W sobotę organizujemy na działce ognisko. Tak ,tak ognisko, wszyscy pamiętamy z dzieciństwa ogniska jeszcze z przed ery grilowania. Co zrobić na ognisku tradycyjne kiełbaski, pieczone jabłka, pieczony chleb. Pycha. macie jeszcze jakieś inne ogniskowe pomysły??? proszę o nie. Pozdrawiam EWA6
Ziemniaki mozna przeciac w zdluż na pol, wydrązyć i na dziać boczkiem przesmażonym z cebulką. Spiąć wykalaczkami, owinąć folią alumniową.... z sosem czosnkowym pycha...
Zagnieść ciasto z razowej mąki żytniej i wody. Do środka włożyć ryż ugotowany na mleku. Po ulepieniu pierogów, trzeba posmarować je na wierzchu pastą z masła i z posiekanego jajka na twardo. Piecze się je krótko i na dużym ogniu, żeby były chrupiące.
Ziemniaczki a la ognisko Składniki: 1 kg młodych drobnych ziemniaczków (w zimę polecam odmianę holenderską dostępną w marketach). Panierka: mąka, bułka tarta, łyżka mąki ziemniaczanej (ale niekoniecznie), szczypta chili, olej do smażenia
Ziemniaczki umyć, pokroić na cząstki (nie obierać). Przygotowanie panierki: Wymieszać składniki. Ziemniaczki zanurzać w wodzie, następnie obtoczyć w panierce. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć ziemniaczki na rumiany kolor (najlepsze są trochę spieczone, ale nie spalone. Im bardziej spieczone, tym bardziej smakiem przypominają ziemniaki z ogniska). Podawać posypane solą (według uznania). Wybornie smakują z sosem czosnkowym, który przygotowuje się z: kubeczka jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek majonezu i szczypty pieprzu (wszystkie składniki wymieszać i zostawić na ok. 15 min, żeby smaki się przegryzły). Makaron zapiekany na ognisku
Wrzuca się do gara makaron :nitki, muszelki, kolanka i co tam się znajdzie; do drugiego cebulkę pokrojoną w paski, kiełbaskę zwyczajną i smaży. do tego dorzuca się sos do spaghetti (polecam słodko - kwaśny) i koncentraty pomidorowe, mielonki, i to co jest na biwaku oprócz pasztetów( niedobre wychodzą) trochę przypraw solowo-pieprznych. do miski :makaron, na to bebelucha i serek żółty .I pichci w garnku nad ogniskiem.
RYBA PIECZONA W GLINIANYM GARNKU
1 kg ryb słodkowodnych, 10 młodych ziemniaków, 3 łyżki oleju, 10 dag wędzonej słoniny, kilka marchwi, 3 cebule, szklanka młodego, zielonego groszku, 5-10 sztuk świeżych grzybów, koper, natka pietruszki, trochę kminku lub kilka jagód jałowca, sól
Wykopać dość głęboki dół i rozpalić w nim ognisko. Gdy się wypali i utworzy się popiół, przygotować gliniany garnek z pokrywą. Na jego dnie ułożyć słoninę w plastrach, na niej - warstwami sprawioną opłukaną i pokrajaną w niewielkie dzwonka rybę, talarki obranych ziemniaków, marchwi i cebuli, oczyszczone grzyby, groszek, przyprawy, olej i sól. garnek przykryć szczelnie, oblepić gliną i wstawić do gorącego popiołu, którym obsypać go w całości. Na wierzchu rozpalić ognisko. Po 1 godzinie potrawa będzie gotowa.
Zrob maselko ziolowe: koperek, pietruszka, szczypiorek, czosnek, natka selera, lubczyk, sol i miekkie maslo. Wymieszac, sprobowac czy dosyc slone i delektowac sie. Jest super na ziemniaczka z ogniska ale i na chlebek!!! Smacznego!!
Kiedyś na biwaku zrobiłam rybę (złowioną w jeziorze)-okonie płotki itp na ognisku. Po wyczyszczeniu natarłam solą w środku i na zewnątrz, pieprzem i włożyłam do środka krążki cebuli, następnie nadziałam na patyki (z ostrym zakończeniem w krztałcie "V") i smażyliśmy je nad ogniskiem. Wtedy to było spontaniczne i bardzo wszystkim smakowało, zwłaszcza gdy się jest głodnym. Teraz proponowałabym natrzeć vegetą lub ziołami wg gustu, włożyć cebulkę i spiąć lekko wykałaczką, żeby nie wypadła ta cebulka i nadziać na patyki. Proponuję też usmażyć chleb nad ogniskiem i kiedy już będzie chrupiący wetrzeć w niego ząbek czosnku (łatwo się wciera-podobnie jak na tarce) i ułożyć na nim wcześniej pokrojone (bez skórki) pomidory z dodatkiem bazylii, soli i pieprzu oraz oliwy z oliwek. Taki czosnkowy chlebek z pomidorkami jest świetnym dodatkiem do potraw z ogniska...
W sobotę organizujemy na działce ognisko. Tak ,tak ognisko, wszyscy pamiętamy z dzieciństwa ogniska jeszcze z przed ery grilowania.
Co zrobić na ognisku tradycyjne kiełbaski, pieczone jabłka, pieczony chleb. Pycha.
macie jeszcze jakieś inne ogniskowe pomysły??? proszę o nie. Pozdrawiam EWA6
A może pieczone ziemniaki- pycha!!!
