Forum

Kuchenne porady

Żelfix

• Autor: DorotkaW Data: 2006-06-13 15:13:47

Kochane mam pytanko, czym naprawde sa te wszystkie cudenka typu zelfix/dzemix?
    Czy uzywacie tych produktow?
    Czy probujecie robic dzemy tradycyjna metoda: tzn. owoce+cukier?
    Bede wdzieczna za pomoc:)

• Autor: olusia1 Data: 2006-06-13 15:18:17

witaj ja w tamtym roku robilam z dzemixem i bylo ok :)

• Autor: dankarz Data: 2006-06-13 16:09:50

Dorotko ja używam od kilku lat żelfix, bardzo sobie chwalę bo robi się szybko i owoce są prawie całe, polecam bo warto - pozdrawiam dankarz

• Autor: MonikaK Data: 2006-06-13 16:36:51

Również polecam żelfix, przetwory są naprawdę pycha:)

• Autor: Jasiomuka Data: 2006-06-13 16:46:36

Ja rónież polecam. Już nawet w tym roku robiłem dżem - rabarbar z rodzynkami i cukerm waniliowym. Poprostu pycha! Teraz czekam na jakąś promocje brzoskwiń - zrobie je z płatkami migdałowymi.
    Dzięki żelfixom robię najróżniesze przetwory - nawet zimą - pomarańcze (na które wtedy jest sezon) ze skórką cytrynową. Również pycha!
    Pozdrawiam,

• Autor: Kostka Data: 2006-06-13 18:01:57

Jasiomuka, masz orginalne pomysły na dżemy. Może zechciałabyś podzielić się dokładnymi proporcjami na twoje pyszności. Wyjątkowo apetycznie brzmi ten rabarbar, brzoskwinie z migdałami, pomarańcze... Proszę o konkrety, sama się nie odważę na eksperynenty.

• Autor: Jasiomuka Data: 2006-06-13 20:03:52

Z wielką checia się podzielę.

Rabarbar to nic prostszego jak:
    - niecały 1 kg rabarbaru (ja zazwyczaj kroje 3/4 w kostkę a resztę, te najcieńsze pędy kroje wzdłóż na pół, bo lubie jak coś mi sie wije)
    - 0,5 kg cukru
    - żelfix 2:1
    - garść rodzynek
    - sok z 1/2 cytryny (zrównoważy słodkość i nada kwaskowatość rabarbarowi)
    -2 czybate łyżeczki proszku do pieczenia (musi być bardzo aromatyczny, bo rabarbar lubi ten zapach)
    Potem zrobić dokładnie jak na opakowaniu żelfixu.
    Brzoskwinie skolei:
    - 1 kg brzoskwiń pokrojonych w kostkę
    -0,5 cukru
    - garść płatków migdałowych i dosłownie 4 kropeli aromatu migdałowego (brzoskwinia rozgotowuje mi się prawie w całości więc płatki świetnie chrupie sie)
    Zagotowć wg wskazań, tylko dodając płatki tuż przed wlaniem do sliczków.
    Pomarańcze, ze względu na niskie ceny zimą zawsze robię przed Bożym Narodzniem.
    - 80 dag pomarańczy bez skórki ( 3/4 pokrojone w drobna kostkę, 1/4 w większą - nie musze pisać czemu)
    - 20 dag cytryny, też bez skórki
    - skórka z 1/4 cytryny i 1/4 pomarańczy (drobno pokrojne ale wcześniej obrane z albedo i pogotowane 2 min we wrzątku)
    -0,5 cukru
    Ta cytryna brzmi kwaśnie? Spokojnie - tyle tu cukru, że nawet nie poczujemy kwasku. Skórkę należy dodać tuż przed zdjęciem z palnika.

