Pomocy!!!ja właśnie chciałam zrobić Chatkę Ciotki Dorotki tylko że nie wiem jak złożyć tą chatkę :-(.Układam herbatniki w 3 rzędy i smaruje masą na to herbatniki i masa jasna no i co później?Jak zrobić żeby wyszedł domek?jakoś niemogę sobie tego wyobrazić.Jak robiliście to pomóżcie.pozdrawiam bobo
Ja robilam chatke!! trzy rzedy herbatnikow srodkowe w szerz, boczne wzdluz. Na to krem, ja dawalam krem z serka homogenizowanego z wanilia, cukrem, (wlasciwie to co kto chce) na ten krem dojrzaly banan, acha, herbatniki ulozyc na folii aluminiowej. Teraz folie podniesc po obu bokach, wzdluz powstanie ciag herbatnikow o przekroju trojkata. Zwinac ciasno, mozna podwojnie jeszcze druga folia i dac na noc do lodowki. Na drugi dzin roztopic czekolade, najlepiej gorzka i polac tym chatke. Dobrze ostudzic, I wlasciwie, mozna palaszowac! Skladniki, to dowolna rzecz, czy banan czy truskawki, czy serek z rodzynkami czy z kokosem, pusc twoja fantazje wolno, niech sobie polata!!
Bobo-gumi, jak już masz te 3 rzędy herbatników, posmarowanych itd, to zaginasz zewnętrzny prawy rząd i zewnętrzny lewy rząd tak, żeby spotkały się u góry, tworząc w przekroju trójkąt. W ten sposób rząd srodkowy bedzie na spodzie, jako jeden z boków trójkąta, a pozostałe zewnetrzne rzędy będą pozostałymi dwoma bokami tego trójkąta.
(zagiąć, czyli postawić pionowo) zewnętrzny rząd lewy -> [] [] [] <- zewnętrzny rząd prawy (zagiąć , czyli postawić pionowo) [] [] [] [] [] [] [] [] [] ^ rząd środkowy
po postawieniu pionowo obu rzędów złącz je u góry razem. Nie wiem czy jasno narysowałam....powodzenia i pozdrawiam!
Sorry, troche zle Ci podalam. Dawno tego nie robilam. Daje sie dwie wartswy herbatnikow. Pierwsze trzy rzedy na szerokosc herbatnikow a nastepne rzedy na te szeroko polozone, wzdluz. Chodzi o to, aby po zwinieciu w trojkat te herbatniki polozone wzdluz, z racji mniejszych bokow utworzyly mniejszy trojkat niz te na zewnatrz! W ten sposob nic nie ucieknie, bo beda podwojne sciany!
niestety w chwili obecnej nie dysponuje ciastkami a tez nie zamierzam w najblizszym czasie robic chatki ponownie (odchudzam sie:( ) wiec posluze sie kartami do gry
ciastka nalezy ukladac na papierze sniadaniowym w natepujacy sposob 3kolumny z 7 ciastek na leżąco:
i tak ułożone herbatniki smarujemy masą kakaową i przykrywamy kolejną identyczna wartstwa herbatników wykladamy mase białą , na środku można dać pasek marmolady lub paski galaretki i zaczynamy skladanie
generalnie ma sie to złożyć do kupy bez problemu ja robie to ciasto samodzielnie, ewentualnie można zaciągnąc do pomocy innych domowników jedna osoba z jednej strony składa, druga z drugiego końca używając do tego papieru i tu dobrze sobie wyobrazic właśnie domek z kart, czyli sladamy w ten sposób:
oczywiscie robimy to całością ciasta na raz:0
mam nadzieje ze pomoglam a nie jeszcze gorzej zamotalam
a ze swojej strony obiecuje ze jak sie zabiore do robienia tego ciasta to krok po kroku zrobie ze zdjeciami:)
Hej!No generalnie ja wiem jak to ukladac ale nie wyobrazam sobie jak te boki postawic?Tak po prostu papierem scisnac?Ale to chyba musze raz zrobic i zobaczyc co i jak .Dzieki za odpowiedz.I smacznego!Mam nadzieje ze wyjdzie.Pozdrawiam
