Forum

Kuchenne porady

Do czego szafran ????

  • Autor: effkkaa Data: 2006-06-09 12:52:11

    Witajcie, może mi pomożecie. Kupiłam kiedyś szafran chyba do jakiegoś ciasta ale zgubułam przepis i teraz nie wiem do czego można go jeszcze wykorzystać. Czekam na przepisy i propozycje. Pzdr

  • Autor: dorota40 Data: 2006-06-09 13:05:07

    Szafran barwi potrawy na żółto.Używamy ociupineczkę,bo potrawa moze być inaczej gorzka.Możemy zabarwić nim np.ryż.

  • Autor: Sweetya Data: 2006-06-09 13:09:25

    http://wielkiezarcie.com/przepis15711.html
    poza tym ja sypię do rosołu-potem wszyscy zachwycają się kolorem tej pysznej zupki;)))

  • Autor: malina Data: 2006-06-09 13:10:21

    Kiedyś dodawałam po ociupince do sernika albo ciasta drożdżowego, ale dosłownie odrobinę. Ciasta miały ładny żółty kolor.

  • Autor: effkkaa Data: 2006-06-09 13:24:28

    z tym rosołem to może być niezły pomysł, muszę spróbować mam nadzieję że mi wyjdzie bo w niedziele przychodzi teściowa na obiad dzięki sweetya;). Dorotko co do ryżu to zawsze sypałam curry ale z szarfanem tez spróbuję.

  • Autor: Glumanda Data: 2006-06-09 14:42:50

    W turcji jadlam maslo przyprawione szafranem bardzo dobrze smakowalo, ale slyszalam ze oni maja jakis inny szafran.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-06-09 15:54:34

    Chodzi tu prawdopodobnie o prawdziwy szafran. Szafran jest naprawde "pewny" jezeli ma forme nitek. Te "nitki" to suszony stepel pylkowy krokusa i najdrozsza przyprawa swiata. Szafran w proszku jest czesto "falszowany" dodatka karkumy, ktora jest znanym skladnikiem przyprawy curry odpowiedzialnym za zolty kolor tej przyprawy. Radze szafran namoczyc najpierw w odrobinie wody i dopiero wtedy razem z woda uzyc do barwienia potraw. Szczegolnie nadaje sie do: bab i ciast drozdzowych, ryzu i potraw orientalnych.

  • Autor: Glumanda Data: 2006-06-09 16:30:21

    No tak wygladalo ta maslo, jakby w nim byly cale "nitki"!!! Papa

  • Autor: effkkaa Data: 2006-06-09 18:40:23

    no właśnie chodzi mi o te nitki bo taki mam właśnie kupiony

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-06-09 19:21:24

    Gratuluje! Uzywaj z umiarem bo jest dosc intensywny, pozdrawiam serdecznie!

  • Autor: Janek Data: 2006-06-09 19:18:07

    Ja do ryżu daję kurkumę mieloną, kolor żółty i smak(!!)

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-06-09 19:24:03

    Czesc Janek, pewnie ze mozna ale to nie ma porownania z szafranem.Choc oczywiscie jest tez dobre tylko po prostu inne..Pozdrawiam serdecznie

  • Autor: Uretan Data: 2006-06-11 16:02:38

    Ja dodaję szafran do ciasta naleśnikowego (odrobinę). W cieście nie widać, ale po usmażeniu naleśniki bardzo wesoło wyglądają. Ten sam efekt można zresztą osiągnąć przy użyciu kurkumy, tylko oczywiście potrzeba jej więcej (pół płaskiej łyżeczki na ciasto z 1 litra mleka).

Przejdź do pełnej wersji serwisu