Forum

Kuchenne porady

Czy ktoś robił ciasto chatkę?

• Autor: bobo_gumi Data: 2006-06-08 16:51:06

Pomocy!!!ja właśnie chciałam zrobić Chatkę Ciotki Dorotki tylko że nie wiem jak złożyć tą chatkę :-(.Układam herbatniki w 3 rzędy i smaruje masą na to herbatniki i masa jasna no i co później?Jak zrobić żeby wyszedł domek?jakoś niemogę sobie tego wyobrazić.Jak robiliście to pomóżcie.pozdrawiam bobo

• Autor: nutella Data: 2006-06-08 17:25:45

Dwa boczne rzędy składasz do siebie- tak żeby utworzyły "namiocik" w kaształcie "^" nad środkowym rzędem- środkowy rząd ma być podłogą

• Autor: nutella Data: 2006-06-08 17:29:35

http://www.proszynski.pl/asp/fiszka.asp?ksiazka_id=568 w tym linku, na okłądce książki zobaczysz jak złożyć herbatniki:)

• Autor: Glumanda Data: 2006-06-08 17:32:13

Ja robilam chatke!! trzy rzedy herbatnikow srodkowe w szerz, boczne wzdluz.
    Na to krem, ja dawalam krem z serka homogenizowanego z wanilia, cukrem, (wlasciwie to co kto chce) na ten krem dojrzaly banan,
    acha, herbatniki ulozyc na folii aluminiowej.
    Teraz folie podniesc po obu bokach, wzdluz powstanie ciag herbatnikow o przekroju trojkata.
    Zwinac ciasno, mozna podwojnie jeszcze druga folia i dac na noc do lodowki.
    Na drugi dzin roztopic czekolade, najlepiej gorzka i polac tym chatke.
    Dobrze ostudzic,  I wlasciwie, mozna palaszowac!
    Skladniki, to dowolna rzecz, czy banan czy truskawki, czy serek z rodzynkami czy z kokosem, pusc twoja fantazje wolno, niech sobie polata!!

• Autor: malbec Data: 2006-06-08 17:34:19

Bobo-gumi, jak już masz te 3 rzędy herbatników, posmarowanych itd, to zaginasz zewnętrzny prawy rząd i zewnętrzny lewy rząd tak, żeby spotkały się u góry, tworząc w przekroju trójkąt. W ten sposób rząd srodkowy bedzie na spodzie, jako jeden z boków trójkąta, a pozostałe zewnetrzne rzędy będą pozostałymi dwoma bokami tego trójkąta.

(zagiąć, czyli postawić pionowo) zewnętrzny rząd lewy -> [] [] [] <- zewnętrzny rząd prawy (zagiąć , czyli postawić pionowo)
                                                                                    [] [] [] 
                                                                                    [] [] [] 
                                                                                    [] [] []
                                                                                        ^
                                                                                        rząd środkowy

po postawieniu pionowo obu rzędów złącz je u góry razem. Nie wiem czy jasno narysowałam....powodzenia i pozdrawiam! 

• Autor: bobo_gumi Data: 2006-06-08 18:26:18

czyli po prostu mam scisnac?a masa sie nie wyleje?

• Autor: Glumanda Data: 2006-06-08 18:40:17

Sorry, troche zle Ci podalam. Dawno tego nie robilam. Daje sie dwie wartswy herbatnikow. Pierwsze trzy rzedy na szerokosc herbatnikow a nastepne rzedy na te szeroko polozone, wzdluz. Chodzi o to, aby po zwinieciu w trojkat te herbatniki polozone wzdluz, z racji mniejszych bokow utworzyly mniejszy trojkat niz te na zewnatrz! W ten sposob nic nie ucieknie, bo beda podwojne sciany!