Ciacho już w lodówce.Faktycznie ładnie się składa tylko ze chyba przesadziłam trochę z sokiem z cytryny - kwasota ;-).No i przy składaniu dużo masy mi wyszło bokami i górą wiec ciastecza się nie zeszły tak idealnie bo między nimi jest masa biała.W środek dałam mocno stężałą galaretkę i część tez wyszła bokiem :-).Mam nadzieję że tak ma być i że przy krojeniu nie klapnie totalnie.A jeszcze jedno pytanie ile ma być w lodówce?pozdrawiam bobo
prze noc niech postoi ja wogole to ciasto trzymam caly czas w lodowce i wymuje tylko do pokrojenia:):):)
a na przyszlosc jeszcze mi sie przypomnialo ze dobrze jest ta mase biala dac brdziej na srodek ciastek delikatnie po bokach herbatnikow wtedy wlasne unikniemy wychodzenia bokiem :):):):)
Słuchajcie REWELACJA po prostu rewelacja.Ciacho super.Troche dlugo się chłodziło w lodóce bo masa co wyszła bokami byla rzadka więc myślałam że całe ciacho jest takie .Ale już nie moglam się doczekać i powiedziałam że jem jakie jest i okazało się ze jest juz ok.Faktycznie składanie nie jest wcale takie trudne bo składa sie praktycznie samo.Ja mialam troche za duzo masy bo mi wyszlo bokami i gorą, a zrobilam z 2 kostek sera.Tylko ze niestety ciasto mialo jedna wade za szybko zniknelo :-).dzieki za porady.pozdrawiam.bobo
Użytkownik bobo_gumi napisał w wiadomości: > Pomocy!!!ja właśnie chciałam zrobić Chatkę Ciotki Dorotki tylko że nie wiem > jak złożyć tą chatkę :-(.Układam herbatniki w 3 rzędy i smaruje masą na to > herbatniki i masa jasna no i co później?Jak zrobić żeby wyszedł domek?jakoś > niemogę sobie tego wyobrazić.Jak robiliście to pomóżcie.pozdrawiam bobo
Użytkownik bobo_gumi napisał w wiadomości: > Pomocy!!!ja właśnie chciałam zrobić Chatkę Ciotki Dorotki tylko że nie wiem > jak złożyć tą chatkę :-(.Układam herbatniki w 3 rzędy i smaruje masą na to > herbatniki i masa jasna no i co później?Jak zrobić żeby wyszedł domek?jakoś > niemogę sobie tego wyobrazić.Jak robiliście to pomóżcie.pozdrawiam bobo
Och super muszę przyznać że o bananie nie pomyślałam super pomysł.Tylko że z mojej chatki nadzienie wypływa bokami i górą a u Ciebie mimo dużej objętości banana jesty ok.Ciekawe dlaczego???pozdrawiam mniami juz bym jadła.pozdrawiam bobo
Nie wiem jak robilas Chatke, ale ja ukladalam herbatniki na folii aluminiowej i potem za jej pomoca scisnelam cale ciasto do formy chatki, wkladajac je na noc do lodowki. Mozna nawet wziasc ta folie podwojnie, zeby byla mocniejsza. Nastepnym razem bedzie super!!!
ok dodam, tylko sie zastaniawiam czy do moich przepisow czy od razu w artykulach - w szkole gotowania??? musze ja sama zrobic i porobic zdjecia z poszczegolnych faz przygotowania. Jesli chcesz na szybko, bo wiesz ogolnie co i jak.. to byl tylko serek homogenizowany, moze byc i taki ze smakiem jak w PL waniliowy np. i do tego dodalam troche owocow zagotowanych przez chwile, poslodzonych i wystudzonych nastepnie, brzoskwin bez skorki, moreli i truskawek. Owoce te sa do wyboru wg. sezonu. Np. jagod i malin nie gotowalabym, ale z morelami i brzoskwiniami obawialam sie aby mi nie sfermentowaly. Do srodka banan, taki dojrzaly, ktorego juz nikt nie chce jesc.... cukier + waniliowy cukier, dodalam wg smaku. Wilgotnosc serka, ktora moglaby sie wydawac zbyt duza, wsiaka do herbatnikow. Calosc na noc wstawia sie do lodowki, zawiniete w folie aluminiowa.
