Forum

Kuchenne porady

Pierogi z truskawkami?

• Autor: misiowa Data: 2006-06-16 12:10:16

Czy ktoś z Was robił kiedyś pierogi z truskawkami? A jeśli tak to czy one wychodzą? Czy nie są za miękkie do pierogów? Czy są jakieś kulinarne "triki" na takie pierogi?

• Autor: malina Data: 2006-06-16 12:17:51

Ja robiłam i to niejeden raz. Nie stosowałam żadnych trików, pierogi wychodziły dobrze. Jest oczywiście większe prawdopodobieństwo rozklejenia, bo wiadomo - sok z owoców. I czasem któryś mi się rozkleił, ale nie dyskwalifikuje to truskawek w pierożkach.
    Też chętnie poznam jakieś udogodnienia w robieniu pierogów "z grupy ryzyka", jeśli ktoś takie zna

• Autor: misiowa Data: 2006-06-16 12:26:28

Podobno do pierogów z jagodami dodaje się do jagód bułkę tartą, może do truskawek też można dodać. Czy ktoś tak próbował?

• Autor: malina Data: 2006-06-16 12:48:30

Do truskawek niczego nie dodawaj, oprócz odrobiny cukru, nie za wiele, żeby się nie zrobiło za dużo soku. Jak bedą troszkę kwaskowe zawsze można z wierzchu polać posłodzoną śmietaną.

edit: I tak naprawdę te pierogi zawsze robię trochę większe niż np. z serem, ze względu na wielkość truskawek, których przecież nie "upchasz" jak inne nadzienie.

• Autor: misiowa Data: 2006-06-16 12:28:24

Jeszcze jedno pytanie. Czy przepis na ciasto do pierogów z nadzieniem owocowym różni się czymś od ciasta do innego nadzienia? Macie jakiś wypróbowany przepis? Szczerze mówiąc to będzie mój debiut pierogowy :)

• Autor: ilka76 Data: 2006-06-16 12:41:11

moja mama bardzo często robi pierogi z truskawkami. W tym roku też już robiła. Ciasto robi jak na tradycyjne pierogi. W środek wkłada truskawkę i trochę cukru. Jej się tak bardzo nie rozwalaja. Może trochę bardziej niż tradycyjne z mięsem czy serem. Ale są pyyyszne.

• Autor: ilka76 Data: 2006-06-16 12:43:28

http://wielkiezarcie.com/przepis4673.html - znalazłam takie na WŻ przepis Aleex też robiła z truskawkami.

• Autor: Ku_ba Data: 2008-06-12 12:30:20

Witam!
    Z gotowaniem dopiero zaczynam, ale podpatrzylem ciekawy zabieg: moja dobra znajoma zanim zawinela truskawke w ciasto, obtoczyla ja w proszku budyniu waniliowego. Podczas gotowania zrobil sie w pierogu smakowity sosik. Polecam!

Użytkownik ilka76 napisał w wiadomości:
    > moja mama bardzo często robi pierogi z truskawkami. W tym roku też już robiła.
    > Ciasto robi jak na tradycyjne pierogi. W środek wkłada truskawkę i trochę
    > cukru. Jej się tak bardzo nie rozwalaja. Może trochę bardziej niż tradycyjne z
    > mięsem czy serem. Ale są pyyyszne.

• Autor: basia19 Data: 2006-06-16 13:13:30

Witam Cię misiowa, ja mam sprawdzony przepis na pierogi z telewizji (robiły je panie ze Słowacji):
    80 dkg mąki
    1 jajo
    0,5 l. mleka
    jest to przezemnie sprawdzony przepis i naprawdę jest dobry, kiedyś dawałam wody, ale jak wypróbowałam na mleku to teraz tylko i wyłącznie daję mleko (no chyba że akurat w domu go nie ma), na mleku ciasto lepiej daje się wałkować, a żeby Ci się nie rozklejały to najlepiej na rozwałkowanym jednym placku leciutko poodciskać kułka szklanką, tak żeby były lekko widoczne, na środek każdego kułka ułożyć truskawkę, całość przykryć drugim rozwałkowanym plackiem i szklanką wyciskać kułka przez obydwa placki naraz, które następnie w koło dociskać widelcem (wg mnie jest to najlepszy jak na razie sposób na zlepianie pierogów).

