Forum

Kuchenne porady

Krewetki

  • Autor: lucka33 Data: 2006-06-14 22:04:11

    Mam pytanie do wszystkich WIELKICH ŻARŁOWICZOW . Kupilam kiedys w sklepie krewetki koktajlowe ( zamrozone ) , przyszlam do domu ugotowalam w wodzie , a nastepnie przypieklam na oleju . Tylko smak mialy jakis inny niz te co kiedys jadlam w restauracji . Moze mi ktos powie co zrobilam zle ?

  • Autor: malbec Data: 2006-06-14 23:08:33

    Lucko, niekoniecznie zrobiłaś coś źle, może po prostu krewetki były inne. A czy zwróciłaś uwagę, czy były wcześniej ugotowane? Bo czasem są najpierw gotowane, a potem zamrażane. Generalnie, skoro je smażyłaś, to moim zdaniem niepotrzebnie najpierw gotowałaś, samo smażenie już rozmrożonych krewetek by wystarczyło, nie tracą wtedy smaku w wodzie. No i nie twardnieją tak bardzo. Na pewno wiele zależy od sposobu przygotowania, bo często są trudności z uzyskaniem "restauracyjnego" smaku. Krewetki to delikatne stwory, nie zniechęcaj się i spróbuj jeszcze raz, może z innego przepisu?

  • Autor: lucka33 Data: 2006-06-14 23:11:20

    Ja niestety nie mialam przepisu tylko tyle co ktos mi powiedzial jak je zrobic ale mam nadzieje ze nastepnym razem wyjda mi lepiej

  • Autor: kasia d Data: 2006-06-14 23:43:00

    ja sie zgadzam, jak smazylas to nie gotuj! ja osobiscie wieeeeelkim fanem :) krewetek jestem i zawsze je tylko przysmazam. niewazne czy mrozone czy swieze, przed wrzyceniem na patelnie opruszam je troszke maka i zmaze na olivie z olivek tak ze 4 minuty max. jak je bedziesz smazyc dluzej to stwardnieja i nie beda takie soczyste i mieciutkie. ja zawsze zaczynam od przysmazania posiekanych paru zabkow czasnku i ewentualnie chillis, i potem krewetki.
    aha! i jak sa mrozone to je oczywiscie najpierw rozmroz!
    jak je podawalas?

  • Autor: mada-chicago Data: 2006-06-15 00:26:20

    to moze podasz jakies sprawdzone przepisy na krewetki???

  • Autor: kasia d Data: 2006-06-15 15:16:13

    pewnie! moj ulubiony przepis to spagetti z krewetkami. tylko nie wiem czy sie wszystkim przyda bo trzeba miec dostep do sun dries tomatos ( nie mam pojecia pod jaka nazwa istnieja w polsce - suszone pomidory??? ) moga byc poprostu suche - wtedy je moczymy zeby zmiekly i robimy z nich paste, albo takie gotowe, marynowane - i robimy paste :) U mnie istnieje rowniez gotowa pasta w sloiczku, wiec jeszcze prosciej :)

    Bardzo prosty  przepis:

    Spagetti gotujemy jak zwykle.
    w miedzyczasie na patelnie przysmazamy 2-3 zabki czosnku i 1 papryczke chilli. po minucie dorzucamy krewetki ( nawet koktajlowe sie zdadza ) i podsmazamy jakies 2 min. podlewamy 1/2 lampka bialego wina i przygotowana pasta z sun dried tomatos ( ok. 2-3 lyzki stolowe ) Trzymamy na ogniu przez nastepne pare minut. doprawiamy sola i pieprzem.
    Mieszamy z ugotowanym spagetti. dorzucamy garsc rukoli ( rocket salad po ang ) i mieszamy. po nalozeniu na talerz na wierch rzycamy troszke pozostalej rukoli - rukola idzie w parze z tym daniem genialnie !!
    ladnie wyglada i smakuje przepieknie. :)

    SMACZNEGO !!! :)
     

     

  • Autor: kasia d Data: 2006-06-15 15:23:38

    poza tym, to wszystkie postacie stir fry z krewetkami, znaczy sie podsmazam ten czosnek i papryczki chilli, dorzucam krewetki i jakie warzywa mam w domu( pokrojone w podluzne straczku ): biala kapuste, marchewke, por, groszek zielony, papryke, fasolke zielona, brokul.... no cokolwiek, doprawiam sosem sojowym, sola, pieprzem i ziolami, smarze przez pare minut ( nie za dlugo bo wyjdzie papka, a warzywka maja byc lekko chrupiace ) i mieszam z ugotowanym wczesniej ryzem lub takim chinskim makaronem. Pycha i szybko.
    czasem dorzucam luzke slodkiego sosu chili :)

  • Autor: aryt Data: 2006-06-15 00:51:29

    Krewetki na maśle z czosnkiem i natką



     





    Składniki:
    - krewetki królewskie (mogą być mniejsze byle nie koktajlowe)
    - masło
    - czosnek świeży
    - natka pietruszki
    - szczypta soli



    Rozgrzać masło na patelni, ułożyć świeże krewetki, wgnieść trzy ząbki czosnku i po dwóch minutach wrzucić posiekaną natkę. Smażyć ok. 6 minut, nie dłużej. Podawać z  białym lub różowym winem.

     

    Krewetki z imbirem


    15 szt. Czas przygotow. 25 min.
    15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych),
    2 łyżki maki ziemniaczanej,
    1 łyżka posiekanego świeżego imbiru,
    1 łyżka posiekanej białej części dymki,
    2 ząbki posiekanego czosnku,
    2 łyżki miodu,
    2 łyżki sosu sojowego,
    sok z 1 cytryny,
    sok z 1 pomarańczy,
    125 ml wody,
    sol, tabasco.

