Forum

Kuchenne porady

Potrawa z kiełbasy??

  • Autor: mismon Data: 2006-06-20 22:18:31

    Mam na zbyciu 2 laski kiełbasy podwawelskiej. Jak to można jakoś sensowanie wykorzystać? Akurat jutro przyjeżdża mój mięsożerny brat i przydałoby sie coś konkretnego, ale nie mam pomysłu, bo ja nie jem takich rzeczy :( Kto mi pomoże?

  • Autor: zosia-k Data: 2006-06-20 22:34:29

    Możesz np ugotować fasolke po bretońsku lub usmażyć kiełbase w dużo cebuli i doprawić keczupem.

  • Autor: mismon Data: 2006-06-20 22:38:26

    Dzięki! Właśnie myślałam, żeby ją usmażyć z cebulą i keczupem, ale nigdy tego nie robiłam. No cóż, zawsze musi być ten pierwszy raz :)

  • Autor: Glumanda Data: 2006-06-21 09:26:00

    Expresowa Fasolka po bretonsku: kup gotowana fasole w puszce. Dodaj ja do usmazonej kielbasy, do tego puszka pomodorow w calosci tez z puszki, (fasolke dac wraz z woda, w ktorej sie znajduje) calosc polaczyc doprawic i jest super. Dodam, ze wyprobowlalam, ze fasolka z puszki nie powoduje takich wiatrow jak taka samemu ugotowana. (Dobre dla gosci, jak ma byc to danie na impreze). Pozdrawiam

  • Autor: kremowa Data: 2006-06-20 22:41:55

    Ja robię szaszłyki z kiełbasy.Na rożenki nabijam kawałki kiełbasy,pieczarki,cebulę i żółty ser.Wszystko wkładam do piekarnika/mozna opiec na patelni/.do tego ostre sosy np. mój ulubiony chrzan ze śmietaną i tartym jabłkiem..smakuje trochę jak z grila

  • Autor: mismon Data: 2006-06-20 22:46:32

    Hmmm i te pieczarki i cebula są surowe? Smażyć na oleju?

  • Autor: malbec Data: 2006-06-20 22:59:55

    A może kiełbaska po węgiersku? Popisowe danie kiełbasożernego taty mojej koleżanki.

    - 4 średnie kiełbaski pokrojone w półplasterki
    - 2 cebule pokrojone w kosteczkę
    - 2 marchewki też w kosteczkę
    - pół małego selera oczywiście kosteczka
    - łyżka słodkiej papryki w proszku
    - mała puszeczka przecieru pomidorowego
    - 4 łyzki ketchupu
    - sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
    - 4 łyżki oleju
     Kiełbaskę usmaż na oleju rumieniąc, zlej nadmiar tłuszczu, jeśli była tłusta. Wrzuć cebulę i resztę warzyw i smaż przez 5 minut. Wsyp paprykę i zamieszaj, podlej taką ilością wody, żeby lekko zakryć składniki, zagotuj i gotuj do lekkiego zmięknięcia warzyw. Dodaj przecier i ketchup, posól, dopraw majerankiem i dużą ilością pieprzu oraz ostrej papryki. Gotuj do lekkiego odparowania i zgęstnienia sosu.

    Danie banalne, ale takie fajnie męsko-kolacyjne. I wystarcza dla sporej ilości osób (lub mniejszej ilości głodnych facetów).Pozdrawiam!

  • Autor: aryt Data: 2006-06-20 23:37:29

    Kiełbasa z pieczarkami

    Składniki:· 1kg  kiełbasy może być mniej
    · 1 kg pieczarek
    · 3 duże cebule
    · pieprz czarny mielony

    Kiełbasę umyć, osuszyć i obsmażyć na patelni. Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na patelni. Cebulę obrać i podsmażyć na patelni. Pieczarki wymieszać z cebulą i doprawić trochę pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć 1/3 pieczarek i cebuli na to położyć białą kiełbasę i całość przykryć resztą pieczarek i cebuli. Podlać trochę przegotowaną wodą i zapiekać ok.1 godziny.

