Forum

Kuchenne porady

Żaroodporne

  • Autor: Romy25 Data: 2006-06-18 09:36:46

    Czy można umieścić naczynie żaroodporne bezpośrednio na palniku gazowym, czy służy wyłącznie do piekarnika??

  • Autor: EWA007 Data: 2006-06-18 10:10:03

    Niektórzy twierdzą, że można, byle nie było prosto z lodówki. Uwierzyłam, mam dwa mniej.

  • Autor: Romy25 Data: 2006-06-18 10:15:31

    Dzięki. Ciekawe co w nim wtedy robiłaś. Ja chyba jednak nie spróbuje

  • Autor: Ulla Data: 2006-06-18 10:42:12

    ja stawiam ale wcześniej na palnik kładę taką specjaną okrągłą blaszkę, którą można kupić w sklepach z art. gospodarczymi i wtedy wszystko gra - polecam tą blaszkę bardzo się przydaje

  • Autor: sylwia123 Data: 2006-06-18 12:47:37

    BĄDŹ PEWNA,ZE NACZYNIE NIE POSŁUŻY CI JUŻ NASTĘPNYM RAZEM WIEC LEPIEJ NIE RYZYKUJ

  • Autor: Glumanda Data: 2006-06-18 13:03:46

    Ani na elektrycznym paliniku tez nie probujcie, ja sie tak pozbylam dwoch garnkow i mialam cala kuchnie w szkle, ktore rozlecialo sie na tysiac kawalkow (Pyrex) :( !!!
    A jak robicie w piekarniku, to gdyby zaistniala potrzeba dolania wody... bron Boze nie zimnej. Powodzenia!

  • Autor: lenkowicz Data: 2006-06-18 16:54:03

    ja ostatnio nabylam 2 naczynia Pyrex'u i tez zastanawialam sie nad mozliwoscia uzytkowania ich na palnikach... ale na opakowaniu tych Pyrexowych naczyn jest wyraznie napisane zeby tego nie robic. Naczynia sa takie fajne (pieke w nich np ciasta), ze nie spieszy mi sie ich tracic, dlatego pod zadnym pozorem nie bede gotowac w nich na palnikach! :]

  • Autor: adnaw Data: 2006-06-18 17:29:48

    Ja juz dwa razy wstawilam naczynie zaroodporne na gaz , ale zaznaczam na bardzo maly plomyczek tylko zeby podgrzac i jak narazie sa cale ale nikogo do tego nie namawiam to tez zalezy od szkla

  • Autor: Janek Data: 2006-06-18 18:33:09

    Tak jak Ulla, stosuję jako podkład płytkę metalową ( krótki opis:3 warstwy blaszki okragłej z dziurkami , zespolonej na obwodzie). Te blaszke stosuje bardzo czesto , ma te zaletę, że równomiernie rozprowadza ciepło po całej powierzchni. Jeśli nie masz takiego krażka stopniowo jozgrzewaj wraz z zawartościa na najmniejszym palniku i raczej nie zmieniaj palnika, płomienie wychodzące poza obwód dna nadmiernie rozgrzeja szkło powyżej zawartości  ...i tragedia gotowa.
    Wodę można dolewac do żaroodpornego naczynia tylko oczywiście nie zimną i dolewać małymi porcjami (wrzątek), lejąc na potrawę, a nie na ścianki(!).
    Pozdrawiam.

  • Autor: adnaw Data: 2006-06-18 19:03:19

    OOO oto fachowy opis Janka calkowicie sie z Toba Janku zgadzam

  • Autor: MonikaK Data: 2006-06-19 09:54:43

    Ja bardzo często używam naczynia żaroodpornego na palniku ale zawsze na płytce i nigdy prosto z lodówki, juz mam 5 lat i do tej pory nic mi się z nim nie stało, no ale to pewnie zalezy od szkła, pozdrawiam

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2006-06-23 18:08:32

    Ja tego nie robię,ale moja teściowa zawsze tak dosmażała kotlety mielone,podsmażone na patelni przkładała do żaroodpornegoi na najmniejszy ogieniek,a potem następną partię.

Przejdź do pełnej wersji serwisu