    1. Przygotować sos: 100 ml wody wymieszać z sosem sojowym i sokiem z cytryny i
    pomarańczy. Dodać miód, posiekany imbir, czosnek i dymkę. 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać dokładnie z pozostałą wodą. Dodać do sosu i zagotować.
    Doprawić solą i tabasco. Ochłodzić.
    2. Krewetki obracać, usunąć czarne żyłki, umyć w osolonej wodzie, osączyć na sicie.
    3. Włożyć krewetki do przygotowanego sosu, marynować 1 godz.
    4. Krewetki wyjąć z marynaty, ułożyć na aluminiowej folii, skropić sosem z marynaty, piec w grillu 5 min lub piekarniku.
    5. Po wyjęciu z grilla lub piekarnika przekłuć każdą krewetkę wykałaczką. Podawać gorące.


      Czosnkowe krewetki

     16 dużych obranych krewetek,
     główka czosnku,
    olej do smażenia,
     kilka listków zielonej sałaty,
    sól, pieprz.

    Sos:
    6 łyżek majonezu,
    ząbek czosnku,
     sok z połowy cytryny,
    cukier,
    kilka kropel sosu tabasco,
     curry


    Główkę czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać ze szczyptą pieprzu i soli. Czosnkiem natrzeć krewetki i smażyć je - przez kilka minut - na rozgrzanym oleju. Majonez połączyć z sokiem z cytryny, doprawić do smaku sosem tabasco, curry i szczyptą cukru - tak, aby był bardzo pikantny. Dodać do sosu przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dokładnie wymieszać. Krewetki ułożone na listkach sałaty podawać bezpośrednio po przygotowaniu; sos serwuje się oddzielnie w sosjerce.

     
     Ziemniaki + krewetki w sosie

    12 ziemniaków, ugotowanych
    1 posiekana cebula
    2 żółte papryki, pokrojone na średniej wielkości kostkę
    4 słone krakersy
    150 g prażonych orzeszków ziemnych
    150 g białego sera
    pół kubka oleju
    2 ząbki czosnku drobno posiekane
    pół kubka mleka w proszku
    150 g krewetek
    3 jajka na twardo
    6 listków sałaty
    6 oliwek


    Podgrzewać olej na patelni, a na nim usmażyć cebulę, paprykę i czosnek, tak długo ,aż cebulka się zeszkli. Odstawić do wystygnięcia, a następnie zmiksować z białym serem, krakersami, orzeszkami i krewetkami, aż do powstania jednolitej kremowej masy. Jeśli trzeba, to dodać trochę mleka, sól.
    Na talerzykach ukłożyć sałatę, na niej rozkłożyć ziemniaki przekrojone na pół, polać sosem. Udekorować jajkiem na twardo i oliwką. 
     
    Krewetki po bengalsku

    50 dkg odwłoków z dużych krewetek
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka curry
    ½ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
    1 pokrojony w kostkę pomidor


     Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić, wymieszać z curry. Dodać pomidory, smażyć przez 2 – 3 minut. Do tak przygotowanego sosu dodajemy krewetki, podlewamy odrobiną wody i smażymy 3 – 4 minut. Przyprawić, podawać





  • Autor: lucka33 Data: 2006-06-15 07:11:43

    Bardzo dzieki

  • Autor: Uretan Data: 2006-06-16 19:08:13

    I jeszcze dodam, że jeśli krewetki mają różowy kolor, to NAPEWNO są już ugotowane. Najczęściej robi się to na statkach - przetwórniach tuż przed zamrożeniem. Takie krewetki po rozmrożeniu można od razu jeść. Broń Boże dłużej je gotować lub smażyć. Wystarczy podgrzać w sosie lub oliwie albo od razu użyć do sałatki na zimno.

  • Autor: kasia d Data: 2006-06-17 20:07:00

    surowe sa sine. :)

  • Autor: casiek Data: 2006-07-29 14:22:01

    Wszystko sie zgadza, a krewetki z czochem i pietruszka sa po prostu.....nawet nie wiem jak to opisac

  • Autor: bahus Data: 2006-08-01 17:43:54

    Użytkownik casiek napisał w wiadomości:
    > Wszystko sie zgadza, a krewetki z czochem i pietruszka sa po prostu.....nawet
    > nie wiem jak to opisac

    Czocho to jakieś nowe warzywo? ;) Pewnie meksykańskie
    Bahus

  • Autor: mysha2006 Data: 2008-05-08 20:19:58

    Mam pytanie: czym się różnią krewetki koktajlowe od królewskich i które są lepsze??
    Dzięki

  • Autor: Bodek Data: 2008-05-14 15:38:47

    koktajlowe sa mniejsze.
    a co do smaku to wole krolewskie :)
    pozdr....

  • Autor: Mari Data: 2008-05-14 17:40:45

    Zdecydowanie krolewskie sa wieksze i smaczniejsze, np. panierowane w sezamie, czarnym lub bialym. Dekoracyjne a ten smak.........

  • Autor: smakosia Data: 2008-05-14 18:04:11

    Ostatnio kupuję w Lidlu krewetki tempura - czyli w cieście kruchym i chrupiącym, cieniutkim i baaaardzo smacznym :-) Polecam.

  • Autor: mysha2006 Data: 2008-05-14 18:04:58

    Dziękuję bardzo

Przejdź do pełnej wersji serwisu