Kochani mam prosbe: moze ktos z was ma przepis na buraczki zasmazane. jadlam w dziecinstwie- moja Babcia takie robila dzis tylko wiem, ze je gotowal tarla na tarce o malych oczkach a potem smazyla ale nie wiem z czym. Byly takie slodkawe, geste i pyszne... Z gory dziekuje chetnym do pomocy
Moja mama robi takie buraczki. Gotuje je, ściera na tarce o drobnych oczkach i zasmaża z dodatkiem octu i cukru. Ilości nie znam ale moja mama i tak wszystko robi na "oko". Mam nadzieję, że chociaż troszkę pomogłam:))
Ta zasmażka to masło z mąką ( "na oko" ) a do tego starte, ugotowane buraczki ( niestety proporcji nie znam ). Razem wymieszać doprawić cukrem i sokiem z cytryny, sól, pieprz - gotowe! Przepraszam, że tak szybko i trochę bez składu odpisuję, ale juz muszę wyjść. Pa.
A ja trę na dużych oczkach (buraki gotowane w skórce lub takie , które sobie specjalnie w tym celu jesienią przygotowuje w słoikach) , zasmażam na maśle+bułka,a potem jeszcze dodaję smietany. No i oczywiście, jeśli buraki gotowane na bieżąco;sól, pieprz, troszkę cukru i ciut kwasku.Są chyba takie, jakie pamietasz:łagodne, gęste i pyszne.
Użytkownik Dorota zza plota napisał w wiadomości: > Kochani mam prosbe: moze ktos z was ma przepis na buraczki zasmazane. jadlam w > dziecinstwie- moja Babcia takie robila dzis tylko wiem, ze je gotowal tarla na > tarce o malych oczkach a potem smazyla ale nie wiem z czym. Byly takie > slodkawe, geste i pyszne... Z gory dziekuje chetnym do pomocy
Dorotko zza płota , a moja babcia robiła buraczki zasmażane na pysznych skwareczkacjh , ja wiem że to niezdrowe ale jakie były pyszne. Słoninkę topiła , dodawała troszeczkę mąki i ugotowane starte na tarce buraczki , i przyprawiała cukrem solą i kwaskiem cytrynowym . Pycha !!!!!!!!!!!
a ja robie wg p Ciesielskiej sa przepyszne takie slodko winne mmmmmmmmm juz mam na nie ochote w oryginalnym przepisie mam proporcje na 1 kg buryczkow ale ja robie je i tak na oko bo kilo na 2 osoby to lekka przesada 1kg ugotowanych buraczkow zetrzec na tarce. w rondlu rozgrzac 2 lyzki oleju z 1 lyzeczka masla dodac 2 lyzki maki zrobic jasna zasmazke dodac starte buraczki podsmazyc stale mieszajac dodac miod ok 1 lyzeczki, nastepnie dodac szczypte imbiru i pieprzu bialego sol do smaku i cytryna (okolo 1-2 lyzeczki) do smaku podsmazac na slabym ogniu ok 10-15 min stale mieszajac bo latwo sie przypalaja pozdrowienia
Kochani mam prosbe: moze ktos z was ma przepis na buraczki zasmazane. jadlam w dziecinstwie- moja Babcia takie robila dzis tylko wiem, ze je gotowal tarla na tarce o malych oczkach a potem smazyla ale nie wiem z czym. Byly takie slodkawe, geste i pyszne... Z gory dziekuje chetnym do pomocy
Moja mama robi takie buraczki. Gotuje je, ściera na tarce o drobnych oczkach i zasmaża z dodatkiem octu i cukru. Ilości nie znam ale moja mama i tak wszystko robi na "oko". Mam nadzieję, że chociaż troszkę pomogłam:))
Ta zasmażka to masło z mąką ( "na oko" ) a do tego starte, ugotowane buraczki ( niestety proporcji nie znam ). Razem wymieszać doprawić cukrem i sokiem z cytryny, sól, pieprz - gotowe! Przepraszam, że tak szybko i trochę bez składu odpisuję, ale juz muszę wyjść. Pa.
Moja babcia dodawała jeszcze ciut mleka....
A ja trę na dużych oczkach (buraki gotowane w skórce lub takie , które sobie specjalnie w tym celu jesienią przygotowuje w słoikach) , zasmażam na maśle+bułka,a potem jeszcze dodaję smietany. No i oczywiście, jeśli buraki gotowane na bieżąco;sól, pieprz, troszkę cukru i ciut kwasku.Są chyba takie, jakie pamietasz:łagodne, gęste i pyszne.
Oczywiście zasmażane na maśle+ mąka!!!!!!! Upał, rozumiesz...
Użytkownik Dorota zza plota napisał w wiadomości:
> Kochani mam prosbe: moze ktos z was ma przepis na buraczki zasmazane. jadlam w
> dziecinstwie- moja Babcia takie robila dzis tylko wiem, ze je gotowal tarla na
> tarce o malych oczkach a potem smazyla ale nie wiem z czym. Byly takie
> slodkawe, geste i pyszne... Z gory dziekuje chetnym do pomocy
Dorotko zza płota , a moja babcia robiła buraczki zasmażane na pysznych skwareczkacjh , ja wiem że to niezdrowe ale jakie były pyszne. Słoninkę topiła , dodawała troszeczkę mąki i ugotowane starte na tarce buraczki , i przyprawiała cukrem solą i kwaskiem cytrynowym . Pycha !!!!!!!!!!!
a ja robie wg p Ciesielskiej sa przepyszne takie slodko winne mmmmmmmmm juz mam na nie ochote w oryginalnym przepisie mam proporcje na 1 kg buryczkow ale ja robie je i tak na oko bo kilo na 2 osoby to lekka przesada
1kg ugotowanych buraczkow zetrzec na tarce. w rondlu rozgrzac 2 lyzki oleju z 1 lyzeczka masla dodac 2 lyzki maki zrobic jasna zasmazke dodac starte buraczki podsmazyc stale mieszajac dodac miod ok 1 lyzeczki, nastepnie dodac szczypte imbiru i pieprzu bialego sol do smaku i cytryna (okolo 1-2 lyzeczki) do smaku podsmazac na slabym ogniu ok 10-15 min stale mieszajac bo latwo sie przypalaja pozdrowienia
Bardzo wszystkim dziekuje. Tak mnie cos naszlo na buraczki no to zaraz jutro zrobie. buzka dla wszystkich