Usunąć środki, a miąższ pokroić na cząstki. Skropić sokiem z cytryny. Oddzielić białka od żółtek pozostałych jajek. Utrzeć żółtka z marcepanem, połączyć z resztą śmietany. Dodać budyń i migdały, wymieszać z ubitym białkiem. Wyłożyć ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę. Obłożyć gęsto jabłkami, pokryć polewą

Przejdź do pełnej wersji serwisu