• Autor: adnaw Data: 2006-06-16 13:56:25

Witam ! mam pytanie czy wode lub mleko dodaje sie do maki na pirogi gorace czy zimne i jake to ma znaczenie?

• Autor: aguś Data: 2006-06-16 14:32:24

Hej:-) ja do pierogów dodaję ciepłą wodę z mlekiem nie próbowałam ale wówczas lepiej się sklejają i tak bardzo nie rozpadają przy gotowaniu aby ciasto nie styglo i nie schlo za szybko przykrywam miską. Wyprubujcie też pierogi z jagodami są pyszne

• Autor: Ave Data: 2008-06-12 14:21:26

Do pierogów daję wrzące mleko i są przepyszne i rzeczywiście mięciutkie i lepiej sie kleją - a taki przepis dostałam od naszej WŻ-towej kolezanki Aliewy

Ok. 0.5kg mąki wymieszanej z dwoma żółtkami
    zalewam wrzącym MLEKIEM!! (ok.0,5 l)

- to zależy od mąki. Zawsze tego mleka można dolać(jak za twarde), albo znów podsypać mąką, jeśli jest za rzadkie.
    Zanim  dostałam ten przepis - pierogi były moim wrogiem :))))))))))

• Autor: alman Data: 2008-06-12 14:34:28

Ave, a ciasto nie wychodzi za rzadkie? bo ja daję 0,5 l na 1 kg mąki ? jestem ciekawa jakie ciasto z tego wychodzi.
    A pierogi z truskawkami zrobiłam wczoraj, tzn. robiłam ruskie, ale zostało mi ciasta więc zrobiłam i ....sama zjadłam wszystkie, było dość sporo, ale tak mi smakowały...polane śmietaną i posypane cukrem...do środka dawałam tylko truskawkę, bez cukru.

• Autor: alidab Data: 2008-06-28 22:54:34

Ale owocowo się zrobiło....:)))
    Do ciasta na pierogi z owocami poza gorącym mlekiem wymieszanym pół na pół z wodą dodaję jeden spory ugotowany i przeciśnięty przez praskę ziemniak.  Ciasto jest chyba bardziej puszyste...:)))

• Autor: misiowa Data: 2006-06-16 14:54:49

Dzięki za pomoc!!! Biorę się do roboty :) Ciasto zrobię według przepisu Basi. Podzielę się wkrótce efektami!

• Autor: basia19 Data: 2006-06-16 15:49:46

Ja dodaję mleko prosto z lodówki, to nie ma znaczenia czy jest ciepłe czy zimne (słyszałam, że niektórzy zaparzają mąkę, ale jeszcze nie próbowałam). Pozdrawiam.

• Autor: misiowa Data: 2006-06-16 17:06:42

Już po wszystkim :) Mniam, mniam, mniam. Kto jeszcze nie robił pierogów z truskawkami w tym roku, lub wogóle, to koniecznie musi spróbować! Zrobiłam ciasto według przepisu Basi. Dodałam za radą niektórych ciepłe mleko. Ciasto jest super! Bardzo dobrze się zagniata i jest dobre w smaku. Truskawki dodawałam do środka bez cukru, bo się bałam, że puszczą za dużo soku. Posłodziłam je już na talerzu i polałam śmietaną. Mniammmmmmmm!!! Z przepisu Basi wychodzi ok 80 pierogów. Basiu koniecznie zamieść ten przepis na stronie!

• Autor: adnaw Data: 2006-06-16 23:39:52

Chyba tez sie skusze jutro na pierogi z truskawkami POADRAWIAM I MILEGO WEEKENDU ZYCZE

• Autor: monami9 Data: 2006-06-16 21:42:41

Ale narobiłyście mi smaka. Jutro robie pierogi z truskawkami. A słyszałam że pyszne są też pierogi z czereśniami. Czy ktoś próbował?

• Autor: alcatras Data: 2006-06-18 23:36:13

robilam pieroi z truskawkami, ciasto zrobiłam z mąki i gorącej wody, a truskawki maczałam w cukrze. Pierogi wyszły mi troche większe, bo truskawki też były nie małe :))) nie rozkleiły mi się podczas gotowania i moja córa zjadłą je z apetytem
    Przed chwilą zrobiłam właśnie dżem z truskawek...mam nadzieje że będzie dobry i mojej rodzince będie smakował.pozdrowionka

Przejdź do pełnej wersji serwisu