zakwas, ktory jest od wiek wiekow w naszej rodzinie i wychodzi z tego przepyszny zurek-zakwas robie albo w garnku glinianym albo w słoiku 0,9litra-wlewam wode przegotowana letnia,ok4-5łyzek maki zytniej,2zabki czosnku,i skorke z chleba twarda.postawic w ciepłe miejsce na 3-4 dni.Zima stawiam na kaloryfer.jak ukisnie w garnku gotuje wode ,sole ja(lepiej smakuje na ugowanych zebarkach,albo boczku)lub samej wodzie.wlewam ukisniety zurek,bez skorki..mieszac bo bedzie gestniało i moze sie przypalac ...do talerza wkrajam jajko kiełbaske wedzona,dodaje chrzan sol pieprz do smaku-rodzinka sie zajada(maz zaraz po slubie powiedział co za ochydztwo...a teraz moze jesc codzienne,dobrze działa na kaca;))))))))
czy ktoś mógłby mi podać przepis na zakwas do żurku z gory serdecznie dziekuje
http://wielkiezarcie.com/przepis15943.html
sprawdzone
zakwas, ktory jest od wiek wiekow w naszej rodzinie i wychodzi z tego przepyszny zurek-zakwas robie albo w garnku glinianym albo w słoiku 0,9litra-wlewam wode przegotowana letnia,ok4-5łyzek maki zytniej,2zabki czosnku,i skorke z chleba twarda.postawic w ciepłe miejsce na 3-4 dni.Zima stawiam na kaloryfer.jak ukisnie w garnku gotuje wode ,sole ja(lepiej smakuje na ugowanych zebarkach,albo boczku)lub samej wodzie.wlewam ukisniety zurek,bez skorki..mieszac bo bedzie gestniało i moze sie przypalac ...do talerza wkrajam jajko kiełbaske wedzona,dodaje chrzan sol pieprz do smaku-rodzinka sie zajada(maz zaraz po slubie powiedział co za ochydztwo...a teraz moze jesc codzienne,dobrze działa na kaca;))))))))