    Pieczarkowa potrawka z patelni

    Składniki:
    po pół kilograma:
    - pieczarek,
    - cebuli,
    - kiełbasy,
    - ogórków kwaszonych,
    3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    3 łyżki masła roślinnego,
    pieprz i sól.

    Oczyszczone pieczarki, kiełbasę i ogórki pokroić w kostkę, a cebulę w plastry. Składniki bigosu osobno podsmażyć na tłuszczu. Na koniec wszystko przełożyć do jednego garnka i dusić 5 minut (w razie potrzeby podlać kilkoma łyżkami wody). Dodać koncentrat, doprawić. Jeszcze raz zagotować. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

    Chili z makaronem

    kiełbasa
    czerwona fasola,
    gruby makaron,
    przetarte pomidory (ostatecznie koncentrat),
     oliwa,
    czerwona papryka,
    proszek chili,
    pieczarki,
    czerwona cebula,
     majeranek,
     pieprz,
    curry

    Dusić do zmięknięcia wszystkie składniki (poza fasolą, pomidorami i makaronem). Dodać ugotowaną fasolę, makaron i pomidory. Dodać jeszcze przyprawy do smaku. Posypać tartym serem .

    Wariacje z kiełbasą

    • jedno pętko kiełbasy  na dwa woreczki (może być mniej);
    • ketchup lub mały koncentrat pomidorowy;
    • 1-3 cebule
    • 3-4 ząbki czosnku
    • ser żółty
    • przyprawy do smaku.
    Jeżeli mamy dwa naczynia, to w jednym gotujemy ryż, a w drugim równocześnie przygotowujemy sos. Jeżeli jest tylko jedno naczynie, to najpierw gotujemy ryż w woreczkach zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowanego ryżu nie płuczemy zimną wodą, aby nie wystygł, zaś naczynie myjemy i robimy w nim sos: podsmażamy przez chwilę cebulę na tłuszczu z kiełbasą pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy lub ketchup i zalewamy to wszystko wodą tak, żeby prawie zakryło kiełbasę. Gotujemy ten sos ok. 5-10 minut mieszając i pod sam koniec przyprawiamy do smaku. Jeżeli użyty został koncentrat pomidorowy, dobrze jest dodać Vegetę lub Jarzynkę, jeżeli ketchup, to powinien wystarczyć pieprz i papryka. Do gotowego sosu wrzucamy ryż, który dopiero teraz wyjmujemy z woreczków. Całość podgrzewamy przez chwilę mieszając. Jeżeli potrawa jest za gęsta dolewamy trochę przegotowanej wody. Na koniec dodajemy ser drobno pokrojony i ostatni raz mieszamy.

  • Autor: trylobicik Data: 2006-06-21 12:41:02

    Z moim najstarszym synem wymyśliliśmy kiełbasę w piwie i miodzie. Wyszło to nam, jak zabrakło jabłek, bo z reguły na niedzielne śniadanie jest kiełbasa pieczona w piekarniku z jabłkami (kroi się kiełbasę na 10-15 cm kawałki, nacina, układa w czymś do pieczenia, na to sporą ilość obranych i pokrojonych w ćwiarki lub ósemki jabłek, można na początek przykryć folią; to się piecze w piekarniku, aż jabłka będą miękkie. Kiełbasę kroi się na kawałki, nacina, układa na dużej patelni i zalewa piwem i niewielką ilością wody (nie powinny być przykryte). I tak na niezbyt dużym ogniu się podgrzewa te kiełbaski od czasu do czasu obracając, aż będą gorące (można zawsze trochę piwka dolać). Jak już piwa zaczyna ubywać, a kiełbaski ciepłe, to dodajemy 1-3 łyżki miodu i smażymy dalej obracając kiełbasę. Z piwa i miodu powstaje taki dobry gęsty sosik (niedużo go co prawda) i wtedy możemy zajadać. Dobre są do tego borówki albo żurawina.

  • Autor: bahus Data: 2006-06-21 15:03:09

    Ja robię gulasz z kiełbasy...podaję go z ziemniakami, pyzami (drożdżowymi) lub kopytkami. Zawsze "schodzi" do zera.
    Bahus

Przejdź do pełnej wersji serwisu