Pomocy!!!ja właśnie chciałam zrobić Chatkę Ciotki Dorotki tylko że nie wiem jak złożyć tą chatkę :-(.Układam herbatniki w 3 rzędy i smaruje masą na to herbatniki i masa jasna no i co później?Jak zrobić żeby wyszedł domek?jakoś niemogę sobie tego wyobrazić.Jak robiliście to pomóżcie.pozdrawiam bobo
Dwa boczne rzędy składasz do siebie- tak żeby utworzyły "namiocik" w kaształcie "^" nad środkowym rzędem- środkowy rząd ma być podłogą
http://www.proszynski.pl/asp/fiszka.asp?ksiazka_id=568 w tym linku, na okłądce książki zobaczysz jak złożyć herbatniki:)
Ja robilam chatke!! trzy rzedy herbatnikow srodkowe w szerz, boczne wzdluz.
Na to krem, ja dawalam krem z serka homogenizowanego z wanilia, cukrem, (wlasciwie to co kto chce) na ten krem dojrzaly banan,
acha, herbatniki ulozyc na folii aluminiowej.
Teraz folie podniesc po obu bokach, wzdluz powstanie ciag herbatnikow o przekroju trojkata.
Zwinac ciasno, mozna podwojnie jeszcze druga folia i dac na noc do lodowki.
Na drugi dzin roztopic czekolade, najlepiej gorzka i polac tym chatke.
Dobrze ostudzic, I wlasciwie, mozna palaszowac!
Skladniki, to dowolna rzecz, czy banan czy truskawki, czy serek z rodzynkami czy z kokosem, pusc twoja fantazje wolno, niech sobie polata!!
Bobo-gumi, jak już masz te 3 rzędy herbatników, posmarowanych itd, to zaginasz zewnętrzny prawy rząd i zewnętrzny lewy rząd tak, żeby spotkały się u góry, tworząc w przekroju trójkąt. W ten sposób rząd srodkowy bedzie na spodzie, jako jeden z boków trójkąta, a pozostałe zewnetrzne rzędy będą pozostałymi dwoma bokami tego trójkąta.
(zagiąć, czyli postawić pionowo) zewnętrzny rząd lewy -> [] [] [] <- zewnętrzny rząd prawy (zagiąć , czyli postawić pionowo)
[] [] []
[] [] []
[] [] []
^
rząd środkowy
po postawieniu pionowo obu rzędów złącz je u góry razem. Nie wiem czy jasno narysowałam....powodzenia i pozdrawiam!
czyli po prostu mam scisnac?a masa sie nie wyleje?
Sorry, troche zle Ci podalam. Dawno tego nie robilam. Daje sie dwie wartswy herbatnikow. Pierwsze trzy rzedy na szerokosc herbatnikow a nastepne rzedy na te szeroko polozone, wzdluz. Chodzi o to, aby po zwinieciu w trojkat te herbatniki polozone wzdluz, z racji mniejszych bokow utworzyly mniejszy trojkat niz te na zewnatrz! W ten sposob nic nie ucieknie, bo beda podwojne sciany!
poniewaz chatka to moj przepis http://wielkiezarcie.com/przepis7486.html

czuje sie w obowiazku wytlumaczyc ja ukladac te ciastka
niestety w chwili obecnej nie dysponuje ciastkami a tez nie zamierzam w najblizszym czasie robic chatki ponownie (odchudzam sie:( )
wiec posluze sie kartami do gry
ciastka nalezy ukladac na papierze sniadaniowym w natepujacy sposob 3kolumny z 7 ciastek na leżąco:
i tak ułożone herbatniki smarujemy masą kakaową i przykrywamy kolejną identyczna wartstwa herbatników
wykladamy mase białą , na środku można dać pasek marmolady lub paski galaretki i zaczynamy skladanie
generalnie ma sie to złożyć do kupy bez problemu ja robie to ciasto samodzielnie, ewentualnie można zaciągnąc do pomocy innych domowników jedna osoba z jednej strony składa, druga z drugiego końca używając do tego papieru
i tu dobrze sobie wyobrazic właśnie domek z kart, czyli sladamy w ten sposób:
oczywiscie robimy to całością ciasta na raz:0
mam nadzieje ze pomoglam a nie jeszcze gorzej zamotalam
a ze swojej strony obiecuje ze jak sie zabiore do robienia tego ciasta to krok po kroku zrobie ze zdjeciami:)
pozdrawiam wszystkich zainteresowanych:):):):):)
Mada - lepiej tego nie mogłaś już przedstawić !! SUPER !!
