hej! skonczyły mi się ziola prowansaldzkie, ktoś może podać mi jakie w skład zioła wchodzą, bo może sama skomponuję mam nowy przepis i nie chce zmieniac smaku. gosia
Nawet mięty!!! tyle co innych ...??? Majeranku i szałwi też??? Mówią niektórzy,że mam "węch jak pies policyjny", mięty prawie nie wyczuwa się, majeranku i szałwi tylko, tylko. Akurat to są zioła które używam na co dzień, nawet do posypywania twarogu na chlebie. W mieszance ziół taka sama ilość mięty, nie tylko pieprzowej, "zabiłaby" inne zapachy.
Przepis na zioła prowansalskie Zmieszać równe części następujących ziół: majeranek, oregano, bazylia, tymianek oraz romaryn. http://www.republika.pl/aromatic/ziola/przyprawy.htm#mieszanki Niestety nie znalazlam przepisu na te z mieta. Pozdrawiam serdecznie
W moich ziołach prowansalskich (francuskie-prosto z Prowansji) są następujące ziółka: rozmaryn, tymianek, bazylia, majeranek, pietruszka, trybula, cząber, lubczyk, oregano i w nawiasie podano, że ewentualnie mogą znaleźć się śladowe ilości selera i gorczycy. Jeśli chodzi o proporcje, to niestety nie podano ale zgadzam się z Jankiem, że nie są równe...
Mam proporcje na trzy mieszanki ziołowe,w gramach
1.majeranek25
mięta5
rozmaryn 20
szałwia15
cząber15
tymianek20
2.majeranek20
seler7
pietruszka28
cząber15
bazylia7
tymianek28
3.majeranek30
rozmaryn25
szałwia15
tymianek30
Są to "mieszanki do warzyw i zupna mięsie",które mależy dodawać na 2-3minuty przedzakończeniem gotowania.
hej! skonczyły mi się ziola prowansaldzkie, ktoś może podać mi jakie w skład zioła wchodzą, bo może sama skomponuję
mam nowy przepis i nie chce zmieniac smaku.
gosia
Może będę ci pomocna.Mam zioła z kamisa i taki jest ich skład:bazylia,majeranek,rozmaryn,szałwia,cząber,oregano,tymianek i mieta.
dzieki dobra kobieto! niesamowity wynalazek takie forum!!!
jak to co robie okaze sie smaczne to odwdzięcze sie przepisem
CZekam z niecierpliwością.Napewno wyjdzie smaczne.
Dobra kobieto, skład to za mało ...proporcje są b.ważne.
Janku akurat w tych ziolach mysle ze proporcje sa rowne.
Nawet mięty!!! tyle co innych ...??? Majeranku i szałwi też??? Mówią niektórzy,że mam "węch jak pies policyjny", mięty prawie nie wyczuwa się, majeranku i szałwi tylko, tylko. Akurat to są zioła które używam na co dzień, nawet do posypywania twarogu na chlebie.
W mieszance ziół taka sama ilość mięty, nie tylko pieprzowej, "zabiłaby" inne zapachy.
Wiesz janku przekonales mnie. Masz racje jakos o tym nie pomyslalam. Pozdrawiam serdecznie
Znalazlam w necie:
Przepis na zioła prowansalskie
Zmieszać równe części następujących ziół: majeranek, oregano, bazylia, tymianek oraz romaryn. http://www.republika.pl/aromatic/ziola/przyprawy.htm#mieszanki
Niestety nie znalazlam przepisu na te z mieta. Pozdrawiam serdecznie
W moich ziołach prowansalskich (francuskie-prosto z Prowansji) są następujące ziółka: rozmaryn, tymianek, bazylia, majeranek, pietruszka, trybula, cząber, lubczyk, oregano i w nawiasie podano, że ewentualnie mogą znaleźć się śladowe ilości selera i gorczycy. Jeśli chodzi o proporcje, to niestety nie podano ale zgadzam się z Jankiem, że nie są równe...
Mam proporcje na trzy mieszanki ziołowe,w gramach 1.majeranek25 mięta5 rozmaryn 20 szałwia15 cząber15 tymianek20 2.majeranek20 seler7 pietruszka28 cząber15 bazylia7 tymianek28 3.majeranek30 rozmaryn25 szałwia15 tymianek30 Są to "mieszanki do warzyw i zupna mięsie",które mależy dodawać na 2-3minuty przedzakończeniem gotowania.