Mam na zbyciu 2 laski kiełbasy podwawelskiej. Jak to można jakoś sensowanie wykorzystać? Akurat jutro przyjeżdża mój mięsożerny brat i przydałoby sie coś konkretnego, ale nie mam pomysłu, bo ja nie jem takich rzeczy :( Kto mi pomoże?
Expresowa Fasolka po bretonsku: kup gotowana fasole w puszce. Dodaj ja do usmazonej kielbasy, do tego puszka pomodorow w calosci tez z puszki, (fasolke dac wraz z woda, w ktorej sie znajduje) calosc polaczyc doprawic i jest super. Dodam, ze wyprobowlalam, ze fasolka z puszki nie powoduje takich wiatrow jak taka samemu ugotowana. (Dobre dla gosci, jak ma byc to danie na impreze). Pozdrawiam
Ja robię szaszłyki z kiełbasy.Na rożenki nabijam kawałki kiełbasy,pieczarki,cebulę i żółty ser.Wszystko wkładam do piekarnika/mozna opiec na patelni/.do tego ostre sosy np. mój ulubiony chrzan ze śmietaną i tartym jabłkiem..smakuje trochę jak z grila
A może kiełbaska po węgiersku? Popisowe danie kiełbasożernego taty mojej koleżanki.
- 4 średnie kiełbaski pokrojone w półplasterki - 2 cebule pokrojone w kosteczkę - 2 marchewki też w kosteczkę - pół małego selera oczywiście kosteczka - łyżka słodkiej papryki w proszku - mała puszeczka przecieru pomidorowego - 4 łyzki ketchupu - sól, pieprz, majeranek, papryka ostra - 4 łyżki oleju Kiełbaskę usmaż na oleju rumieniąc, zlej nadmiar tłuszczu, jeśli była tłusta. Wrzuć cebulę i resztę warzyw i smaż przez 5 minut. Wsyp paprykę i zamieszaj, podlej taką ilością wody, żeby lekko zakryć składniki, zagotuj i gotuj do lekkiego zmięknięcia warzyw. Dodaj przecier i ketchup, posól, dopraw majerankiem i dużą ilością pieprzu oraz ostrej papryki. Gotuj do lekkiego odparowania i zgęstnienia sosu.
Danie banalne, ale takie fajnie męsko-kolacyjne. I wystarcza dla sporej ilości osób (lub mniejszej ilości głodnych facetów).Pozdrawiam!
Składniki:· 1kg kiełbasy może być mniej · 1 kg pieczarek · 3 duże cebule · pieprz czarny mielony
Kiełbasę umyć, osuszyć i obsmażyć na patelni. Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na patelni. Cebulę obrać i podsmażyć na patelni. Pieczarki wymieszać z cebulą i doprawić trochę pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć 1/3 pieczarek i cebuli na to położyć białą kiełbasę i całość przykryć resztą pieczarek i cebuli. Podlać trochę przegotowaną wodą i zapiekać ok.1 godziny.
Pieczarkowa potrawka z patelni
Składniki: po pół kilograma: - pieczarek, - cebuli, - kiełbasy, - ogórków kwaszonych, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki masła roślinnego, pieprz i sól. Oczyszczone pieczarki, kiełbasę i ogórki pokroić w kostkę, a cebulę w plastry. Składniki bigosu osobno podsmażyć na tłuszczu. Na koniec wszystko przełożyć do jednego garnka i dusić 5 minut (w razie potrzeby podlać kilkoma łyżkami wody). Dodać koncentrat, doprawić. Jeszcze raz zagotować. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Dusić do zmięknięcia wszystkie składniki (poza fasolą, pomidorami i makaronem). Dodać ugotowaną fasolę, makaron i pomidory. Dodać jeszcze przyprawy do smaku. Posypać tartym serem .
Wariacje z kiełbasą
jedno pętko kiełbasy na dwa woreczki (może być mniej);
ketchup lub mały koncentrat pomidorowy;
1-3 cebule
3-4 ząbki czosnku
ser żółty
przyprawy do smaku.