• Autor: mada-chicago Data: 2006-06-08 22:31:36

poniewaz chatka to moj przepis http://wielkiezarcie.com/przepis7486.html
    czuje sie w obowiazku wytlumaczyc ja ukladac te ciastka

niestety w chwili obecnej nie dysponuje ciastkami a tez nie zamierzam w najblizszym czasie robic chatki ponownie (odchudzam sie:( )
    wiec posluze sie kartami do gry

ciastka nalezy ukladac na papierze sniadaniowym w natepujacy sposob 3kolumny z 7 ciastek na leżąco:

i tak ułożone herbatniki smarujemy masą kakaową i przykrywamy kolejną identyczna wartstwa herbatników
    wykladamy mase białą , na środku można dać pasek marmolady lub paski galaretki i zaczynamy skladanie

generalnie ma sie to złożyć do kupy bez problemu ja robie to ciasto samodzielnie, ewentualnie można zaciągnąc do pomocy innych domowników jedna osoba z jednej strony składa, druga z drugiego końca używając do tego papieru
    i tu dobrze sobie wyobrazic właśnie domek z kart, czyli sladamy w ten sposób:

oczywiscie robimy to całością ciasta na raz:0

mam nadzieje ze pomoglam a nie jeszcze gorzej zamotalam

a ze swojej strony obiecuje ze jak sie zabiore do robienia tego ciasta to krok po kroku zrobie ze zdjeciami:)

pozdrawiam wszystkich zainteresowanych:):):):):)

• Autor: Elek Data: 2006-06-08 23:55:50

Mada - lepiej tego nie mogłaś już przedstawić !! SUPER !!
    Robiłam kiedyś często taką chatkę - jest naprawdę pyszna !!
    Pozdrawiam - Elek

• Autor: bobo_gumi Data: 2006-06-09 16:08:16

Hej!No generalnie ja wiem jak to ukladac ale nie wyobrazam sobie jak te boki postawic?Tak po prostu papierem scisnac?Ale to chyba musze raz zrobic i zobaczyc co i jak .Dzieki za odpowiedz.I smacznego!Mam nadzieje ze wyjdzie.Pozdrawiam

• Autor: mada-chicago Data: 2006-06-09 19:22:07

dokladnie musisz scisnac przy pomocy tego papieru lub folii
    pozdrowka
    a najlepiej wlasnie zrob i przekonasz sie ze nic prostszego:)

• Autor: bobo_gumi Data: 2006-06-09 21:30:06

Hej!No zaraz bede robila wiec napisze czy mi wyszlo czy wyszla klapa totalna.:-)pozdrawiam

• Autor: bobo_gumi Data: 2006-06-10 13:20:53

Ciacho już w lodówce.Faktycznie ładnie się składa tylko ze chyba przesadziłam trochę z sokiem z cytryny - kwasota ;-).No i przy składaniu dużo masy mi wyszło bokami i górą wiec ciastecza się nie zeszły tak idealnie bo między nimi jest masa biała.W środek dałam mocno stężałą galaretkę i część tez wyszła bokiem :-).Mam nadzieję że tak ma być i że przy krojeniu nie klapnie totalnie.A jeszcze jedno pytanie ile ma być w lodówce?pozdrawiam bobo

• Autor: mada-chicago Data: 2006-06-10 13:38:25

prze noc niech postoi
    ja wogole to ciasto trzymam caly czas w lodowce i wymuje tylko do pokrojenia:):):)

a na przyszlosc jeszcze mi sie przypomnialo ze dobrze jest ta mase biala dac brdziej na srodek ciastek delikatnie po bokach herbatnikow wtedy wlasne unikniemy wychodzenia bokiem :):):):)

pozdrowionka

• Autor: bobo_gumi Data: 2006-06-11 18:39:41

Słuchajcie REWELACJA po prostu rewelacja.Ciacho super.Troche dlugo się chłodziło w lodóce bo masa co wyszła bokami byla rzadka więc myślałam że całe ciacho jest takie .Ale już nie moglam się doczekać i powiedziałam że jem jakie jest i okazało się ze jest juz ok.Faktycznie składanie nie jest wcale takie trudne bo składa sie praktycznie samo.Ja mialam troche za duzo masy bo mi wyszlo bokami i gorą, a zrobilam z 2 kostek sera.Tylko ze niestety ciasto mialo jedna wade za szybko zniknelo :-).dzieki za porady.pozdrawiam.bobo

