Forum

Kuchenne porady

POMOCY: pikantne z danka z owoców

  • Autor: emaus Data: 2006-06-18 02:16:46

    Mam pół zamrażarki owoców, a nie mogę ich jeść za dużo (zdrówko nie to ...), a już na słodko - wykluczone. Wszelkie ciasta i desery odpadają. Może ktoś ma przepisy z wykorzystaniem owoców wszelkiej maści na inne sposoby? Mnie się skończyła inwencja. Chodzi głównie o czarną porzeczkę i wiśnie. HELP!!!

  • Autor: EWA007 Data: 2006-06-18 10:08:48

    Wino i naleweczki?

  • Autor: nutella Data: 2006-06-18 11:46:46

    A jakie to owoce?

  • Autor: gosia64 Data: 2006-06-18 15:14:09

    Czerna porzeczka i wisnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Autor: Janek Data: 2006-06-18 18:34:26

  • Autor: emaus Data: 2006-06-22 01:28:24

    Głównie czarna porzeczka i wiśnie. Także trochę żurawin, ale z tymi nie ma kłopotu, bo można z nimi robić wiele niesłodkich dań.

  • Autor: emaus Data: 2006-06-22 01:27:12

    Nie, nie. Nie o ten rodzaj pikanterii chodzi ;)))

  • Autor: aryt Data: 2006-06-18 16:43:41

    http://www.smacznie.com/index.php

    zjrzyj tu

  • Autor: emaus Data: 2006-06-22 01:25:57

    Dzięki, zajrzałam i znalazłam parę ciekawych pomysłów. A przez ten czas wymyśliłam duszonego indyka z sosem z czarnych porzeczek, pomidorów, cebuli (młodej) i jeszcze paru innych rzeczy. Mniam, mniam ... Dobieram jeszcze do tego ziółka, ale chyba się zdecyduję na miętę. Znalazłam też na sieci chutney z buraczków i czarnych porzeczek, kupiłam już imbir i zamierzam tworzyć. Dzięki wszystkim za pomoc, czekam na ewentualne dalsze pomysły. Z wiśniami jest łatwiej, są różne kurczaki, kaszki i tym podobne z wiśniami, a nawet ... jeleń z tymiż owockami. Ale ja tam nie chcę jelenia, jakoś go szkoda ... :(

  • Autor: aryt Data: 2006-06-22 21:44:01

    Kaczka po polsku 


    Składniki :



    1 kaczka (ok. 1,5 kg)
      


    1 łyżka masła
      


    5 jabłek (najlepiej kwaśnych)
      


    2 łyżki natki pietruszki
      


    2 ząbki czosnku
      


    2 łyżki majeranku
      


    kieliszek czerwonego wina (najlepiej z nutą owocową)
      


    sól
      


    konfitura z borówek lub czarnej porzeczki
      

    Etapy przygotowania:

    1.

    Kaczkę wyluzować (podpowiedź na końcu przepisu), umyć, osuszyć. Czosnek wycisnąć, utrzeć z solą i majerankiem. Kaczkę natrzeć z zewnątrz i wewnątrz przyprawami.
        
    2.

    Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę. Wypchać nimi kaczkę, do środka wlać wino, spiąć kuper kaczki wykałaczkami. Ułożyć kaczkę w brytfannie i posmarować z wierzchu masłem.
        
    3.

    Piekarnik rozgrzać do 250C. Kaczkę piec pod przykryciem. Dopiero pół godziny przed końcem pieczenia odsłonić, żeby się ładnie zarumieniła. Podlewać wtedy sosem z pieczenia. Kaczkę piecze się tyle, ile waży, czyli 1,5 kg piec około 1,5 godziny.
        
    4.

    Upieczoną kaczkę podzielić na porcje. Podawać z ugniecionymi gotowanymi ziemniakami, posypaną natką i przystrojoną borówkami. Popijać winem.
        
    5.

