Witajcie, może mi pomożecie. Kupiłam kiedyś szafran chyba do jakiegoś ciasta ale zgubułam przepis i teraz nie wiem do czego można go jeszcze wykorzystać. Czekam na przepisy i propozycje. Pzdr
z tym rosołem to może być niezły pomysł, muszę spróbować mam nadzieję że mi wyjdzie bo w niedziele przychodzi teściowa na obiad dzięki sweetya;). Dorotko co do ryżu to zawsze sypałam curry ale z szarfanem tez spróbuję.
Chodzi tu prawdopodobnie o prawdziwy szafran. Szafran jest naprawde "pewny" jezeli ma forme nitek. Te "nitki" to suszony stepel pylkowy krokusa i najdrozsza przyprawa swiata. Szafran w proszku jest czesto "falszowany" dodatka karkumy, ktora jest znanym skladnikiem przyprawy curry odpowiedzialnym za zolty kolor tej przyprawy. Radze szafran namoczyc najpierw w odrobinie wody i dopiero wtedy razem z woda uzyc do barwienia potraw. Szczegolnie nadaje sie do: bab i ciast drozdzowych, ryzu i potraw orientalnych.
Ja dodaję szafran do ciasta naleśnikowego (odrobinę). W cieście nie widać, ale po usmażeniu naleśniki bardzo wesoło wyglądają. Ten sam efekt można zresztą osiągnąć przy użyciu kurkumy, tylko oczywiście potrzeba jej więcej (pół płaskiej łyżeczki na ciasto z 1 litra mleka).
Witajcie, może mi pomożecie. Kupiłam kiedyś szafran chyba do jakiegoś ciasta ale zgubułam przepis i teraz nie wiem do czego można go jeszcze wykorzystać. Czekam na przepisy i propozycje. Pzdr
Szafran barwi potrawy na żółto.Używamy ociupineczkę,bo potrawa moze być inaczej gorzka.Możemy zabarwić nim np.ryż.
http://wielkiezarcie.com/przepis15711.html
poza tym ja sypię do rosołu-potem wszyscy zachwycają się kolorem tej pysznej zupki;)))
z tym rosołem to może być niezły pomysł, muszę spróbować mam nadzieję że mi wyjdzie bo w niedziele przychodzi teściowa na obiad dzięki sweetya;). Dorotko co do ryżu to zawsze sypałam curry ale z szarfanem tez spróbuję.
W turcji jadlam maslo przyprawione szafranem bardzo dobrze smakowalo, ale slyszalam ze oni maja jakis inny szafran.
Chodzi tu prawdopodobnie o prawdziwy szafran. Szafran jest naprawde "pewny" jezeli ma forme nitek. Te "nitki" to suszony stepel pylkowy krokusa i najdrozsza przyprawa swiata. Szafran w proszku jest czesto "falszowany" dodatka karkumy, ktora jest znanym skladnikiem przyprawy curry odpowiedzialnym za zolty kolor tej przyprawy. Radze szafran namoczyc najpierw w odrobinie wody i dopiero wtedy razem z woda uzyc do barwienia potraw. Szczegolnie nadaje sie do: bab i ciast drozdzowych, ryzu i potraw orientalnych.
No tak wygladalo ta maslo, jakby w nim byly cale "nitki"!!! Papa
no właśnie chodzi mi o te nitki bo taki mam właśnie kupiony
Gratuluje! Uzywaj z umiarem bo jest dosc intensywny, pozdrawiam serdecznie!
Ja do ryżu daję kurkumę mieloną, kolor żółty i smak(!!)
Czesc Janek, pewnie ze mozna ale to nie ma porownania z szafranem.Choc oczywiscie jest tez dobre tylko po prostu inne
..Pozdrawiam serdecznie
Ja dodaję szafran do ciasta naleśnikowego (odrobinę). W cieście nie widać, ale po usmażeniu naleśniki bardzo wesoło wyglądają. Ten sam efekt można zresztą osiągnąć przy użyciu kurkumy, tylko oczywiście potrzeba jej więcej (pół płaskiej łyżeczki na ciasto z 1 litra mleka).