• Autor: mada-chicago Data: 2006-06-12 13:41:09

super:):):):):)
    pozdrowionka mada-chicago

• Autor: panjacek2 Data: 2006-06-11 09:53:58

Użytkownik bobo_gumi napisał w wiadomości:
    > Pomocy!!!ja właśnie chciałam zrobić Chatkę Ciotki Dorotki tylko że nie wiem
    > jak złożyć tą chatkę :-(.Układam herbatniki w 3 rzędy i smaruje masą na to
    > herbatniki i masa jasna no i co później?Jak zrobić żeby wyszedł domek?jakoś
    > niemogę sobie tego wyobrazić.Jak robiliście to pomóżcie.pozdrawiam bobo

• Autor: panjacek2 Data: 2006-06-11 09:59:08

Użytkownik bobo_gumi napisał w wiadomości:
    > Pomocy!!!ja właśnie chciałam zrobić Chatkę Ciotki Dorotki tylko że nie wiem
    > jak złożyć tą chatkę :-(.Układam herbatniki w 3 rzędy i smaruje masą na to
    > herbatniki i masa jasna no i co później?Jak zrobić żeby wyszedł domek?jakoś
    > niemogę sobie tego wyobrazić.Jak robiliście to pomóżcie.pozdrawiam bobo

• Autor: Glumanda Data: 2006-07-01 20:47:22

A tak wygladala moja chatka!!! z serkiem i owocami!!

• Autor: bobo_gumi Data: 2006-07-01 22:50:06

Och super muszę przyznać że o bananie nie pomyślałam super pomysł.Tylko że z mojej chatki nadzienie wypływa bokami i górą a u Ciebie mimo dużej objętości banana jesty ok.Ciekawe dlaczego???pozdrawiam mniami juz bym jadła.pozdrawiam bobo

• Autor: Glumanda Data: 2006-07-06 13:29:39

Nie wiem jak robilas Chatke, ale ja ukladalam herbatniki na folii aluminiowej i potem za jej pomoca scisnelam cale ciasto do formy chatki, wkladajac je na noc do lodowki. Mozna nawet wziasc ta folie podwojnie, zeby byla mocniejsza. Nastepnym razem bedzie super!!!

• Autor: didloo Data: 2006-07-10 16:40:20

A czy mogłabyś podać przepis na chatkę z owocami ??? Taką jak na zdjęciu

• Autor: Glumanda Data: 2006-07-10 18:06:45

ok dodam, tylko sie zastaniawiam czy do moich przepisow czy od razu w artykulach - w szkole gotowania??? musze ja sama zrobic i porobic zdjecia z poszczegolnych faz przygotowania. Jesli chcesz na szybko, bo wiesz ogolnie co i jak.. to byl tylko serek homogenizowany, moze byc i taki ze smakiem jak w PL waniliowy np. i do tego dodalam troche owocow zagotowanych przez chwile, poslodzonych i wystudzonych nastepnie, brzoskwin bez skorki, moreli i truskawek. Owoce te sa do wyboru wg. sezonu. Np. jagod i malin nie gotowalabym, ale z morelami i brzoskwiniami obawialam sie aby mi nie sfermentowaly. Do srodka banan, taki dojrzaly, ktorego juz nikt nie chce jesc.... cukier + waniliowy cukier, dodalam wg smaku. Wilgotnosc serka, ktora moglaby sie wydawac zbyt duza, wsiaka do herbatnikow. Calosc na noc wstawia sie do lodowki, zawiniete w folie aluminiowa.

• Autor: didloo Data: 2006-07-11 16:17:49

100-krotne dzieki!!! POZDRAWIAM z gorącego Krakowa!

• Autor: Glumanda Data: 2006-07-11 19:46:35

Bede miala gosci z Krakowa w ten Weekend!!! hihi!! Mam nadzieje , ze juz wszystko jasne z ta chatka?? wrazie czego szukaj mnie na GG. Hej, Glumanda!

• Autor: didloo Data: 2006-07-15 20:13:30

Przejdź do pełnej wersji serwisu