Forum

Kuchenne porady

przetwory -pomocy

• Autor: erka Data: 2006-06-16 13:58:12

Witajcie,

Po blisko 17 latach znowu zaczelam robic przetwory, i tu goraco polecam Dzem truskawkowy Uretana. Pychota. We wszystkich niemalze przepisach podany jest sposob- przewrocic do gory dnem, nakryc kocykiem - wlasnie tak zrobilam, ale troche panikuje ze moze te sloiki sie nie zamkna.
    Druga prosba- chcialabym zrobic sok truskawkowy- ale nigdzie nie moge znalezc przepisu. Pozdrowienia dla wszystkich i dzieki wielkie. Ela

• Autor: Lusy Data: 2006-06-16 14:11:36

Witaj. Nie panikuj , słoiki napewno się zamkną, ja tak robię od lat . Tylko trzeba zawsze wkładać przetwory gorące . Sok z truskawek najlepiej robić sokownikiem. Możesz też zasypać truskawki cukrem, żeby puściły sok a potem przegotować i przecedzić przez sitko. Sok ścieknie i też gorący do słoików i pod kocyk a z reszty możesz zrobić powidełka.

• Autor: erka Data: 2006-06-16 15:32:36

Dzieki wielkie, a moglabys mi powiedziec jaka proporcja cukru na sok? Wczoraj bylismy zbierac truskawki na polu i tak sie zagalopowalismy ze wyszlo tego 25 funtow ( jakies 10kg), zrobilam juz dzemy, czesc zamrozilam i jeszcze zostalo, wiec pomyslalam jak by to fajnie bylo miec sok z truskawek do herbatki na zime, dzieki, Ela

• Autor: gosia64 Data: 2006-06-16 15:49:58

Jesli chodzi o dzemy to ja zostawiam przewrocone do gory dnem nie dluzej niz piec minut. Chodzi o to, zeby nakretka sie rozgrzala, bo jak sie odwroci z goraca to jak stygnie i ladnie ja wciaga i sloiczek na pewno wtedy trzyma. Tak mnie nauczono, tak robie i to dziala! Nie wsadzam pod kocyk...

Przejdź do pełnej wersji serwisu