Ziemniaki mozna przeciac w zdluż na pol, wydrązyć i na dziać boczkiem przesmażonym z cebulką. Spiąć wykalaczkami, owinąć folią alumniową.... z sosem czosnkowym pycha...
Mniam już mi ślinka cieknie , spróbuję dzięki.
tak ale jak zrobić by nie tak nie brudziły??
mozesz owinac w folie aluminiowa blyszczaca strona do srodka. Pozdrawiam serdecznie
PIEROGI KARELSKIE (KARJALAN PIIRAKKA)
Zagnieść ciasto z razowej mąki żytniej i wody. Do środka włożyć ryż ugotowany na mleku. Po ulepieniu pierogów, trzeba posmarować je na wierzchu pastą z masła i z posiekanego jajka na twardo. Piecze się je krótko i na dużym ogniu, żeby były chrupiące.
Ziemniaczki a la ognisko
Składniki:
1 kg młodych drobnych ziemniaczków (w zimę polecam odmianę holenderską dostępną w marketach).
Panierka:
mąka,
bułka tarta,
łyżka mąki ziemniaczanej (ale niekoniecznie),
szczypta chili,
olej do smażenia
Ziemniaczki umyć, pokroić na cząstki (nie obierać). Przygotowanie panierki: Wymieszać składniki. Ziemniaczki zanurzać w wodzie, następnie obtoczyć w panierce. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć ziemniaczki na rumiany kolor (najlepsze są trochę spieczone, ale nie spalone. Im bardziej spieczone, tym bardziej smakiem przypominają ziemniaki z ogniska). Podawać posypane solą (według uznania). Wybornie smakują z sosem czosnkowym, który przygotowuje się z: kubeczka jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek majonezu i szczypty pieprzu (wszystkie składniki wymieszać i zostawić na ok. 15 min, żeby smaki się przegryzły).
Makaron zapiekany na ognisku
Wrzuca się do gara makaron :nitki, muszelki, kolanka i co tam się znajdzie; do drugiego cebulkę pokrojoną w paski, kiełbaskę zwyczajną i smaży. do tego dorzuca się sos do spaghetti (polecam słodko - kwaśny) i koncentraty pomidorowe, mielonki, i to co jest na biwaku oprócz pasztetów( niedobre wychodzą) trochę przypraw solowo-pieprznych. do miski :makaron, na to bebelucha i serek żółty .I pichci w garnku nad ogniskiem.
RYBA PIECZONA W GLINIANYM GARNKU
1 kg ryb słodkowodnych,
10 młodych ziemniaków,
3 łyżki oleju,
10 dag wędzonej słoniny,
kilka marchwi,
3 cebule,
szklanka młodego,
zielonego groszku,
5-10 sztuk świeżych grzybów,
koper,
natka pietruszki,
trochę kminku lub kilka jagód jałowca,
sól
Wykopać dość głęboki dół i rozpalić w nim ognisko. Gdy się wypali i utworzy się popiół, przygotować gliniany garnek z pokrywą. Na jego dnie ułożyć słoninę w plastrach, na niej - warstwami sprawioną opłukaną i pokrajaną w niewielkie dzwonka rybę, talarki obranych ziemniaków, marchwi i cebuli, oczyszczone grzyby, groszek, przyprawy, olej i sól. garnek przykryć szczelnie, oblepić gliną i wstawić do gorącego popiołu, którym obsypać go w całości. Na wierzchu rozpalić ognisko. Po 1 godzinie potrawa będzie gotowa.
gdzie znajdę taki gar chętnie taki kupię , w domu mam emaliowane zwykłe i w kwiatki ale to mi nie pasuje.
Ja mam po babci , bywają takie gary w skepach z gospodarstwem domowym.
Zrob maselko ziolowe: koperek, pietruszka, szczypiorek, czosnek, natka selera, lubczyk, sol i miekkie maslo.
Wymieszac, sprobowac czy dosyc slone i delektowac sie. Jest super na ziemniaczka z ogniska ale i na chlebek!!! Smacznego!!
potok ślinki...
a może coś z oregano- rosnie mi na działce i pieknie pachnie?
Zrob maselko oreganowe, bedzie na wloski styl!! Jak jest to maslo, to mi juz nic innego nie trzeba, suchy kartofel albo bulka a mieso moga schowac!!!
Kiedyś na biwaku zrobiłam rybę (złowioną w jeziorze)-okonie płotki itp na ognisku. Po wyczyszczeniu natarłam solą w środku i na zewnątrz, pieprzem i włożyłam do środka krążki cebuli, następnie nadziałam na patyki (z ostrym zakończeniem w krztałcie "V") i smażyliśmy je nad ogniskiem. Wtedy to było spontaniczne i bardzo wszystkim smakowało, zwłaszcza gdy się jest głodnym. Teraz proponowałabym natrzeć vegetą lub ziołami wg gustu, włożyć cebulkę i spiąć lekko wykałaczką, żeby nie wypadła ta cebulka i nadziać na patyki. Proponuję też usmażyć chleb nad ogniskiem i kiedy już będzie chrupiący wetrzeć w niego ząbek czosnku (łatwo się wciera-podobnie jak na tarce) i ułożyć na nim wcześniej pokrojone (bez skórki) pomidory z dodatkiem bazylii, soli i pieprzu oraz oliwy z oliwek. Taki czosnkowy chlebek z pomidorkami jest świetnym dodatkiem do potraw z ogniska...
..może być oregano zamiast bazylii
uwielbiam świeżą bazylię ale to oregano rośnie na działce dzięki taka rybka już mi pachnie...