Robiłam kiedyś często taką chatkę - jest naprawdę pyszna !!
Pozdrawiam - Elek
Hej!No generalnie ja wiem jak to ukladac ale nie wyobrazam sobie jak te boki postawic?Tak po prostu papierem scisnac?Ale to chyba musze raz zrobic i zobaczyc co i jak .Dzieki za odpowiedz.I smacznego!Mam nadzieje ze wyjdzie.Pozdrawiam
dokladnie musisz scisnac przy pomocy tego papieru lub folii
pozdrowka
a najlepiej wlasnie zrob i przekonasz sie ze nic prostszego:)
Hej!No zaraz bede robila wiec napisze czy mi wyszlo czy wyszla klapa totalna.:-)pozdrawiam
Ciacho już w lodówce.Faktycznie ładnie się składa tylko ze chyba przesadziłam trochę z sokiem z cytryny - kwasota ;-).No i przy składaniu dużo masy mi wyszło bokami i górą wiec ciastecza się nie zeszły tak idealnie bo między nimi jest masa biała.W środek dałam mocno stężałą galaretkę i część tez wyszła bokiem :-).Mam nadzieję że tak ma być i że przy krojeniu nie klapnie totalnie.A jeszcze jedno pytanie ile ma być w lodówce?pozdrawiam bobo
prze noc niech postoi
ja wogole to ciasto trzymam caly czas w lodowce i wymuje tylko do pokrojenia:):):)
a na przyszlosc jeszcze mi sie przypomnialo ze dobrze jest ta mase biala dac brdziej na srodek ciastek delikatnie po bokach herbatnikow wtedy wlasne unikniemy wychodzenia bokiem :):):):)
pozdrowionka
Słuchajcie REWELACJA po prostu rewelacja.Ciacho super.Troche dlugo się chłodziło w lodóce bo masa co wyszła bokami byla rzadka więc myślałam że całe ciacho jest takie .Ale już nie moglam się doczekać i powiedziałam że jem jakie jest i okazało się ze jest juz ok.Faktycznie składanie nie jest wcale takie trudne bo składa sie praktycznie samo.Ja mialam troche za duzo masy bo mi wyszlo bokami i gorą, a zrobilam z 2 kostek sera.Tylko ze niestety ciasto mialo jedna wade za szybko zniknelo :-).dzieki za porady.pozdrawiam.bobo
super:):):):):)
pozdrowionka mada-chicago
Użytkownik bobo_gumi napisał w wiadomości:
> Pomocy!!!ja właśnie chciałam zrobić Chatkę Ciotki Dorotki tylko że nie wiem
> jak złożyć tą chatkę :-(.Układam herbatniki w 3 rzędy i smaruje masą na to
> herbatniki i masa jasna no i co później?Jak zrobić żeby wyszedł domek?jakoś
> niemogę sobie tego wyobrazić.Jak robiliście to pomóżcie.pozdrawiam bobo
Użytkownik bobo_gumi napisał w wiadomości:
> Pomocy!!!ja właśnie chciałam zrobić Chatkę Ciotki Dorotki tylko że nie wiem
> jak złożyć tą chatkę :-(.Układam herbatniki w 3 rzędy i smaruje masą na to
> herbatniki i masa jasna no i co później?Jak zrobić żeby wyszedł domek?jakoś
> niemogę sobie tego wyobrazić.Jak robiliście to pomóżcie.pozdrawiam bobo
Och super muszę przyznać że o bananie nie pomyślałam super pomysł.Tylko że z mojej chatki nadzienie wypływa bokami i górą a u Ciebie mimo dużej objętości banana jesty ok.Ciekawe dlaczego???pozdrawiam mniami juz bym jadła.pozdrawiam bobo
Nie wiem jak robilas Chatke, ale ja ukladalam herbatniki na folii aluminiowej i potem za jej pomoca scisnelam cale ciasto do formy chatki, wkladajac je na noc do lodowki. Mozna nawet wziasc ta folie podwojnie, zeby byla mocniejsza. Nastepnym razem bedzie super!!!
Bede miala gosci z Krakowa w ten Weekend!!!
hihi!! Mam nadzieje , ze juz wszystko jasne z ta chatka?? wrazie czego szukaj mnie na GG. Hej, Glumanda!