Jeżeli mamy dwa naczynia, to w jednym gotujemy ryż, a w drugim równocześnie przygotowujemy sos. Jeżeli jest tylko jedno naczynie, to najpierw gotujemy ryż w woreczkach zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowanego ryżu nie płuczemy zimną wodą, aby nie wystygł, zaś naczynie myjemy i robimy w nim sos: podsmażamy przez chwilę cebulę na tłuszczu z kiełbasą pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy lub ketchup i zalewamy to wszystko wodą tak, żeby prawie zakryło kiełbasę. Gotujemy ten sos ok. 5-10 minut mieszając i pod sam koniec przyprawiamy do smaku. Jeżeli użyty został koncentrat pomidorowy, dobrze jest dodać Vegetę lub Jarzynkę, jeżeli ketchup, to powinien wystarczyć pieprz i papryka. Do gotowego sosu wrzucamy ryż, który dopiero teraz wyjmujemy z woreczków. Całość podgrzewamy przez chwilę mieszając. Jeżeli potrawa jest za gęsta dolewamy trochę przegotowanej wody. Na koniec dodajemy ser drobno pokrojony i ostatni raz mieszamy.
Z moim najstarszym synem wymyśliliśmy kiełbasę w piwie i miodzie. Wyszło to nam, jak zabrakło jabłek, bo z reguły na niedzielne śniadanie jest kiełbasa pieczona w piekarniku z jabłkami (kroi się kiełbasę na 10-15 cm kawałki, nacina, układa w czymś do pieczenia, na to sporą ilość obranych i pokrojonych w ćwiarki lub ósemki jabłek, można na początek przykryć folią; to się piecze w piekarniku, aż jabłka będą miękkie. Kiełbasę kroi się na kawałki, nacina, układa na dużej patelni i zalewa piwem i niewielką ilością wody (nie powinny być przykryte). I tak na niezbyt dużym ogniu się podgrzewa te kiełbaski od czasu do czasu obracając, aż będą gorące (można zawsze trochę piwka dolać). Jak już piwa zaczyna ubywać, a kiełbaski ciepłe, to dodajemy 1-3 łyżki miodu i smażymy dalej obracając kiełbasę. Z piwa i miodu powstaje taki dobry gęsty sosik (niedużo go co prawda) i wtedy możemy zajadać. Dobre są do tego borówki albo żurawina.
Mam na zbyciu 2 laski kiełbasy podwawelskiej. Jak to można jakoś sensowanie wykorzystać? Akurat jutro przyjeżdża mój mięsożerny brat i przydałoby sie coś konkretnego, ale nie mam pomysłu, bo ja nie jem takich rzeczy :( Kto mi pomoże?
Możesz np ugotować fasolke po bretońsku lub usmażyć kiełbase w dużo cebuli i doprawić keczupem.
Dzięki! Właśnie myślałam, żeby ją usmażyć z cebulą i keczupem, ale nigdy tego nie robiłam. No cóż, zawsze musi być ten pierwszy raz :)
Expresowa Fasolka po bretonsku: kup gotowana fasole w puszce. Dodaj ja do usmazonej kielbasy, do tego puszka pomodorow w calosci tez z puszki, (fasolke dac wraz z woda, w ktorej sie znajduje) calosc polaczyc doprawic i jest super. Dodam, ze wyprobowlalam, ze fasolka z puszki nie powoduje takich wiatrow jak taka samemu ugotowana. (Dobre dla gosci, jak ma byc to danie na impreze). Pozdrawiam
Ja robię szaszłyki z kiełbasy.Na rożenki nabijam kawałki kiełbasy,pieczarki,cebulę i żółty ser.Wszystko wkładam do piekarnika/mozna opiec na patelni/.do tego ostre sosy np. mój ulubiony chrzan ze śmietaną i tartym jabłkiem..smakuje trochę jak z grila
Hmmm i te pieczarki i cebula są surowe? Smażyć na oleju?
A może kiełbaska po węgiersku? Popisowe danie kiełbasożernego taty mojej koleżanki.