    Do luzowania kaczki potrzeba: dużej deski, długiego ostrego noża, sprawnego manualnie osobnika. Luzowanie zacząć od kuperka, odcinając kuper i powoli oddzielając mięso od kręgosłupa i żeber. Zabawa trwa dość długo, ale wyluzowana kaczka szybciej się piecze, lepiej przechodzi przyprawami i łatwiej ją na koniec podzielić. Poza tym luzującemu zostaje na pamiątkę oryginalny kaczy obojczyk


    Filet z kurczka w chutney’u porzeczkowym 



    Składniki:

     chutney porzeczkowy: 0,5 kg czerwonych porzeczek,
      


    -10 dag cukru
      


    -1 strąk czerwonej papryki,
      


    -1 liść laurowy, czarny mielony pieprz.
      


    -1/2 strączka papryczki chili, może być suszona.
      


    -1 podwójna pierś z kurczaka,
      


    -1 łyżkeczka oleju,
      


    -1 łyżeczka kurkumy.
      

    Etapy przygotowania:

    1.

    Porzeczki opłukać i odszypułkować. Paprykę pokroić w drobną kostkę i zagotować razem z porzeczkami, liściem laurowym i 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodać bardzo drobno posiekaną paryczkę chili i gotować razem ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodać cukier i gotować jeszcze 5 min. często mieszając.
        
    2.

    Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na dwa cienkie plastry. Zagotować niewielką ilość wody z kurkumą. Filety obgotować przez 5 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 st. C.
        
    3.

    Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim na płasko obgotowane filety. Każdy kawałek przykryć warstwą chutney’a grubą na 1-1,5 centymetra. Zapiekać przez 10-15 nim. Podawać gorące z ryżem i surówką np. marchewkową.
        

  • Autor: emaus Data: 2006-06-24 02:46:50

    Dzięki za pomoc. Kurczaka zaraz wykorzystam, a kaczuszkę w przyszłości :)

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2006-06-23 14:35:10

    Wiśniami z chilli,czosnkiem i kaszą perłową nadziać można jakiegos ptaka.

  • Autor: emaus Data: 2006-06-24 02:47:22

    Ooo, dzięki. Fajny pomysł :)

  • Autor: aryt Data: 2006-06-26 23:35:05

    Eskalopki z sarny z sosem wiśniowym

    SKŁADNIKI:
    750 g mięsa z sarny (bez kości).
    100 g oliwy,
    5 g jałowca,
    5 g rozmarynu,
    5 g tymianku,

    Sos:
    150 g wiśni (bez pestek),
    30 g cukru,
    8 cl czerwonego octu winnego,
    1 cl bulionu z sarny
    sól
    pieprz

    Dekoracja:
    400 g ugotowanych brokołów
    30 g orzeszków piniowych
    40 g masła
    listki swieżej miętej

    PRZYGOTOWANIE:
    Mięso sarny włożyć na 2 dni do marynaty z oliwy i przypraw. Regularnie obracać. Przygotować sos. Zrobić karmel z cukru. Dodać ocet i 100 g wiśni, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zmiksować i dodać bulion oraz resztę wiśni (całych). Doprawić solą i pieprzem. Pokroić mięso sarny na kawałki o grubości 1 cm. Usmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny marynaty. Zagrzać ugotowane wcześniej brokuły. Orzeszki piniowe podsmażyć krótko na maśle. Brokuły posypać orzeszkami i układać na talerzu. Wyłożyć plastry mięsa i wylać sos. Ozdobić listkami świeżej mięty

    Wiśnie marynowane

    Składniki;

    3 kg wiśni ,
    1 kg cukru ,
    2 szklanki
    octu 6-proc., 
    2 szklanki wody ,
     kilka goździków ,
    trochę cynamonu

    Przygotowanie;


    Umyte i osączone wiśnie włożyć do garnka. Cukier, ocet, wodę, goździki i cynamon zagotować, ostudzić i zalać wiśnie. Odstawić na cały dzień. Na drugi dzień zlać syrop, zagotować i ostudzić. Wiśnie ułożyć w słoikach, zalać syropem. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20-25 minut.

Przejdź do pełnej wersji serwisu