Składniki: 1 pęczek szparagów 1 por ( tylko biała częśc) 1 cebula 1 malutka lub 1/2 trochę większej cukinii 3 - 4 mączyste ziemniaki ok. 1,5 l lekkiego bulionu warzywnego lub drobiowego sól, biały świeżo mielony pieprz do smaku 3 łyżki oliwy, 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany lub naturalnego jogurtu groszek ptysiowy lub grzanki Wykonanie: Na oliwie z masłem poddusić pod przykryciem posiekaną cebulę i por oraz pokrojone w kawałki, obrane szparagi i dodaną na końcu - utartą na grubej tarce cukinię. Warzywa zalać wrzącym bulionem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miekkości. Przyprawić do smaku, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Dodać jogurt lub śmietanę i jeszcze raz krótko zagotować, cały czas mieszając. Podawać z groszkiem ptysiowym albo grzankami.
Zupa krem ze szparagów i cukinii
Składniki:
1 pęczek szparagów
1 por ( tylko biała częśc)
1 cebula
1 malutka lub 1/2 trochę większej cukinii
3 - 4 mączyste ziemniaki
ok. 1,5 l lekkiego bulionu warzywnego lub drobiowego
sól, biały świeżo mielony pieprz do smaku
3 łyżki oliwy, 1 łyżka masła
3 łyżki śmietany lub naturalnego jogurtu
groszek ptysiowy lub grzanki
Wykonanie:
Na oliwie z masłem poddusić pod przykryciem posiekaną cebulę i por oraz pokrojone w kawałki, obrane szparagi i dodaną na końcu - utartą na grubej tarce cukinię. Warzywa zalać wrzącym bulionem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miekkości. Przyprawić do smaku, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Dodać jogurt lub śmietanę i jeszcze raz krótko zagotować, cały czas mieszając. Podawać z groszkiem ptysiowym albo grzankami.
autorką przepisu jest Joanna z Pubu u Emika