- 4 średnie kiełbaski pokrojone w półplasterki
- 2 cebule pokrojone w kosteczkę
- 2 marchewki też w kosteczkę
- pół małego selera oczywiście kosteczka
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- mała puszeczka przecieru pomidorowego
- 4 łyzki ketchupu
- sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
- 4 łyżki oleju
Kiełbaskę usmaż na oleju rumieniąc, zlej nadmiar tłuszczu, jeśli była tłusta. Wrzuć cebulę i resztę warzyw i smaż przez 5 minut. Wsyp paprykę i zamieszaj, podlej taką ilością wody, żeby lekko zakryć składniki, zagotuj i gotuj do lekkiego zmięknięcia warzyw. Dodaj przecier i ketchup, posól, dopraw majerankiem i dużą ilością pieprzu oraz ostrej papryki. Gotuj do lekkiego odparowania i zgęstnienia sosu.
Danie banalne, ale takie fajnie męsko-kolacyjne. I wystarcza dla sporej ilości osób (lub mniejszej ilości głodnych facetów).Pozdrawiam!
Kiełbasa z pieczarkami
Składniki:· 1kg kiełbasy może być mniej
· 1 kg pieczarek
· 3 duże cebule
· pieprz czarny mielony
Kiełbasę umyć, osuszyć i obsmażyć na patelni. Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na patelni. Cebulę obrać i podsmażyć na patelni. Pieczarki wymieszać z cebulą i doprawić trochę pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć 1/3 pieczarek i cebuli na to położyć białą kiełbasę i całość przykryć resztą pieczarek i cebuli. Podlać trochę przegotowaną wodą i zapiekać ok.1 godziny.
Pieczarkowa potrawka z patelni
Składniki:
po pół kilograma:
- pieczarek,
- cebuli,
- kiełbasy,
- ogórków kwaszonych,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 łyżki masła roślinnego,
pieprz i sól.
Oczyszczone pieczarki, kiełbasę i ogórki pokroić w kostkę, a cebulę w plastry. Składniki bigosu osobno podsmażyć na tłuszczu. Na koniec wszystko przełożyć do jednego garnka i dusić 5 minut (w razie potrzeby podlać kilkoma łyżkami wody). Dodać koncentrat, doprawić. Jeszcze raz zagotować. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Chili z makaronem
kiełbasa
czerwona fasola,
gruby makaron,
przetarte pomidory (ostatecznie koncentrat),
oliwa,
czerwona papryka,
proszek chili,
pieczarki,
czerwona cebula,
majeranek,
pieprz,
curry
Dusić do zmięknięcia wszystkie składniki (poza fasolą, pomidorami i makaronem). Dodać ugotowaną fasolę, makaron i pomidory. Dodać jeszcze przyprawy do smaku. Posypać tartym serem .
Wariacje z kiełbasą
- jedno pętko kiełbasy na dwa woreczki (może być mniej);
- ketchup lub mały koncentrat pomidorowy;
- 1-3 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- ser żółty
- przyprawy do smaku.
Jeżeli mamy dwa naczynia, to w jednym gotujemy ryż, a w drugim równocześnie przygotowujemy sos. Jeżeli jest tylko jedno naczynie, to najpierw gotujemy ryż w woreczkach zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowanego ryżu nie płuczemy zimną wodą, aby nie wystygł, zaś naczynie myjemy i robimy w nim sos: podsmażamy przez chwilę cebulę na tłuszczu z kiełbasą pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy lub ketchup i zalewamy to wszystko wodą tak, żeby prawie zakryło kiełbasę. Gotujemy ten sos ok. 5-10 minut mieszając i pod sam koniec przyprawiamy do smaku. Jeżeli użyty został koncentrat pomidorowy, dobrze jest dodać Vegetę lub Jarzynkę, jeżeli ketchup, to powinien wystarczyć pieprz i papryka. Do gotowego sosu wrzucamy ryż, który dopiero teraz wyjmujemy z woreczków. Całość podgrzewamy przez chwilę mieszając. Jeżeli potrawa jest za gęsta dolewamy trochę przegotowanej wody. Na koniec dodajemy ser drobno pokrojony i ostatni raz mieszamy.Ja robię gulasz z kiełbasy...podaję go z ziemniakami, pyzami (drożdżowymi) lub kopytkami. Zawsze "schodzi" do zera.
Bahus