Hejka, ja taki ser robie jak do nalesnikow: ser mielony pol kilo +cukier szklanka+cukier waniliowy dwa+szczypta soli +skorka otarta z jednej cytryny+na pol kilo sera dwa jajka. Wszystko mieszam razem widelcem i na placek drozdzowy klade. Po upieczeniu smaruje cieniutko marmolada morelowa ktora najpierw trzeba podgrzac by sie lepiej smarowala.
chmurko kochana no nie wiem bo nie probowalam ale ja taki ser daje tez do buleczek drozdzowych nadziewanych albo do kopertowek. Wiesz kwadracik ciasta na srodku kleks sera i wszystkie cztery rogi zlozyc do srodka. Ale nie wiem jak w tej drozdzowce nocnej bo ona jest raczej taka bardziej rozlewajaca sie i nie wiem czy ser nie splynie na dno czy cos. Ale Tobie zycze powodznia moze wyprobujesz na malej foremce i dasz znac?
Jak zrobić ser do drożdżóki nocnej wg przepisu autora xenka.Proszę o pomoc .Dzięki. Pozdrawiam Ina.
Hejka, ja taki ser robie jak do nalesnikow: ser mielony pol kilo +cukier szklanka+cukier waniliowy dwa+szczypta soli +skorka otarta z jednej cytryny+na pol kilo sera dwa jajka. Wszystko mieszam razem widelcem i na placek drozdzowy klade. Po upieczeniu smaruje cieniutko marmolada morelowa ktora najpierw trzeba podgrzac by sie lepiej smarowala.
Dototko bardzo dziękuję za szybką wiadomość na pewno wypróbuję.Pozdrawiam. Ina.
Dorotko a czy mozna ten ser wyłożyć tak żeby był w drożdżówce w środku np. na połowę ciasta i przykryć drugą połową? Czy się uda?
chmurko kochana no nie wiem bo nie probowalam ale ja taki ser daje tez do buleczek drozdzowych nadziewanych albo do kopertowek. Wiesz kwadracik ciasta na srodku kleks sera i wszystkie cztery rogi zlozyc do srodka. Ale nie wiem jak w tej drozdzowce nocnej bo ona jest raczej taka bardziej rozlewajaca sie i nie wiem czy ser nie splynie na dno czy cos
. Ale Tobie zycze powodznia moze wyprobujesz na malej foremce i dasz znac?
Dziękuję wypróbuje i napiszę jak wyszło.