Moje rady:
    - można mieszać co sie chce aby były tylko zachowane proprcje owoce-cukier-żelfix
    - często powstaje piana. co z nią zrobić? podczas gotowania należy mieszać szybko, gotować na małym ogniu aby nie wzburzać całej mieszaniy.
    - sok z cytryny pozwoli na zachowanie koloru (wyjatek to rabarbar - z różowego na szczawiowy) oraz zrównoważy cukier i podkreśli smak owoców.
    - jeśli nie jest sie pewnym smaku masowej produkcji jakichś dżemów, zawsze można zrobić tylko pół porcji - należy szczególną uwagę zwrócić na podział żelfixu - on przecież żeluje i spaja.
    - mimo iż na opakowaniu jest napisane że nie należy gotować tylko postawić na zakrętce, ja zawsze, drogą dawnych metod gotuje słoiczki ok 3 min pod przykryciem.
    - czasami mieszanki nalezy pogotować dłużej, żeby uzyskały poządaną konsystencje. jak to sprawdzic? zawsze na początku gotowania do lodówki wsadzam podstawek - po skończeniu gotowania sprawdzam gęstość wylewająć odrobinę na niego - szybko zastyga! - można wlewać do słoiczka! 
    - nie polecam robić dżemów z całych malin, bo ich pestki sa zbyt uciazliwe podczas jedzenia.
    - do jabłek, śliwek, jagód dodaje cynamon (do śl i jag tylko 1/3 łyzeczki, do jabł 1)
    - do wiśni dodaje kilka kropel olejku migdałewego - ale to zależy od przeznaczenia - uzyskuje smak czereśni
    - owoce, które są twardsze, należy drobno pokrioć, a czasmi na dnie garnka zagtować trochę wody i dopiero potem wrzucić owoce wymmieszane z żelfixem.
    - mało kiedy dżemy są kwaśne bo zawsze słodycz jest na pierszym smaku.

To chyba wszytsko co mi narazie przychodzi do głowy. Lubię experymenty w kuchni, choć nie mam na nie czasu. Dlatego jesli coś robię, to chce żeby było wyjątkowe...

Niebawem napisze jeszcze inne przepisy na dżemy, najprawdopodobniej pod hasłem ''dżemy jasiomuki''

Pozdrawiam i zachęcam do zamykania smaków lata w słoiczkach - bo nic nam tak nie umili długich, szarych jesiennych wieczorów jak dżem własnej roboty wyjadany łyżeczką ze słoiczka... :)

• Autor: bahus Data: 2006-06-13 20:54:01

Prośba: wrzuć te przepisy do swojej książki zaznacz opcję (przetwory) i tysiące ludzi skorzysta. Tutaj te przepisy za parę dni (no może tygodni) "zagubią" się.
    Bahus

• Autor: Joanna-61 Data: 2006-06-14 00:32:07

W przepisie na dżem z rabarbarem widnieje - dwie czubate łyżeczki proszku do pieczenia.
    Czy na pewno chodzi o proszek, a nie o cukier waniliowy?

• Autor: Jasiomuka Data: 2006-06-14 06:32:26

oczywiście, że chodzi o cukier waniliowy! :) widać ze ja ciągle myśle o upieczeniu ciasta kruchego z rabarbarem. :)

• Autor: kucharkalitewska Data: 2006-06-14 15:10:52

Brzmi rewelacyjnie!Juz sobie spisałam i wypróbuję!

• Autor: agness Data: 2006-06-13 21:51:12

ja dzem truskawkowy zawsze robie z agrestem np2kg truskawek kg agrestu-agrest gotuje i miksuje-łacze obie masy-wtedy  dzem szybko gestnieje i w smaku jest pyszny,tylko agrest nie moze byc zbytnio dojrzały...i stosuje- cukier zelowy(kg owocow kg cukru zelowego)

• Autor: nikolka19 Data: 2006-06-13 22:53:30

a ja robię truskawki z rabarbarem i są pycha no i z dżemixem firmy delecta i jest ok

Przejdź do pełnej wersji serwisu