Forum

Kuchenne porady

zioła prowansdzkie- jaki skład?

  • Autor: gospie Data: 2006-06-13 13:58:23

    hej! skonczyły mi się ziola prowansaldzkie, ktoś może podać mi jakie w skład zioła wchodzą, bo może sama skomponuję mam nowy przepis i nie chce zmieniac smaku.
    gosia

  • Autor: piszanka Data: 2006-06-13 14:15:26

    Może będę ci pomocna.Mam zioła z kamisa i taki jest ich skład:bazylia,majeranek,rozmaryn,szałwia,cząber,oregano,tymianek i mieta.

  • Autor: gospie Data: 2006-06-13 14:22:39

    dzieki dobra kobieto! niesamowity wynalazek takie forum!!! jak to co robie okaze sie smaczne to odwdzięcze sie przepisem

  • Autor: piszanka Data: 2006-06-13 14:29:23

    CZekam z niecierpliwością.Napewno wyjdzie smaczne.

  • Autor: Janek Data: 2006-06-13 17:49:37

    Dobra kobieto, skład to za mało ...proporcje są b.ważne.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-06-13 18:05:51

    Janku akurat w tych ziolach mysle ze proporcje sa rowne.

  • Autor: Janek Data: 2006-06-13 18:50:27

    Nawet mięty!!! tyle co innych ...??? Majeranku i szałwi też??? Mówią niektórzy,że mam "węch jak pies policyjny", mięty prawie nie wyczuwa się, majeranku i szałwi tylko, tylko. Akurat to są zioła które używam na co dzień, nawet do posypywania twarogu na chlebie.
    W mieszance ziół taka sama ilość mięty, nie tylko pieprzowej,  "zabiłaby" inne zapachy.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-06-19 11:20:45

    Wiesz janku przekonales mnie. Masz racje jakos o tym nie pomyslalam. Pozdrawiam serdecznie

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-06-19 11:35:41

    Znalazlam w necie:

    Przepis na zioła prowansalskie
    Zmieszać równe części następujących ziół: majeranek, oregano, bazylia, tymianek oraz romaryn. http://www.republika.pl/aromatic/ziola/przyprawy.htm#mieszanki
    Niestety nie znalazlam przepisu na te z mieta. Pozdrawiam serdecznie

  • Autor: woila Data: 2006-06-15 23:08:54

    W moich ziołach prowansalskich (francuskie-prosto z Prowansji) są następujące ziółka: rozmaryn, tymianek, bazylia, majeranek, pietruszka, trybula, cząber, lubczyk, oregano i w nawiasie podano, że ewentualnie mogą znaleźć się śladowe ilości selera i gorczycy. Jeśli chodzi o proporcje, to niestety nie podano ale zgadzam się z Jankiem, że nie są równe...

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2006-06-23 18:03:50

    Mam proporcje na trzy mieszanki ziołowe,w gramach 1.majeranek25 mięta5 rozmaryn 20 szałwia15 cząber15 tymianek20 2.majeranek20 seler7 pietruszka28 cząber15 bazylia7 tymianek28 3.majeranek30 rozmaryn25 szałwia15 tymianek30 Są to "mieszanki do warzyw i zupna mięsie",które mależy dodawać na 2-3minuty przedzakończeniem gotowania.

Przejdź do pełnej wersji serwisu