Czytając przepisy na dobre serniki potrzebny jest z reguły twaróg. Niestety w Niemczech gdzie mieszkam, nie dostanie sie typowo polskiego twarogu. Czy ktoś ma jakiś pomysł jakiego sera użyć mieszkając za granicą, w moim przypadku w Bawarii? Będę wdzieczna! Polskie serniki nie mają sobie równych.Dzięki. Siljed
Z firmy Landliebe(nie wiem czy dobrze napisalam nazwe firmy)jest ser do robienia sernika bodajze w 500gramowych opakowaniach jesli dobrze sobie przypominam.Albo w kubeczkach roznych firm jest Körniger käse jest on troszke gruby i musisz go zmielic ale nadaje sie na sernik sama z tego wlasnie serka pieklam sernik.Pozdrawiam i zycze udanego wypieku
Ja tez mieszkam w Bawarii. Sa tu tzw. ruskie sklepy, w ktorych jest polski twarog. Sprzedawany jest w takich "kulkach" o wadze ok.300g. Napisy sa po rusku ale jest tam taki maly owalny zanczek na ktorym jest napisane PL. Oprocz tego tutejszy serek "quark 20% lub 40% po pozostawieniu na noc na sitku od odciekniecia, jak najbardziej przypomina polski twarog, taki mielony. Trzeci sposob to sernik z tego wlasnie quarku, bez odciekania http://wielkiezarcie.com/przepis16662.html Sprobuj raz tak, ja mieszkam tu dosyc dlugo i wyprobowalam juz ten przepis niezliczone razy, naprawde wychodzi.
Glumando jesteś rewelacyjna! Niedaleko ,może 100 metrów ode mnie jest sklep ruski, tylko nigdy w nim nie byłam,spróbuję tam kupić ten ser.Ten pomysł z zostawieniem quarku na noc też brzmi dobrze, na pewno wypróbuję.Na pewno wypróbuję też ten Twój przepis. Tyle dobrych pomysłów na raz, jestem pod wrażeniem. A tak z ciekawości, gdzie mieszkasz w Bawarii? Bo ja w Gunzenhausen,to jest około 50 km od Norymbegii. Pozdrowienia i jeszcze raz dzięki.
No , no , no - Coś się chyba szykuje i za granicą Polski dojdzie do mini zjazdu żarłocznych - prawda ? Jak już - to czekamy na nowy fotoreportaz - hihi nie odpuścimy Wam !!
Glumando, nie mam teraz czasu bo zaraz ide do pracy, ale wieczorem lub jutro sie jeszcze raz skontaktuje, mialam kiedys Gadu-Gadu, a teraz mam Skype. Ale cos blizszego napisze pozniej. ale fajny zbieg okolicznosci, czesc
ja ,ieszkam w anglii. ser wiec musze robic sobie sama. kupuje mleko pasteryzowane , bo innego nie mamy,i kubek kwasnej smietany. mieszam to razem, odstawiam w cieplym i robi mi sie normalne kwasne mleko. podgrzewam, odcedzam i mam zawsze swiezy twarozek.mam nadzieje, ze kwasna smietana dostaniesz u siebie? pozdrawiam xieplutko
Czytając przepisy na dobre serniki potrzebny jest z reguły twaróg. Niestety w Niemczech gdzie mieszkam, nie dostanie sie typowo polskiego twarogu. Czy ktoś ma jakiś pomysł jakiego sera użyć mieszkając za granicą, w moim przypadku w Bawarii? Będę wdzieczna! Polskie serniki nie mają sobie równych.Dzięki. Siljed
Z firmy Landliebe(nie wiem czy dobrze napisalam nazwe firmy)jest ser do robienia sernika bodajze w 500gramowych opakowaniach jesli dobrze sobie przypominam.Albo w kubeczkach roznych firm jest Körniger käse jest on troszke gruby i musisz go zmielic ale nadaje sie na sernik sama z tego wlasnie serka pieklam sernik.Pozdrawiam i zycze udanego wypieku
Ja tez mieszkam w Bawarii. Sa tu tzw. ruskie sklepy, w ktorych jest polski twarog. Sprzedawany jest w takich "kulkach" o wadze ok.300g. Napisy sa po rusku ale jest tam taki maly owalny zanczek na ktorym jest napisane PL. Oprocz tego tutejszy serek "quark 20% lub 40% po pozostawieniu na noc na sitku od odciekniecia, jak najbardziej przypomina polski twarog, taki mielony.
Trzeci sposob to sernik z tego wlasnie quarku, bez odciekania http://wielkiezarcie.com/przepis16662.html Sprobuj raz tak, ja mieszkam tu dosyc dlugo i wyprobowalam juz ten przepis niezliczone razy, naprawde wychodzi.
Glumando jesteś rewelacyjna! Niedaleko ,może 100 metrów ode mnie jest sklep ruski, tylko nigdy w nim nie byłam,spróbuję tam kupić ten ser.Ten pomysł z zostawieniem quarku na noc też brzmi dobrze, na pewno wypróbuję.Na pewno wypróbuję też ten Twój przepis. Tyle dobrych pomysłów na raz, jestem pod wrażeniem. A tak z ciekawości, gdzie mieszkasz w Bawarii? Bo ja w Gunzenhausen,to jest około 50 km od Norymbegii. Pozdrowienia i jeszcze raz dzięki.
W Norymberdze!!!! nie masz ICQ albo GG??? albo msn czy yahoo messenger????
No , no , no - Coś się chyba szykuje i za granicą Polski dojdzie do mini zjazdu żarłocznych - prawda ?
Jak już - to czekamy na nowy fotoreportaz - hihi
nie odpuścimy Wam !!
Nie martwcie sie! jakm bedzie tak daleko o wszystkim sie dowiecie!!! Lacznie z materialem zdjeciowym!!!!!

Glumando, nie mam teraz czasu bo zaraz ide do pracy, ale wieczorem lub jutro sie jeszcze raz skontaktuje, mialam kiedys Gadu-Gadu, a teraz mam Skype. Ale cos blizszego napisze pozniej. ale fajny zbieg okolicznosci, czesc
Nie wiem czy mnie szukalas czy nie ale nie bylo nas w domu do 23:30! Skype : charismajan
Mozna ten twarög tez do ruskich pierogöw uzywac?
misku
Jak najbardziej. A jesli nie masz polskiego tylko tutejszy, bardziej mokry, to dodaj troche suchego pürre z ziemniakow, one wciagna nadmiar wilgoci.
Dzieki! Na pewno sprawdze w tym sklepie kolo mnie, czy taki maja.
ja ,ieszkam w anglii. ser wiec musze robic sobie sama. kupuje mleko pasteryzowane , bo innego nie mamy,i kubek kwasnej smietany.
mieszam to razem, odstawiam w cieplym i robi mi sie normalne kwasne mleko. podgrzewam, odcedzam i mam zawsze swiezy twarozek.mam nadzieje, ze kwasna smietana dostaniesz u siebie? pozdrawiam xieplutko